Naprej na vsebino

Kakšne spremembe se obetajo z novim odlokom vlade?

Poglejmo najprej aktualne podatke o stanju okužb s covidom-19. Po podatkih NIJZ so včeraj opravili 7194 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 2668 oz. 37,1 odstotka testov. Opravili so tudi 76.572 hitrih testov. Po podatkih, ki jih je objavila vlada, v bolnišnicah zdravijo 1145 covidnih bolnikov, od teh jih 286 potrebuje intenzivno zdravljenje. V sredo je umrlo 11 covidnih bolnikov.

Preberite tudi:

Franc Vindišar: Prednost imajo tisti, ki se dušijo

V državi je po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) trenutno aktivno okuženih 42.559 ljudi, kar je 898 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 2786 in se je v primerjavi s predhodnim dnem zmanjšalo za 142, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa se je zmanjšala za 43 na 2019.

Kakšne spremembe predlaga strokovna skupina?

Strokovna skupina za covid-19 vladi na današnji seji ne bo predlagala večjih sprememb ukrepov, je za STA napovedala infektologinja Mateja Logar, ki vodi to skupino.

Kot poroča STA, bo strokovna skupina vladi predlagala uvedbo poostrenega inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem ukrepov v javnem potniškem prometu. Kot je znano, morajo potniki v javnem potniškem prometu nositi zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2 in izpolnjevati pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Izjema od pogoja so mlajši od 12 let in dijaki.

Mateja Logar: strokovna skupina bo predlagala strožje preverjanje ukrepov v javnem potniškem prometu in testiranje predšolskih otrok v primeru znakov okužbe. Vir slike: Vlada RS.
Mateja Logar: strokovna skupina bo predlagala strožje preverjanje ukrepov v javnem potniškem prometu in testiranje predšolskih otrok v primeru znakov okužbe.
Vir slike: Vlada RS.

Skupina bo vladi predlagala tudi, naj se v vrtcih posebej pazi na t. i. mehurčke, torej da se otroci iz različnih skupin ne družijo. Med predlogi bo tudi dosledno testiranje predšolskih otrok na novi koronavirus v primeru znakov okužbe.

Razlog za to odločitev tiči v tem, da obstaja možnost prenosa okužbe iz okuženih otrok na njihove stare starše, ki spadajo v ogroženo skupino, je pojasnila Logarjeva.

Poklukar napoveduje možnost uvedbe aplikacije Ostani zdrav za vstop v učilnice fakultet

V torek, ob robu vladnega obiska v Pomurju, je zdravstveni minister Janez Poklukar dejal, da smo dosegli pomemben napredek pri kontroli pogoja PCT v javnem prometu, žal pa ni uresničen ukrep dela od doma, s čimer bi zmanjšati število stikov in dosegli padec epidemije.

Potekajo pogovori za uvedno aplikacije Ostani zdrav kot pogoj za vstop v učilnice fakultet. Vir slike: Vlada RS.
Potekajo pogovori za uvedno aplikacije Ostani zdrav kot pogoj za vstop v učilnice fakultet.
Vir slike: Vlada RS.

Stroka proučuje tudi nekatere druge ukrepe, tudi v šolstvu, da bi zamejili epidemijo med mladimi. Med drugim je Poklukar dejal, da se z epidemiologi in študentskimi organizacijami pogovarjajo tudi o možnosti uvedbe aplikacije Ostani zdrav kot pogoj za vstop v učilnice fakultet.

Po podatkih covid-19 sledilnika je bilo med otroci od 0 do 14 let potrjenih 607 primerov okužbe izmed skupno 2668, kar je 22,7 odstotka vseh okužb. Med mladimi od 15 do 24 leta je bilo potrjenih 258 (9,7 odstotka) okužb. Pogoste so bile tudi okužbe starostni skupini od 35 do 44 let in sicer so jih včeraj potrdili  518  oziroma malo manj kot 20 odstotkov vseh okužb.

Primeri okužb po starostnih skupinah. Vir slike: COVID-19 sledilnik.
Primeri okužb po starostnih skupinah.
Vir slike: COVID-19 sledilnik.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice