Naprej na vsebino

Kje stojimo glede obveznega cepljenja v Sloveniji?

Med 19. in 23. decembrom so po Sloveniji potekali dnevi cepljenja, ki so prejem enega izmed odmerkov cepiva proti covidu-19 omogočali brez naročanja – podnevi ali ponoči. Minister Janez Poklukar je povedal, da so s prvim odmerkom cepili 4971 ljudi, z drugim 7459, s poživitvenim odmerkom pa 64.114 prebivalk in prebivalcev Slovenije.

»Cilj akcije je bil doseči še boljšo precepljenost in na ta način obvarovati bolnišnice pred obremenitvami v naslednjih dneh in tednih, ko bo pri nas še bolj izrazita in prevladujoča različica omikron,« je spomnil Poklukar.

Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan (IJS) svari, da je epidemija koronavirusa začela spet naraščati, predvidoma pa zaradi vpliva predprazničnega druženja in hitrega širjenja nove različice omikron.

V svetu se vse bolj uveljavlja izraz »obvezno cepljenje«, tako v Avstriji kot tudi v nekaterih drugih državah ga bodo v prihodnjem letu tudi od blizu spoznali. Na kakšni poti pa smo glede tega v Sloveniji?

Obvezno cepljenje razdeljuje javno mnenje

Po najnovejših podatkih raziskave družbe Valicon imenovane Nova normalnost je javnost glede uvedbe obveznega cepljenja krepko razdeljena. Obvezno cepljenje v celoti podpira slaba četrtina prebivalcev (23 odstotkov), enak delež pa ga podpira deloma, so objavili na spletni strani.

Na drugi strani uvedbi obveznega cepljenja deloma nasprotuje 12 odstotkov vprašanih, medtem ko mu v celoti nasprotuje več kot tretjina vprašanih, kar pomeni 36 odstotkov. Število tistih, ki obveznemu cepljenju nasprotujejo, je načeloma večje, v kolikor ne upoštevamo šestih odstotkov neopredeljenih. Iz Valicona pa poudarjajo, da ker razlika ni statistično značilna (razmerje je 51:49), lahko povzamemo, da je javnost pri vprašanju obveznega cepljenja razdeljena po polovici.

Povzetek rezultatov raziskave Nova normalnost. Vir slike: Valicon.
Povzetek rezultatov raziskave Nova normalnost.
Vir slike: Valicon.

V Sloveniji se je do tega trenutka z enim odmerkom cepilo 70 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let, z vsemi odmerki pa približno štiri odstotke manj. V raziskavi Nova normalnost so ugotovili tudi to, da bo v tej starostni kategoriji dosežena vsaj 78 odstotna precepljenost (delež že vsaj enkrat cepljenih, vseh, ki pravijo, da se bodo zagotovo cepili, dve tretjini tistih, ki se bodo verjetno cepili in polovica tistih, ki pravijo, da se bolj verjetno ne bodo cepili).

Maksimalna dosegljiva stopnja precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let pa je 85 odstotkov (seštevek vseh, razen tistih, ki odgovarjajo, da se zagotovo ne bodo cepili). Vendar pa je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) opozoril, da samo cepljenje ne bo zaustavilo širjenja epidemije z novo različico omikron in da so nujno potrebni tudi odločni ukrepi.

Svetovalna skupina podpira obvezno cepljenje, ampak samo za starejše od 50 let

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za koronavirus pri ministrstvu za zdravje, pravi, da pri njih podpirajo uvedbo obveznega cepljenja za vse, ki so starejši od 50 let ter za tiste, ki imajo pridružene bolezni.

Svetovalna skupina za covid-19 je sicer že pred več meseci oznanila svojo podporo obveznemu cepljenju za skupine bolnikov, ki najpogosteje prihajajo v bolnišnice. »Tukaj je definitivno, strokovno gledano, povsem upravičena odločitev za obvezno cepljenje,« je v izjavi za medije povedala Mateja Logar.

Strokovni svet UKC Ljubljana prav tako podpira obvezno cepljenje

Na Twitterju so včeraj objavili, da je Strokovni svet UKCL na izredni seji soglasno sprejel sklep, v katerem »zaradi interesa in trpljenja vseh naših bolnikov (s covidom ali brez), ki traja dve leti in mu ni videti konca, Strokovni svet UKCL predlaga uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19.«

 Twit UKC Ljubljana_vir Twitter
Twit UKC Ljubljana.
Vir slike: posnetek zaslona Twitter.

Omenjeni strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sestavljajo strokovni direktorji klinik, vodi pa ga strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar. Pozivi k uvedbi obveznega cepljenja se v zdravniških vrstah v zadnjem času stopnjujejo, je poročala STA. K razmisleku o takšni odločitvi je večkrat pozvala tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

V Slovenskem zdravniškem društvu so pred dnevi pozvali zakonodajalca, da sledi evropskim in svetovnim zgledom in v letu 2022 zahteva izpolnjevanje pogoja PC (preboleli, cepljeni) oz. obvezno cepljenje proti covidu-19. Zdravniki želijo v novem letu vsem bolnikom ponovno omogočiti normalno dostopnost zdravljenja vseh bolezni, za kar je ključno cepljenje, so poudarili.

Vidni posamezniki pozivajo k zavrnitvi pobud za obvezno cepljenje

Se pa vsi ne strinjajo z uvedbo obveznega cepljenja. Pravnika Andraž Teršek in Boštjan M. Zupančič, pater Karel Gržan, sociolog Tomaž Mastnak, Gregor Radonjič in Srečko Šorli so v odprtem pismu vlado pozvali, »da skladno z našo ustavno ureditvijo in mednarodnim pravnim redom ter v skrbi za dobro prebivalstva naše države zavrne pobude za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19«.

Pravnik Andraž Teršek. Vir slike: STA.
Pravnik Andraž Teršek.
Vir slike: STA.

V pismu zatrjujejo, da je neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti covidu-19, v očitnem in hudem nasprotju z mednarodnim pravom, ustavnim redom RS, medicinsko etiko in deontologijo, univerzalno moralo ter občim dobrim prebivalcev naše države.

Strinjajo se, da je cepljenje sicer lahko pravno določeno kot obvezno, ampak samo v primeru, da je bilo razvito po ustaljenih medicinsko znanstvenih kriterijih za prava cepiva ter v skladu z veljavnim pravom, vzpostavljenimi znanstvenimi procedurami in pogoji ter zahtevami medicinske etike in deontologije. Za covidna cepiva pa po njihovih navedbah »ni mogoče neizpodbitno dokazati, da izpolnjujejo vse te znanstvene in pravne (pred)pogoje«.

Po drugi strani pa je predsednik republike Borut Pahor izjavil, da se bo za uvedbo obveznega cepljenja osebno zavzel v primeru, če bo stroka predlagala, da je obvezno cepljenje proti koronavirusu edina prava smer za končanje zdravstvene krize. V intervjuju za Studio ob 17h na Radiu Slovenija je dejal, da bi bilo prav, če v prihodnosti poskušamo odstraniti vsaj strah pred cepljenjem, ki bi ga bilo treba nasloviti iskreno.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice