Skip to content

Bližajo se državnozborske volitve

Tri mesece pred napovedanimi državnozborskimi volitvami je na političnem prizorišču že pestro dogajanje. Vrstijo se javnomnenjske raziskave različnih izvajalcev in seveda tudi različnih naročnikov, katerih rezultati so tako različni, da niti ne vemo, kaj naj si mislimo.

Robert Golob, Igor Zorčič. Vir slik: N1, Lide, BOBO.
Robert Golob, Igor Zorčič.
Vir slik: N1, Lide, BOBO.

Golob je poletel v nebo

Poseben fenomen je morebitna stranka Roberta Goloba, ki niti še ne obstaja, pa se na nekaterih javnomnenjskih anketah že pojavlja na prvem mestu. Morda mu tudi ne bo treba ustanoviti svoje stranke, saj si ga v svoji sredi med drugim želi Igor Zorčič, ki je ob ustanovitvi nove stranke Liberalni demokrati (LIDE) pretekli teden napovedal, da bo to drugačna stranka – imela bo predsedstvo s tremi predsedniki. Eden izmed predsednikov je seveda Zorčič, na voljo sta tako še dve prosti mesti in eno izmed njih naj bi bilo rezervirano za Goloba.

Pogovori Zorčiča sicer tečejo tudi z nekaterimi župani, DeSUS-om, o sodelovanju pa naj bi se pogovarjali tudi s stranko Zelenih dejanj (Z.dej) nekdanjega strankarskega kolega iz vrst SMC Jureta Lebna. Po napovedih Dela, naj bi Golob naslednji teden prevzel vodenje Lebnove stranke Z.Dej.

Goloba pa bi prav radi videli tudi v KUL-u.

Koalicija KUL. Vir slike: Domovina.je.
Koalicija KUL.
Vir slike: Domovina.je.

Prestopi znotraj KUL-a

Ko smo že omenili KUL, se tudi tam dogajajo neverjetne stvari. Poseben fenomen so prestopi poslancev strank znotraj tako imenovane koalicije KUL. Stranke sicer zatrjujejo, da dobro sodelujejo in da so dogovorjene za sodelovanje po volitvah, hkrati pa sami poslanci kot kaže še preračunavajo, v kateri izmed strank KUL-a imajo največ možnosti za izvolitev. Pretekli teden je tako dosedanji poslanec Levice Željko Cigler prestopil v poslansko skupino SD, kot pred njim že njegov (nekdanji in sedaj ponovno) strankarski kolega Franc Trček.

Dva ministra v smeri proti NSi

Kmetijski minister Jože Podgoršek je danes napovedal, da bo na državnozborskih volitvah kandidiral na listi NSi. Da so ga sicer povabili h kandidaturi na listi NSi, da pa se še ni odločil, je danes na Twitterju sporočil tudi minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič.

Priprave na državnozborske volitve. Nada Pavšer in Andrej Magajna.  Vir slike: PoS.
Priprave na državnozborske volitve. Nada Pavšer in Andrej Magajna.
Vir slike: PoS.

Gibanju Povežimo Slovenija se je pridružila stranka Nova socialdemokracija

Pred kakšnim letom se je začelo razvijati gibanje Povežimo Slovenijo (PoS), ki trenutno že združuje Slovensko ljudsko stranko (SLS), Zelene Slovenije Andreja Čuša in Novo ljudsko stranko (NLS) Franca Kanglerja. Gibanje je tik pred dogovorom o oblikovanju skupne kandidatne liste s stranko Konkretno (v katero sta se pred kratkim združili SMC Zdravka Počivalška in GAS Alojza Kovšce).

Danes se jim je pridružila še stranka Nova socialdemokracija pod vodstvom Andreja Magajne, so sporočili iz pisarne gibanja PoS. Magajna, ki je bil tudi eden od ustanovnih članov osamosvojitvene koalicije DEMOS, je ob tem povedal, da v povezovanju vidijo novo perspektivo.

»Naš cilj je, da skupaj presežemo to razdeljenost Slovenije na dva izključujoča pola, kar hromi naše življenje. Za delovanje ob zdravem okolju nujno potrebujemo tudi zdravo družbo, ki temelji na pravičnih odnosih in vključenosti ljudi v politiko. V Novi socialdemokraciji kot pomemben temelj našega delovanja izpostavljano tudi spoštovanje narodnoosvobodilnega boja kot častnega dejanja, saj je upor proti okupatorju osnovna pravica vsakega naroda,« je dejal in dodal, da je Slovenija država slovenskega naroda, da pa se morajo vsi, ki tukaj živijo, ne glede na narodnost ali politično pripadnost, v njej dobro počutiti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice