Skip to content

Nosečnice in covid-19

Znano je, da se s covidom-19 lahko okuži prav vsak. Ob začetku pojava virusa oziroma v tako imenovanem prvem valu je bila največja pozornost namenjena ostarelim in vsem tistim, katerih imunski sistem je bil tako ali drugače oslabljen. Ti so bili tudi prvi pozvani, da pristopijo k cepljenju.

Kasneje so se, tudi zato, ker je starejša populacija bila v večji meri precepljena, okužbe hitreje širile med mlajšimi, v četrtem valu se opaža porast okužb med otroci. Čeprav načeloma ti covidno bolezen lažje prebolijo, včasih celo ne kažejo znakov okužbe, pa so poznani posamezni primeri avtoimunskih zapletov. Pediatri so ugotovili, da so ti zapleti pogostejši pri otrocih, ki so imeli malo ali celo nič znakov koronavirusne bolezni v času, ko je bila okužba aktivna, kasneje pa je sledil zaplet v obliki večorganskega vnetnega sindroma ali vnetja drobnih žil (kovidvaskulitis).

Delež cepljenih po starostnih razredih na dan 23. novembra 2021. Vir: cepimo.se.
Delež cepljenih po starostnih razredih na dan 23. novembra 2021.
Vir: cepimo.se.

Covid-19 lahko pri nosečnicah povzroči tudi prezgodnji porod

Žal se je izkazalo, da covid-19 ne prizanaša niti nosečnicam. Bolezen pri nosečnicah običajno poteka v obliki blage gripe/prehlada, predvsem z vročino (40 %) in kašljem (39 %). Kot poroča NIJZ, se ocenjuje, da okoli 75 % nosečnic preboli covid-19 brez simptomov bolezni. Prav tako po trenutno znanih podatkih, ni podatkov o povečanem tveganju za splav in tudi ne dokazov o prirojenih napakah otroka zaradi okužbe s SARS-CoV-2.

Se pa zna hujši potek bolezni pojaviti pri nosečnicah v tretjem trimestru. V ljubljanski porodnišnici so od pojava covida-19, torej v dobrem letu in pol, sprejeli že 20 hudo bolnih nosečnic, ki so potrebovale pomoč respiratorja. Nobena med njimi ni bila cepljena.

Veliko pri tem imajo opraviti tudi spremembe v telesu: maternica je velika in stiska trebušno prepono, zato je dihanje težje tudi, če je nosečnica zdrava. Ko svoje naredi še covid-19 je tako verjetnost, da bo nosečnica potrebovala predihavanje na ventilatorju, predvsem v zadnjem trimesečju vsaj štiri- do petkrat večje kot pri enako starih ženskah, ki niso noseče.

V vseh primerih, ko je nosečnica pristala na ventilatorju, so tudi morali predčasno sprožiti porod, nekateri otroci so bili tudi nedonošeni (rojeni pred 37. tednom nosečnosti). Strokovnjaki ginekološko-porodniške stroke vsled tega svetujejo, da se nosečnice cepijo, saj je bil mit o tem, da cepljenje povzroča neplodnost, že razkrinkan. Celo več: ko se cepi nosečnica, protitelesa z mame preidejo tudi na otroka, tako preko posteljice kot kasneje preko mleka, in je pred covidom zaščiten tudi dojenček.

Ali nosečnice za covidom-19 obolevajo pogosteje kot druge ženske?

Ni bilo zaznano, da bi bile nosečnice izpostavljene večjemu tveganju za okužbo s SARS-CoV-2, virusom, ki povzroča covid-19, so pa študije pokazale večje tveganje za razvoj hude oblike bolezni v primerjavi z nenosečimi ženskami podobne starosti, kot že omenjeno, predvsem v zadnjem trimestru. Covid-19 med nosečnostjo je bil povezan tudi s povečano verjetnostjo prezgodnjega poroda.

Pri tem so večjemu tveganju za razvoj hude bolezni izpostavljene nosečnice s preveliko telesno težo, so starejše (več kot 35 let) ali imajo že obstoječa zdravstvena stanja, kot sta visok krvni tlak in sladkorna bolezen. Izraelska populacijska raziskava na 14 000 prebivalcih pa je pokazala, da je dejavnik tveganja za hujši potek bolezni tudi pomanjkanje vitamina D.

»Pri nosečnicah z dokazano okužbo covid-19 je smiselno dodajati vitamin D 1000 – 2000 IE/dan. Vsem nosečnicam pa priporočamo jemanje 400 IE D vitamina na dan. (Opozorilo: v vitaminskih dodatkih, ki jih uživajo nosečnice, je običajno dodano že okoli 400 IE vitamina D),« svetuje NIJZ.

Nobena izmed 20 hudo bolnih nosečnic, ki so v zadnjem letu in pol potrebovale pomoč respiratorja v ljubljanski porodnišnici, ni bila cepljena. Vir slike: Getty Images.
Nobena izmed 20 hudo bolnih nosečnic, ki so v zadnjem letu in pol potrebovale pomoč respiratorja v ljubljanski porodnišnici, ni bila cepljena. Vir slike: Getty Images.

Kako se lahko nosečnica zaščiti pred okužbo?

Pravzaprav na enak način, kot vsi drugi, na prvem mestu pa se smiselno izogibati rizičnim stikom oziroma stike omejiti, kolikor je to le mogoče. Ukrepi za preprečevanje okužb vključujejo:   

  • cepljenje (pri čemer ne bo odveč predhodno posvetovanje z ginekologom) – Svetovna zdravstvena organizacija priporoča cepljenje predvsem tistim nosečnicam, ki delajo v zdravstvu ali drugih poklicih z veliko stopnjo tveganja za okužbo, živijo na področjih, kjer je veliko okuženih in tistim, ki trpijo za boleznimi kot sta visok krvni tlak in sladkorna bolezen. Svetuje se uporaba cepiv na podlagi mRNA (Pfizer, Moderna);
  • vzdrževanje razdalje oziroma izogibanje prenatrpanim prostorom vključno z javnim prevozom;
  • temeljito prezračevanje prostorov;
  • nošenje maske, kadar ni mogoče vzdrževati zadostne fizične razdalje;
  • pogosto umivanje rok in razkuževanje;
  • upoštevanje pravilne higiene kašljanja in kihanja.

Tablete proti covidu-19 in nosečnost

Zaenkrat se tablete za zdravljenje covida-19 v Sloveniji in tudi v Evropi še ne široko uporabljajo, je pa to le vprašanje časa, glede na to, da je Evropska agencija za zdravila (Ema) pred nekaj dnevi odobrila izredno uporabo Merckove tablete molnupiravir proti covidu-19.

»Zdravilo, ki trenutno ni odobreno v EU, se lahko uporablja za zdravljenje odraslih s covid-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za razvoj hude oblike covid-19,« je sporočila Ema in dodala, da Merckove tablete proti covid-19 ne smejo uporabljati nosečnice ali ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije in bi lahko zanosile. »Ta priporočila so podana, saj so laboratorijske študije na živalih pokazale, da lahko visoki odmerki (tablete Merck) vplivajo na rast in razvoj plodu,« je nasvet utemeljila Ema.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice