Naprej na vsebino

Omikron bi kmalu lahko postal prevladujoča različica

Omikron, nova različica koronavirusa, ki je po svetu začela divjati prejšnji mesec, spravlja v skrbi zdravstvene strokovnjake širom sveta. Iz vseh strani že prihajajo informacije, da bo za naslednji val kriva prav ta različica.

Preberite tudi:

Omikron obiskal tudi Slovenijo

Ta teden so iz Velike Britanije sporočili prvo potrjeno smrt zaradi omikrona. Premier Boris Johnson je povedal, da je omikron kriv tudi za povečanje števila hospitaliziranih bolnikov in da je najboljša zaščita cepljenje oziroma poživitveni odmerek. Britanski sekretar za zdravje, Sajid Javid, je dejal, da omikron predstavlja vsaj 20 odstotkov vseh potrjenih primerov.

Premier je opozoril, da morajo ljudje sprevideti hitrost, s katero se širi nova različica ter se sprijazniti, da je omikron hujši od njegovih predhodnikov. V Združenem kraljestvu so v ponedeljek potrdili 54,661 novih primerov okužbe. Potrjenih je bilo tudi 38 smrti, ki so se zgodile v roku 28 dni po pozitivnem testu.

Hospitaliziranih je bilo 10 bolnikov s potrjeno omikron okužbo. Hospitalizirani so bili stari med 18 in 85 leti, večina pa je pred tem prejela dva odmerka cepiva.

»Več kot pol milijona ljudi se je danes naročilo na poživitveni odmerek – neverjeten podvig,« je britanski premier zapisal v objavi na Twitterju. »Delamo vse, kar je v naši moči, da bi v prihodnjih tednih dostavili na milijone odmerkov cepiva. Hvala vsem, ki ste se odzvali klicu – prosimo, recite svojim prijateljem in družini, naj takoj sprejmejo poživitveni odmerek.«

Britanski premier na obisku enega izmed cepilnih centrov. Vir slike: BBC.
Britanski premier na obisku enega izmed cepilnih centrov.
Vir slike: BBC.

Med potrjenimi okužbami je bilo ugotovljenih 4713 z omikron različico, vendar državni sekretar za zdravje ocenjuje, da je trenutna številka dnevnih okužb blizu 200 tisoč. V Londonu omikron predstavlja kar 44 odstotkov vseh okužb, najverjetneje pa bo že jutri postal prevladujoča različica.

V Veliki Britaniji so zvišali ogroženost zaradi koronavirusa na stopnjo štiri, ki je druga najvišja na petstopenjski lestvici. Ta stopnja pomeni visoko oziroma naraščajočo stopnjo prenosa, vzpostavljena pa je prvič po letošnjem maju.

Začetne raziskave, ki so jih opravili glede zaščite cepiva pred novo različico so pokazale, da dva odmerka nista dovolj, da se ljudje ne bi okužili z novo različico. Agencija za zdravstveno varnost Združenega kraljestva pa je ugotovila, da tretji odmerek cepiva nudi vsaj 70 odstotkov zaščite.

Kakšni ukrepi trenutno veljajo v Veliki Britaniji?

Maske so v Veliki Britaniji obvezne v večini zaprtih javnih prostorov, razen v barih, restavracijah in fitnesih, kjer »niso praktične«. Preverjanje pogojev PCT v Angliji poimenujejo preverjanje Covid statusa, za izpolnjevanje katerega veljajo podobna pravila kot pri nas: polno cepljenje ali negativen test, opravljen v zadnjih 48 urah. Prebolelost ne pomeni izpolnjevanja pogojev za Covid Pass.

Dostop do javnih storitev, kjer je preverjanje Covid statusa obvezno lahko prebivalci pridobijo tudi s potrjeno izjavo, da zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo prejeti cepiva ali biti testirani. Covid Pass je potreben za vstop v nočne klube, udeležbo na dogodkih v zaprtih prostorih z več kot 500 udeleženci, udeležbo na dogodkih na zunanjih površina z več kot 4000 udeleženci ter za udeležbo na dogodkih z več kot 10000 udeleženci.

Dolge vrste za cepljenje v Veliki Britaniji. Tretji odmerek cepiva za omikron nudi vsaj 70 odstotkov zaščite.Vir slike: Getty Images.
Dolge vrste za cepljenje v Veliki Britaniji. Tretji odmerek cepiva za omikron nudi vsaj 70 odstotkov zaščite.
Vir slike: Getty Images.

Z današnjim dnem uvajajo tudi obvezno enotedensko vsakodnevno testiranje za vse osebe, ki pridejo v stik z nekom, ki je potrjeno okužen. To velja tudi za cepljene. Vsak, ki pokaže simptome okužbe se mora samoizolirati. Maske v šolah niso obvezne, v skupnih prostorih so zgolj priporočene.

Na Škotskem so nekoliko bolj strogi. V kolikor se v gospodinjstvu pojavi okužba, so vsi člani napoteni v karanteno za 10 dni, ne glede na prejete odmerke cepiva ali negativne teste. Izolirati se morajo tudi vsi, ki kakorkoli pridejo v stik z okuženo osebo. Opraviti morajo tudi PCT test, ki lahko konča karanteno, v koliko pokaže negativen rezultat in je oseba dvakrat cepljena.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice