Naprej na vsebino

CIA: Havanskega sindroma naj ne bi povzročala človeška roka

Ameriška centralno obveščevalna agencija znana tudi pod kratico C.I.A., ki je zadolžena za zbiranje, shranjevanje in obdelavo podatkov pridobljenih v tujini, je sporočila, da velika večina primerov skrivnostne bolezni, znane kot Havanski sindrom, najverjetneje ni povezana z nobeno tujo silo, kot je Rusija ali kateri drugi nasprotnik ZDA.

Kaj sploh je Havanski sindrom? Gre za zdravstvene simptome, ki so jih prvič zaznali v letu 2016 večinoma pri ameriških vladnih uslužbencih, vojaškem osebju, vohunih in diplomatih v Havani na Kubi. Do danes še niso našli vzroka za to bolezen.

Ameriško ministrstvo za zunanje zadeve je Havanski sindrom razložilo kot »nepojasnjene zdravstvene incidente«, prav CIA pa jih je javno označila za napade. Bolniki, ki trpijo za simptomi Havanskega sindroma, imajo najpogosteje močno bolečino v enem ali obeh ušesih, občutek pritiska ali tresljajev v glavi, težave z vidom in spancem, vrtoglavico, slabost, kognitivne težave, slišijo pa tudi nenaden močan hrup in zvonjenje v ušesih.

Prve primere Havanskega sindroma so zaznali v Havani. Vir slike: AP.
Prve primere Havanskega sindroma so zaznali v Havani.
Vir slike: AP.

V preteklosti se je pojavilo veliko teorij o tem, kaj bi lahko te simptome povzročalo, vendar jim za nobeno ni uspelo najti dokazov. Ena izmed teorij znotraj ameriške obveščevalne skupnosti je, da nekdo uporablja impulzno mikrovalovno sevanje bodisi za vohunjenje ali nadlegovanje ameriškega osebja v tujini.

Kaj pravi CIA?

Predstavniki CIA pa so zdaj sporočili, da je slabih 1000 primerov Havanskega sindroma mogoče razložiti kot posledice dejavnikov iz okolja, stresa ali predhodnih zdravstvenih stanj pacienta.

Skrivnost pa še vedno predstavlja slabih 25 primerov, ki še vedno pomenijo možnost, da je vsaj v nekatere incidente bila vpletena tuja sila. Ameriška vlada ni sicer nikoli predložila nobenih dokazov, ki bi nakazovali vpletenost Rusije, Kitajske ali Kube.

CIA ni Rusije ali koga drugega nikoli neposredno obtožila, vendar nekateri njeni predstavniki, zlasti v Pentagonu, verjamejo v obstoj dokazov o vpletenosti vohunskih agencij iz Moskve. S tem so se strinjale tudi številne žrtve.

Ko je William J. Burns, direktor Centralne obveščevalne agencije, decembra odpotoval v Moskvo, da bi se udeležil sestanka o grožnji, ki jo Rusija predstavlja za Ukrajino, je omenil tudi Havanski sindrom in Rusijo posvaril pred posledicami, v kolikor bi se ugotovila njena vpletenost.

William J. Burns direktor Centralne obveščevalne agencije. Vir slike: WSJ.
William J. Burns direktor Centralne obveščevalne agencije.
Vir slike: WSJ.

FBI, Pentagon in nekatere druge agencije nadaljujejo z raziskavami o vpletenosti tujih nasprotnikov, osredotočajo pa se predvsem na skupine primerov iz Havane v letu 2016 ter Dunaja v letu 2021.

»Prišli smo do nekaj pomembnih ugotovitev, vendar nismo še končali,« je dejal William J. Burns, direktor CIA. »Še naprej bomo nadaljevali z misijo preiskovanja teh incidentov in zagotovili dostop do vrhunske oskrbe tistim, ki jo potrebujejo.«

Kaj pravijo žrtve?

Trenutne ugotovitve pa so razjezile številne žrtve Havanskega sindroma, še posebej uslužbence, ki se že leta spopadajo s kroničnimi posledicami bolezni brez kakršnekoli razlage. Skupina ljudi, ki trpijo za simptomi, je podala izjavo, v kateri so odločeni, da ugotovitve Ameriške centralno obveščevalne agencije »ne morejo in ne smejo biti zadnja beseda o zadevi«. Po njihovem mnenju je bila objava teh ugotovitev izdaja njihovega zaupanja.

»Na novo izdano poročilo C.I.A. je lahko označeno kot “prehodno” in lahko pri nekaterih primerih pušča odprta vrata za kakšno alternativno razlago, toda številni predani javni uslužbenci, njihove družine in njihovi sodelavci v njem vidijo znak dokončnosti in zavrnitve,« so zapisali v izjavi.

Kako za pacienta izgleda Havanski sindrom?

Tina Onufer je bila marca 2017 v Havani zaposlena kot ameriška diplomatinja. Stala je pri kuhinjskem oknu in pomivala posodo, ko so se pojavili simptomi, je povedala za NBC News.

»Počutila sem se, kot da bi me nekaj zadelo,« je dejala. »Bolečina, kot je nisem čutila še nikoli v svojem življenju, večinoma v glavi in v očeh. Bilo je, kot da bi me prijela neka nevidna roka in nisem se mogla premakniti.«

Tina Onufer ena izmed žrtev Havanskega sindroma. Vir slike: NBC.
Tina Onufer – ena izmed žrtev Havanskega sindroma.
Vir slike: NBC.

Onufer je v Havani med drugim delovala skupaj z zakoncema Kate Husband in Doug Ferguson, ki sta prav tako spregovorila o svoji izkušnji, po tem, ko sta od ameriške vlade dobila dovoljenje.

»Zdravnik mi je rekel: ‘No, izgleda kot da si se naenkrat postarala za 20 ali 25 let’,« je povedala Husband, ki so ji postavili diagnozo »možganska poškodba, povezana z direktno izpostavljenostjo pojavu«.

Kate Husband in Doug Ferguson. Vir slike: NBC.
Kate Husband in Doug Ferguson.
Vir slike: NBC.

Številni bolniki, ki trpijo za Havanskim sindromom, so bili zdravljeni v Nacionalnem vojaškem medicinskem centru Walter Reed skupaj z vojaki, ki so utrpeli možganske poškodbe zaradi bomb na bojiščih. Pogosto so simptomi pravzaprav podobni.

»Ljudje ne razumejo, kaj lahko povzroči tovrstna poškodba možganov,« pravi Onufer. »Za ljudi je zelo enostavno, da rečejo: ‘Ampak saj izgledaš v redu.’ Toda v resnici nisem. In mislim, da nas je kar nekaj, ki nismo v redu. Želimo si samo svoja življenja nazaj.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice