Skip to content

Apple dosegel nov rekord: zdaj je vreden tri tisoč milijard

Novo leto prinaša tehnološkemu mogotcu tudi nove rekorde, saj je bila uradna tržna kapitalizacija podjetja Apple vsaj za nekaj časa postavljena nad 3.000 milijard ameriških dolarjev. Za doseg take vrednosti je bilo potrebno, da cena delnice zraste vsaj na 182,86 dolarjev, kar se je zgodilo ta teden v ponedeljek, prvi dan v letu, ko je delovala večina borz.

Preberite tudi:

Zakaj Apple plačuje milijonske kazni in odškodnine?

Apple je tako prvo podjetje v zgodovini, ki je doseglo tako visoko tržno kapitalizacijo. Cena delnice se je v ponedeljkovi trgovalni seji živahno gibala okoli rekordne vrednosti. Tržno kapitalizacijo lahko drugače poimenujemo tudi vrednost podjetja, saj je to seštevek vseh delnic nekega podjetja oziroma njihovih vrednosti.

Gibanje cene delnice Apple v zadnjih petih dneh. Vir slike: Google.
Gibanje cene delnice Apple v zadnjih petih dneh.
Vir slike: Google.

Dan kasneje, v torek, je cena delnice sicer padla za nekaj dolarjev, v času pisanja tega prispevka pa se giblje pri slabih 180 dolarjev. Apple je tržno kapitalizacijo v višini 2.000 milijard dolarjev dosegel približno dve leti nazaj, lanskega junija pa je enako vrednost doseglo tudi podjetje Microsoft.

Microsoft pa je zdaj tudi na dobri poti, da doseže 3.000 milijardno tržno kapitalizacijo. Dan Ives iz investicijskega podjetja Wedbush Securities je za Yahoo Finance povedal, da se to lahko zgodi že v prvih mesecih tega leta. »Mislim, da lahko to brez težav dosežejo,« je prepričan. V tem trenutku je Microsoft ovrednoten na dobrih 2.570 milijard dolarjev.

Gibanje cene delnice Microsoft v zadnjih šestih mesecih. Vir slike: Google.
Gibanje cene delnice Microsoft v zadnjih šestih mesecih.
Vir slike: Google.

Rekordna vrednost Appla je posledica neverjetnega uspeha njihove linije pametnih telefonov iPhone, kateri so sledili tudi dodatki, kot sta Apple Watch in AirPods ter seveda ogromno storitev, kot so AppleCare, App Store, Apple Music+ in Apple TV+.

Težave z dobavnimi verigami pa tako kot drugim tehnološkim podjetjem, kot so proizvajalci avtomobilov in domačih aparatov, ni prizanesla niti Apple. Kot poroča Bloomberg, so morali omejiti proizvodnjo telefonov za vsaj 10 milijonov kosov, predvsem zaradi pomanjkanja čipov.

Na Kitajskem, kjer tako kot mnogo podjetij, tudi Apple proizvaja svoje izdelke, v začetku oktobra večina stvari miruje, saj si ljudje vzamejo dopust za tako imenovan »zlati teden«. Kitajska podjetja svoje urnike navadno prilagodijo tako, da imajo zaposleni približno sedem do osem dni prostih.

Tuja podjetja, med katerimi je tudi Apple, pa oktobra komaj za prav zaženejo proizvodnjo, saj se želijo pripraviti na prihajajočo sezono, ki vključuje črni petek in praznične nakupe. Navadno v oktobru take tovarne delujejo tudi po 24 ur vsak dan, zaposleni pa delajo nadure. Prvič po več kot 10 letih pa so tudi zaposleni v Applovih tovarna dobili proste dneve za zlati teden, saj enostavno ni bilo materiala in v tovarni ne bi imeli kaj početi.

»Zaradi omejene zaloge komponent in čipov ni bilo smiselno, da bi delali nadure med prazniki in izplačali dodatna plačila delavcem v prvi bojni liniji,« je za Nikkei Asia povedal eden izmed vodij dobave. »To se ni še nikoli zgodilo. Kitajski zlati teden je bil v preteklosti vedno najbolj naporen čas, ko so se vsi pripravljali na proizvodnjo.«

Izvršni direktor pri Apple Tim Cook. Vir slike: Yahoo Finance.
Izvršni direktor pri Apple Tim Cook.
Vir slike: Yahoo Finance.

Apple pa je v lanskem letu predstavil tudi nekaj večjih novosti, vključno novimi zmogljivimi čipi M1 Pro in M1 Max za prenosnike MacBook Pro. Ti čipi podjetju omogočajo, da se znebi Intel procesorjev, kar Apple omogoči veliko več nadzora nad zasnovo in zmogljivostjo.

Poleg tega pa so tukaj še poročila o prihodnjih novosti, ki bodo seveda vključevale razne izboljšave in posodobitve za iPhone, Apple Watch in AirPods, pa tudi povsem nove kategorije izdelkov, kot so slušalke za razširjeno resničnost (augmented reality) in navidezno resničnost.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice