Naprej na vsebino

Ob rekordnih koronavirusnih okužbah spremembe protokola testiranja

Kot sporočajo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so v ponedeljek potrdili kar 8681 okužb s koronavirusom. Opravili so sicer 13.803 PCR testiranja, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 62,9 odstoten. Po podatkih vlade pa je hospitaliziranih 575 bolnikov, od tega jih 155 potrebuje intenzivno nego. Umrlo je 10 ljudi.

Preberite tudi:

Vse, kar morate vedeti o novih spremembah karanten

Od začetka pandemije je to največje število potrjenih primerov v enem dnevu. Danes je potekala tudi novinarska konferenca, na kateri sta sodelovala državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano mag. Tjaša Žohar Čretnik.

Tako okužbe kot PCR testiranja dosegajo rekordne stopnje. Vir slike: Pexels.
Tako okužbe kot PCR testiranja dosegajo rekordne stopnje.
Vir slike: Pexels.

Vindišar je najprej predstavil aktualne razmere v dvanajstih covidnih bolnišnicah po Sloveniji, kjer trenutna kapaciteta znaša 648 postelj. V zadnjih dneh se trend števila hospitaliziranih pacientov na akutnih oddelkih povečuje. Projekcije kažejo, da bi lahko število hospitalizacij doseglo vrh okoli 2. februarja, kar pomeni okoli 900 postelj.

Kljub temu, da se je od začetka letošnjega leta število pacientov na intenzivnih oddelkih nekoliko znižalo (trenutno jih je 155), pričakujejo ponoven porast te številke. Vrh bi lahko dosegla okoli 6. oziroma 7. februarja in sicer vse tam do 250 pacientov.

Kakšen je novi protokol?

Državni sekretar je predstavil tudi spremembe protokola testiranja oseb na covid-19. »Namen spremembe protokola je, da kljub strmemu naraščanju okužb zagotovimo vzdržen sistem v laboratorijih, ki zagotavlja prednostno dostopnost do raziskav za vse hospitalizirane paciente in vse paciente, ki imajo težave, ki potencialno zahtevajo hospitalizacijo,« je povedal Vindišar.

Po besedah direktorja Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Miroslava Petrovca je stanje v laboratorijih zaradi povečanega obsega analize brisov, odvzetih za PCR testiranje, katastrofično. »Vsi, ki delajo na diagnostiki covida-19, so na robu zloma, prav tako laboratoriji,« je povedal v oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenija.

V prejšnjih valih je namreč dnevno število sprejetih vzorcev za PCR testiranje znašalo največ 3500, v ponedeljek pa je IMI sprejel več kot 8000 vzorcev. Minulo noč je na institutu tako ostalo 2300 vzorcev, ki jih še niso uspeli analizirati. »Pravzaprav niti ni prostora, kamor bi zlagali odvzete vzorce,« je pojasnil.

Vindišar je najprej spomnil na protokol testiranja oseb brez simptomov. To so vsi tisti, ki s takim ali drugačnim razlogom opravijo hitro testiranje ali pri izvajalcu ali po načinu samotestiranja. V primeru pozitivnega rezultata se take osebe napoti na PCR testiranje. V primeru samotestiranja mora oseba pokazati sliko pozitivnega rezultata oziroma test prinesti s seboj ter potrditi svojo identiteto.

Nov protokol testiranja. Vir slike: posnetek zaslona.
Nov protokol testiranja.
Vir slike: posnetek zaslona.

Kar se tiče oseb s simptomi respiratornih bolezni, se jih razdeli v dve skupini. Prva skupina so kronični bolniki, osebe z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice in otroci, ki naj obvestijo osebnega zdravnika, ta pa jih bo naročil na PCR testiranje.

Vsi ostali spadajo v drugo skupino, ki mora najprej na hitri test. V primeru, da je ta pozitiven, morajo naprej na PCR testiranje. V primeru negativnega rezultata pa se odpravijo v tridnevno osamitev (koristi se bolniški stalež). V kolikor simptomi minejo, je možno reči, da oseba ni pozitivna na novi koronavirus. Če pa se zdravstvene težave nadaljujejo, naj oboleli obvesti zdravnika, ki ga bo napotil na PCR testiranje.

Če je nato PCR test pozitiven, naj se oseba odpravi v izolacijo za deset dni in pridobi QR-kodo. Rezultati bodo zaradi povečanega števila PCR-testov znani najpozneje v 48 urah. Vindišar je še opomnil, da je virusno breme v družbi takšno, da se mora vsak posameznik, ki ima okužbe dihal, samoosamiti tako med čakanjem na odvzem brisa, kakor tudi med čakanjem na izvid.

Tjaša Žohar Čretnik je v povezavi z obremenjenostjo laboratorijev dejala, da si prizadevajo za vzpostavitev pomoči iz tujine. V pripravi je namreč evropski razpis za tuj laboratorij, ki bi sprejel testiranje, ki bi potekalo preko Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice