Naprej na vsebino

Odobreno cepivo za otroke med 5. in 11. letom

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes odobrila uporabo cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in BioNTech za otroke, stare od pet do vključno enajst let, poroča STA.

EMA je podala enako navodilo, kot že od meseca maja velja za otroke med 12 in 17 letom in sicer trikrat manjši odmerek kot pri odraslih. Mesto in način vbrizga ostaja isto, doza pa se zmanjša na dvakratni odmerek po 10 mikrogramov, s tritedenskim razmikom. Doza za odrasle vsebuje 30 mikrogramov cepiva.

Preberite tudi:

So predvidene odškodnine za cepljenje proti covidu-19 uvod v obvezno cepljenje?

Cepljenje otrok in mladostnikov, ki lahko nezavedno širijo okužbe, povzemajo kot kritično pomemben ukrep za zajezitev pandemije. V Nemčiji in na Nizozemskem je med okuženimi največ prav otrok.

»Prednosti cepiva Comirnaty pri otrocih med petim in enajstim letom so večje od tveganj, še posebej pri tistih posameznikih, pri katerih se lahko razvije hujša oblika poteka okužbe,« so dejali pri EMI. Comirnaty, kot se imenuje cepivo, je v raziskavi z otroci v starostni skupini od pet do enajst let pokazalo 90,7-odstotno učinkovitost.

Cepivo namenjeno otrokom je drugačno, saj vsebuje manjšo dozo. Vir slike: euronews.
Cepivo namenjeno otrokom je drugačno, saj vsebuje manjšo dozo.
Vir slike: Euronews.

Končno odločitev bo podala Evropska komisija, najverjetneje pa bo v skladu s priporočili EME. Kot poroča Reuters, bo po neuradnih podatkih odločitev prišla v petek. »Današnje priporočilo jasno opredeljuje, da je cepivo BioNTech-Pfizer varno in učinkovito za mlajše otroke ter jim lahko nudi dodatno zaščito,« je povedala Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides.

BioNTech pa je povedal, da bodo prve doze za otroke dostavljene komaj 20. decembra, kar pomeni, da se bo cepljenje lahko začelo konec decembra. EU se bo tako pridružila skupini držav, ki so ali pa še bodo pričele s cepljenjem otrok v starostni skupini od pet do enajst let, ponekod pa tudi mlajših. V to skupino med drugimi spadajo tudi ZDA, Kanada, Izrael, Kitajska in Savdska Arabija.

Nemčija bo že v prvi pošiljki prejela 2,4 milijone doz, kar bo dovolj za cepljenje približno polovice nemških otrok. Tudi poljski predstavnik Ministrstva za zdravje je napovedal, da bodo v decembru pričeli s cepljenjem otrok v tej starostni skupini.

Kdaj bo cepivo za cepljenje otrok v Sloveniji?

Janez Poklukar, minister za zdravje, je na današnji novinarski konferenci podal informacijo, da je tudi Slovenija naročila svojo zalogo cepiva, ki je namenjeno otrokom. Pošiljko tako kot druge države pričakujejo v decembru, o točnem številu naročenih odmerkov pa ne bi ugibal, je dejal.

Dodal je še, da za pričetek cepljenja otrok v tej starostni skupini morata biti izpolnjena dva pogoja. To sta enotna usmeritev stroke in pa seveda zaloga cepiva. »Vesel sem te odobritve EME, je pa dejstvo, da tukaj potrebujemo enotno odločitev stroke in pa da v decembru pride cepivo,« je še komentiral.

Minister Poklukar je komentiral tudi odobritev cepiva za cepljenje otrok. Vir slike: posnetek zaslona.
Minister Poklukar je komentiral tudi odobritev cepiva za cepljenje otrok.
Vir slike: posnetek zaslona.

Evropa v primežu koronavirusa

Primeri okužb s covidom-19 na evropskih tleh so v velikem porastu, države pa se z novim valom spopadajo z različnimi ukrepi. Slovaška je v četrtek uvedla dvotedenski lockdown, podoben ukrep, ki ga je uvedla tudi Avstrija. Portugalska in Francija prav tako razmišljajo o uvedbi novih omejitev.

V Nemčiji je četrti val poskrbel za dvig skupnega številka žrtev nad 100.000, medtem ko je število novih dnevnih okužb doseglo kar 75.961. Bolnišnice nekaterih regij opozarjajo na pritisk, ki ga doživljajo, in pravijo, da bi lahko pandemija zahtevala še enkrat toliko žrtev.

V evropskih bolnišnicah je stanje alarmantno. Rešitev je cepljenje, poudarjajo oblasti. Vir slike: Euronews.
V evropskih bolnišnicah je stanje alarmantno. Rešitev je cepljenje, poudarjajo oblasti.
Vir slike: Euronews.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice