Naprej na vsebino

Damjan Medved: Rusija – denar ali vojna, to je zdaj vprašanje

Putin je verjetno edini, ki ima danes odgovor na to vprašanje. Državnik, ki je v 22 letih z izredno spretnim manevriranje med zahodnimi zavezniki, postavil Rusijo nazaj na svetovni zemljevid kot velesilo. Seveda je imel na tej poti tudi neuspehe in zagotovo je bil največji neuspeh sprememba oblasti v Ukrajini leta 2014, saj so zahodni zavezniki danes preko Ukrajine oddaljeni od Moskve manj kot 600 km in to seveda v strateškem smislu pomeni močno grožnjo za Rusijo. Zato so na eni strani že leta 2014 zavzeli Krim, da so obdržali kontrolo nad Črnim morjem, po drugi strani pa sprožili oborožene spopade na vzhodu Ukrajine in s tem izčrpavajo Ukrajino in ji na nek način kažejo svojo vojaško moč.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Damjan Medved: COVID-19 – EU ali boš postala kolonija ali prva gospodarska velesila na svetu?

Upam, da se motim, ampak se bojim, da se lahko v naslednjih desetih dneh zgodijo zelo resni spopadi med Rusijo in Ukrajino, saj tako ugodnih razmer Rusija že dolgo ni imela. Prvič: Belorusija je v zadnjem času popolnoma odvisna od ruske pomoči. Drugič: zahodni zavezniki so se umaknili iz Afganistana in preusmerili pozornost Američanov na Tajvan, kjer Kitajska izvaja pritisk na tajvansko vlado. Kot tretje so se zahodne države v zadnjih dveh letih kar precej finančno izčrpale zaradi covida-19. Četrtič: pomankanje surovin in izdelkov že danes povzroča zastoje v gospodarstvu in danes, ko Evropa dobi več kot polovico energentov iz Rusije, je vprašanje, ali je le-ta pripravljena na posredovanje na strani Ukrajine. Petič: Poljsko armado je preusmerila na poljsko mejo z Belorusijo in jo okupirala z begunci. Šestič: z Dodikom je preusmerila pozornost evropskih politikov na Balkan. Sedmič: bliža se zima in če je kdo pripravljen na zimsko bojevanje, je to Rusija, seveda se pa ji lahko zgodi tudi finski scenarij iz leta 1939. Osmič: notranje težave v Rusiji zaradi inflacije lahko povzročijo večje nemire, zato bi jim zunanji sovražnik morda prišel prav. Devetič: Ukrajina je prav sedaj v zelo resni zdravstveni, gospodarski krizi. Po drugi strani pa bodo prebivalci v ukrajinskih mestih zmrzovali, saj so popolnoma odvisni od ruskega plina. Zato menim, da ima Rusija sedaj idealen trenutek za vojaško posredovanje v Ukrajini .

Poljski vojaki stražijo mejo z Belorusijo. Vir slike: Reuters.
Poljski vojaki stražijo mejo z Belorusijo.
Vir slike: Reuters.

Kaj pa morajo Rusi storiti za to, da jim ta plan uspe? Do pomladi morajo končati to vojno, če že ne prej, ker Evropa bo najprej v šoku, ampak prej ali slej se bo verjetno zbudila, ker pač evropska birokracija dela počasi in ne vem zakaj bi se to sedaj spremenilo. Američani pa tudi niso pripravljeni na to vojno. Lahko pa tudi, da bo ukrajinska vlada brez boja pristala na ruske pogoje, kar bo tudi največja ruska zmaga.

Kako pa speljati vojno, če pride do nje? Verjetno najlažje tako, da najprej ukrajinsko vojsko preusmerijo na vzhod, nato pa udarijo preko Belorusije iz strani mesta Slovechno in Kirov, saj so tam oddaljeni od Kijeva samo 150 km in na poti ni naravnih ovir, kot so reke. Če to zelo dobro pripravijo, so lahko pred Kijevom v roku deset dni ali še prej. To pa bi verjetno prineslo kapitulacijo Ukrajine, saj bi se njeni prebivalci s strani Evrope počutili izdani.

Kaj pa bi to pomenilo za Evropo? Tri poti bodo. Prva, da bodo državljani Evrope razumeli, da evropska birokracija super uspeva v miru, v kriznih situacijah pa popolnoma odpove in bo to pomenilo konec EU, kot jo poznamo danes, in bodo postavljena nova zavezništva. Druga pot pa bo, da bomo počasi razumeli, da EU ne more nihče drug imet rad, kot mi sami in da bomo morali postat globalni igralci, tudi na področju vojske, ne samo gospodarstva. To pa pomeni, da se bo EU aktivno vključila v to (mogočo) vojno in pomagala to vojno dobiti, saj Rusija te vojne zagotovo ne zmore dolgo financirati. Tretja pot pa bo, da bo Rusija to vojno dobila in da bo EU dobila na vzhodu novega ruskega soseda, ki bo čakal na naslednjo žrtev, države pa bodo ostale skupaj, saj se bodo bale, da bodo, če bodo izstopile iz EU, naslednje na vrsti prav one. Vendar bo ruska obveščevalna služba zagotovo našla naslednjo žrtev.

Ruski predsednik Vladimir Putin. Vir slike: Reuters.
Ruski predsednik Vladimir Putin.
Vir slike: Reuters.

Lahko pa da me občutek vara in da gre konec koncev samo za to, da hoče Putin le dobro zaslužiti. Resnično upam, da se motim, in da ima ruski predsednik raje denar kot vojno.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice