Skip to content

Omikron manj nevaren od prejšnjih različic

Nova različica koronavirusa po imenu omikron, ki so jo v prejšnjem mesecu odkrili v Južni Afriki, je po svetu povzročila kar pošteno mero panike. Predvsem je bil tukaj v ospredju strah pred neznanim, saj niti znanstveniki niso uspeli odgovoriti na vprašanja, kako nevarna je ta različica in ali bodo cepiva sploh učinkovita.

Bližajo se prazniki in konec leta, ki s seboj prinesejo praznovanja in druženje ljudi, zato je večina držav bila in še vedno je v zadregi glede tega, kakšno mero ukrepov vpeljati. Investitorji na borzah se ne morejo odločiti, ali jih omikron skrbi ali ne, saj so na začetku bili indeksi v rdečem zaradi nove različice, kaj kmalu pa so se številke popravile, ker se je kapital na borzah odločil, da omikron ne bo stvar preplaha.

New York Times pa zdaj poroča, da so tri skupine raziskovalcev iz dveh različnih celin ugotovile, da okužbe z omikron različico večinoma povzročijo blage poteke bolezni v primerjavi z ostalimi različicami. Nova odkritja predstavljajo upanje, da omikron vseeno ne bo povzročil tako hudih razmer, kot je bilo sprva pričakovano, ne glede na visok porast števila okužb.

Bolniki s koronavirusom v škotski bolnišnici. Omikron je ne glede na to, da je manj nevaren, povzročil več hospitalizacij - ker se toliko hitreje širi. Vir slike: Getty images.
Bolniki s koronavirusom v škotski bolnišnici. Omikron je ne glede na to, da je manj nevaren, povzročil več hospitalizacij – ker se toliko hitreje širi.
Vir slike: Getty images.

Znanstveniki so preučili potek omikron okužb pri prebivalcih Južne Afrike, Škotske in Anglije. Rezultati raziskav so pokazali, da ta različica pomeni manjšo grožnjo za hospitalizacijo bolnikov. Različica omikron naj bi imela biološke značilnosti, ki jo naredijo manj nevarno od delta različice, ki je zasedala vodilno mesto pri okužbah od poletja naprej.

Ne glede na to, pa omikron različice ne smemo podcenjevati, opozarja Christina Ramirez iz Univerze Kalifornije v mestu Los Angeles. Dejstvo, da je bilo pri okuženih z novo različico manj hospitalizacij, bi lahko bila posledica tudi povečane zaščite, ki so jo bolniki imeli, zaradi cepljenja oziroma prejšnjih okužb s koronavirusom.

Poleg tega znanstveniki opozarjajo tudi, da bi širjenje omikron različice vseeno povečalo število hospitalizacij že samo zato, ker je omikron izredno bolj kužen od ostalih različic.

V Južni Afriki divjanje omikrona že doseglo vrh?

Avtorji študije, ki se je osredotočala na širjenje omikron različice po Južni Afriki, predvidevajo, da je višja kužnost nove različice posledica tega, da omikron lažje okuži bolnika, ki je koronavirus sicer že prebolel.

Omikron se namreč zaradi svojih posebnih lastnosti lahko izogne protitelesom, ki jih je telo razvilo po predhodni okužbi, ne more pa ubežati močnim, a počasnejšim imunskim odzivom, ki preprečujejo hujši potek bolezni.

Raziskovalec iz Afriškega zdravstvenega inšituta v mestu Durban v Južni Afriki. Vir slike: NYT.
Raziskovalec iz Afriškega zdravstvenega inšituta v mestu Durban v Južni Afriki.
Vir slike: NYT.

Na Škotskem so raziskovalci primerjali hospitalizacije z delta in omikron okužbami. Ugotovili so, da je pri omikron okužbi dve tretjini manjša možnost hospitalizacije v primerjavi z delta različico. Podobno so ugotovili znanstveniki na Imperialnem kolidžu v Londonu, čeprav je bila pri njih vseeno nekoliko višja stopnja hospitalizacij.

V Angliji so rezultate povzeli z naslednjimi številkami: v primerjavi z delta različico je pri bolnikih, ki se okužijo z omikron različico od 15 do 20 odstotkov manj verjetno, da bodo pristali v bolnici in od 40 do 45 odstotkov manj verjetno, da bodo v bolnici preživeli eno noč ali več. Potrdili so tudi domneve afriških raziskovalcev, da je pridobljena zaščita s cepljenjem in prebolelostjo pri okuženih pomagala pri tem, da je bil potek okužbe blažji.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice