Naprej na vsebino

Koliko zaslužijo zvezde družbenega omrežja TikTok?

Že dolgo časa je znano dejstvo, da bolj ali manj znane osebnosti, ki so redno aktivne na družbenih omrežjih kot je Instagram, TikTok in YouTube lahko zaslužijo ogromne zneske. Če se osredotočimo samo na TikTok lahko ugotovimo, da se je zaslužek največjih zvezd v letu 2021 v primerjavi z letom 2020 povečal za kar 200 odstotkov. Lani je tako skupen zaslužek največjih TikTok osebnosti znašal kar 55,5 milijona dolarjev.

Preberite tudi:

Mlajšim od 14 let v nočnem času izključijo TikTok

Tako kot do marsikaterih podjetij in znamk je bila pandemija prijazna tudi za TikTok. V začetku koronavirusa se je namreč uvrstil med najpogosteje prenese aplikacije, kar pa ni prineslo koristi samo kitajskemu podjetju ByteDance, ki si TikTok lasti, ampak tudi nekaterim uporabnikom, ki so se letos znašli na Forbes seznamu največjih TikTok zaslužkarjev.

Nekateri na družbenih omrežjih ogromno zaslužijo. Vir slike: Pexels.
Nekateri na družbenih omrežjih ogromno zaslužijo.
Vir slike: Pexels.

Zanimivo je, da je večina zvezd ženskega spola – na seznamu je namreč samo en fant. Največkrat so njihovi začetki povezani z objavljanjem preprostih plesnih video posnetkov, danes pa imajo lastne znamke ter nastopajo v filmih in TV serijah pri največjih produkcijskih hišah.

Forbes navaja, da večino zaslužka (od 30 do 50 odstotkov) predstavljajo sponzorirane objave. To so objave oziroma video posnetki, v katerih tako imenovani vplivneži predstavijo in reklamirajo izdelek nekega podjetja, ki jim za to plača. Amazon, Louis Vuitton, McDonald’s in mnoga druga podjetja odštejejo tudi od 100 tisoč do 250 tisoč dolarjev za samo eno tako objavo.

Prva na seznamu je Charli D’ Amelio, ki je v lanskem letu svojo denarnico obogatila za kar 17,5 milijona ameriških dolarjev, na TikToku pa ji sledi 133 milijonov sledilcev. Seveda se za njo zanima ogromno število podjetij iz različnih industrij – od Invisalign, kozmetike Morphe pa vse do restavracij Dunkin’ Donuts.

Skupaj s svojo sestro Dixie sta v sodelovanju z oblačili Hollister oblikovali tudi svojo linijo oblačil, ki je med najstniki izjemno zaslovela. Charli ima na ameriški platformi za predvajanje vsebin Hulu tudi svojo televizijsko serijo The D’Amelio Show, prav tako pa skupaj s sestro nastopa tudi v mini seriji Charli vs. Dixie.

Kris Collins na TikToku. Vir slike: TikTok.
Kris Collins na TikToku.
Vir slike: TikTok.

Verjetno ne preseneča dejstvo, da na lestvici takoj za njo sledi njena sestra, Dixie D’ Amelio, ki je ob 57 milijonih sledilcev v lanskem letu zaslužila 10 milijonov dolarjev. Poleg vseh poslovnih dogovorov, ki si jih deli s svojo mlajšo sestro, je Dixie v lanskem letu želela zgraditi tudi svojo lastno kariero kot pop pevka. Izdala je dve pesmi: Psycho v sodelovanju z raperko Rubi Rose ter F—kBoy.

Na tretjem mestu najdemo Addison Rae, ki je v lanskem letu zaslužila 8,5 milijonov dolarjev, na TikToku pa šteje 86 milijonov sledilcev. V letu 2021 je nastopila v Netflixovem filmu He’s All That (On je vse). Glavna vloga ji je prinesla še kar nekaj bodočih sodelovanj z eno izmed največjih platform za predvajanje vsebin, film pa je nekaj časa bil uvrščen med najbolj gledane vsebine v 78 državah.

Addison Rae v He’s All That. Vir slike: Netflix.
Addison Rae v He’s All That.
Vir slike: Netflix.

Podobno kot sestre D’ Amelio s Hollister ima tudi Addison sklenjeno sodelovanje z ameriškim podjetjem American Eagle, ki se ukvarja predvsem s prodajo oblačil in modnih dodatkov. Skupaj z Madeby Collective pa je razvila tudi svojo linijo kozmetike.

Bella Poarch (87 milijonov sledilcev) in Josh Richards (26 milijonov sledilcev) si vsak s 5 milijoni dolarjev zaslužka delita četrto mesto. Bella je že kot otrok rada pela in nastopala, vendar starši niso želeli, da bi se tudi profesionalno izkusila na tem področju. Tako je po srednjih šoli delala kot helikopterska mehaničarka za ameriško mornarico.

Bella Poarch in Josh Richards. Vir slike: Deadline in Instagram.
Bella Poarch in Josh Richards.
Vir slike: Deadline in Instagram.

Avgusta 2020 pa se je pričel njen vzpon s TikTok posnetkom, v katerem je premikala ustnice na pesem britanske raperke M to B. Danes dobro služi s sponzorstvi podjetij kot so Google, Prada in Tinder, izdala pa je tudi singel Build a Bitch.

Josh pa se medtem nekoliko več udejstvuje predvsem v poslovnem svetu. Sponzorstva je sklenil s podjetji kot so Amazon, CashApp in podobno, poleg tega pa vodi podkast Barstool Sports podcast. Oblikoval je svojo znamko energijskih pijač Ani, ki se prodajajo tudi v velikih trgovinskih verigah, kot je Walmart.

Soustanovil je tudi investicijsko podjetje tveganega kapitala Animal Capital, ki je do zdaj vložilo 15 milijonov dolarjev v poslovne ideje kot je PearPop, platforma, s pomočjo katere lahko vplivneži lažje poiščejo sponzorje, ter Colossal, laboratorij za genski inženiring, katerega cilj je obuditi mamute.

Kris Collins je s pomočjo platforme TikTok zaslužila 4,75 milijona dolarjev ob 42 milijonih sledilcev. Pred pandemijo je Kris opravljala delo frizerke, vse dokler niso koronavirus in ukrepi za nekaj časa onemogočili tega dela.

Charli D’ Amelio s svojo sestro v oblačilih znamke Social Tourist. Vir slike: Global Newswire.
Charli D’ Amelio s svojo sestro v oblačilih znamke Social Tourist.
Vir slike: Global Newswire.

Brat jo je prepričal, da si prenese TikTok, kjer je v zadnjih dveh letih objavljala komedijske skeče, v katerih nastopa v vlogi različnih likov, med drugim tudi svoje mame. Njene videoposnetke imajo radi tudi na YouTubu, kjer je nabrala 4,5 milijona naročnikov. Krisin humor so s sponzorstvi zasule znamke kot so Hershey, Lionsgate in Pantene.

Peto mesto si Kris deli tudi s TikTokerko Avani Gregg, ki je ob 39 milijonih sledilcev prav tako zaslužila 4,75 milijonov dolarjev. Že v letu 2019 je Avani zaslovela kot Clown Girl, objavljala pa je predvsem napotke za dokaj abstraktno ličenje, ki je vključevalo bele kontaktne leče, na obrazu pa rdeče in modre zvezde.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice