Naprej na vsebino

V četrtek se začenja cepljenje otrok starih od 5 do 11 let

Kot smo že poročali, je Evropska agencija za zdravila (EMA) 25. novembra odobrila uporabo cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in BioNTech za otroke, stare od pet do vključno enajst let.

EMA je podala enako navodilo, kot že od meseca maja velja za otroke med 12 in 17 letom in sicer trikrat manjši odmerek kot pri odraslih. Mesto in način vbrizga ostaja isto, doza pa se zmanjša na dvakratni odmerek po 10 mikrogramov, s tritedenskim razmikom.

Vsled manjšega odmerka cepiva je v eni viali cepivo za deset otrok, zato se je na cepljenje treba prijaviti, saj bodo otroke cepili v skupinah po deset. Otroke bodo cepili v cepilnih centrih, v večini katerih bo cepljenje izvajal pediater, pa tudi na pediatrični kliniki, kjer bodo otroke začeli cepiti v četrtek, je danes povedal strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn, in dodal, da imajo trenutno prijavljenih 70 otrok med petim in enajstim letom starosti (večinoma so to otroci zaposlenih v pediatrični kliniki, nekaj pa je tudi kroničnih bolnikov).

Starši naj otroke na cepljenje prijavijo v cepilnem centru, prek aplikacije zVem ali pri pediatrih, nato bodo prejeli obvestilo o terminu, je pozval Pokorn.

Za katere otroke je cepljenje še posebej priporočljivo?

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je včeraj sprejela predlog stališča pediatrične stroke, da se cepljenje proti covidu-19 posebej priporoča otrokom od pet do enajst let s kroničnimi boleznimi in tistim, ki živijo z osebami s tveganjem za večji potek covida-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem.

Pediatrična stroka meni, da je cepljenje proti covidu-19 smiselno in varno tudi za ostale otroke med petim in enajstim letom starosti, saj tudi pri njih učinkovito preprečuje okužbo in zmanjšuje možnost hujšega poteka bolezni in zapletov. Prav tako cepljenje otrok zmanjšuje širjenje okužb in je dodaten korak v smeri k normalnemu šolanju.

Po podatkih zdravniške zbornice se je za cepljenje svojih otrok (starih med 12 in 18 let) proti covidu-19 v Sloveniji odločilo 76,7 odstotka pediatrov, še 8,9 odstotka pa jih to načrtuje. Tako je pokazala anketa Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu. V Sloveniji je bilo sicer po podatkih COVID-19 sledilnika do 13. decembra skupno cepljenih 33.110 mlajših od 18 let, kar predstavlja 8,8 % populacije v tej starostni skupini.

Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn je dejal, da večjih zapletov po cepljenju ni pričakovati, saj je klinična študija, v katero je bilo vključenih preko tisoč otrok, pokazala manj neželenih stranskih učinkov kot pri skupini otrok od 12 do 15 let. V ZDA so do zdaj cepili že več kot pet milijonov otrok, starih med 5 in 11 let, hujših zapletov ni bilo.

Potrjene okužbe v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah

Včeraj je bilo po podatkih COVID-19 sledilnika v vrtcih potrjenih 37 okužb s covidom-19, v osnovnih šolah 460, v srednjih šolah 86, v osnovnih šolah s prilagojenim programom 11, v glasbenih šolah 10, šest primerov okužbe so potrdili v dijaških domovih, štiri pa v zavodih.

Največ okužb od uvedbe obveznega testiranja v šolah so v enem dnevu sicer potrdili 24. novembra in sicer 135 v vrtcih, 1601 v osnovnih šolah, 265 v srednjih šolah, 27 v osnovnih šolah s prilagojenim programom, 75 v glasbenih šolah, sedem v dijaških domovih in osem v zavodih.

Potrjene okužbe po starostnih skupinah na dan 13. novembra prikazuje spodnji graf.

Potrjene okužbe po starostnih skupinah na dan 13. novembra. Vir slike: Covid-19 sledilnik.
Potrjene okužbe po starostnih skupinah na dan 13. novembra.
Vir slike: Covid-19 sledilnik.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice