Naprej na vsebino

Avstralija teniškemu zvezdniku ponovno preklicala vizo

Novak Đoković, 34-letni srbski teniški igralec, preživlja kar pestre dneve pred začetkom Odprtega prvenstva Avstralija, kjer bi se lahko potegoval za rekordni 21. naslov Grand Slam.

Đoković je v Avstralijo prispel 5. januarja. Mejni uradniki na letališču v Melbournu so mu preklicali vizum, saj naj ne bi izpolnjeval pogojev za vstop v Avstralijo v času ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Vsi, ki vstopajo v državo, morajo namreč biti polno cepljeni.

Pet dni je preživel v hotelu za begunce in prosilce za azil, 10. januarja pa je zvezno sodišče to odločitev razveljavilo predvsem zato, ker Đokoviću na meji naj ne bil omogočen pravičen postopek.

Alex Hawke, avstralski minister za priseljevanje, državljanstvo, migrantske storitve in multikulturne zadeve, je danes dodal zadnji kos sestavljanke in izkoristil svoja pooblastila, ki mu jih podeljuje zakon o priseljevanju ter tako na podlagi »zdravstvenih razlogov in ohranjanja reda« Đokoviću preklical vizo.

Alex Hawke, avstralski minister za priseljevanje, državljanstvo, migrantske storitve in multikulturne zadeve. Vir slike: The Guardian.
Alex Hawke, avstralski minister za priseljevanje, državljanstvo, migrantske storitve in multikulturne zadeve.
Vir slike: The Guardian.

»Danes sem uporabil svoja pooblastila po členu 133C(3) Zakona o priseljevanju za preklic vize Novaka Đokovića zaradi zdravstvenih razlogov in ohranjanja reda, na podlagi javnega interesa,« je minister sporočil v izjavi za javnosti.

V skladu s členom 133C, si Đoković še tri leta ne bo mogel zagotoviti vizuma za Avstralijo, razen v izjemnih in nujnih okoliščinah. Reuters je najprej poročal, da športnik trenutno tehta svoje možnosti, kasneje pa so odvetniki sporočili, da bodo nemudoma vložili pritožbo.

Minister ni predložil nobenih podrobnosti o svoji odločitvi, razen tega, da je avstralska vlada zavezana k zaščiti državnih meja v času pandemije. Pisarna ministra za priseljevanje naj ne bi bila dosegljiva za komentar.

V ponedeljek se v Avstraliji začne odprto prvenstvo. Vir slike: ATP Tour.
V ponedeljek se v Avstraliji začne odprto prvenstvo.
Vir slike: ATP Tour.

»Avstralci so med to pandemijo veliko žrtvovali in upravičeno tudi pričakujejo, da bodo rezultati teh žrtvovanj zaščiteni,« je dejal avstralski premier Scott Morrison v izjavi javnosti. »To je točno tisto, kar vodi ministra pri njegovem današnjem ukrepanju. Naša stroga politika varovanja meja je Avstralce zaščitila.« Dodal je še, da v oziru na nadaljnje sodne postopke ne bo več podajal komentarjev.

Pravni strokovnjaki zvezdniku pripisujejo malo možnosti za zmago

Đokovićevi odvetniki so na sodni obravnavi v petek povedali, da bodo zahtevali sodno odredbo, ki bi mu dovoljevala nadaljnjo bivanje v državi. Toda pravni strokovnjaki menijo, da ima le malo možnosti za razveljavitev odločitve, potem ko je v svojem prvem krogu na sodišču zmagal zgolj zaradi slabih postopkov ob prihodu v Avstralijo.

Mary Crock, profesorica prava na Univerzi v Sydneyju, je dejala, da bi bilo za Đokovića v tem trenuku »zelo, zelo težko zmagati v kakršnikoli pritožbi«. »Pravila naravne pravičnosti in postopkovna pravila ne veljajo,« pravi. »Na sodišču ne more reči: Glejte, sem številka ena na svetu in zato mi mora biti omogočeno, da igram. To ne bo dovolj.« Edina pot, po kateri bi lahko zmagal, je, da dokaže, da ne obstaja javni interes, na podlagi katerega so mu razveljavili vizo.

Zvezno sodišče zvezdniku verjetno ne bo moglo več pomagati. Vir slike: Lawyers Weekly.
Zvezno sodišče zvezdniku verjetno ne bo moglo več pomagati.
Vir slike: Lawyers Weekly.

Zvezna preiskava, ki jo je vodil minister Hawke, je razkrila, da je Đoković v dokumentih, ki jih je podal mejnim uradnikom ob vstopu v državo, navedel napačne informacije. V njih manjka podatek, da je Đoković, ki sicer živi v Monte Carlu, v 14 dneh pred prihodom v Avstralijo potoval med Srbijo in Španijo.

V objavi na družbenem omrežju Instagram je Đoković v sredo priznal napačne navedbe in razložil svoje gibanje v dneh pred in po pozitivnem rezultatu PCR testa na koronavirus 16. decembra. Ta rezultat testa mu je omogočil pridobitev izjeme od državnih zdravstvenih uradnikov za nastop na OP Avstralije, kljub temu, da ni cepljen.

»Želim samo priložnost tekmovati z najboljšimi igralci na svetu in nastopiti pred enim najboljših občinstev na svetu,« je dejal Đoković v objavi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice