Naprej na vsebino

Današnje rekordne številke predvsem posledica spremenjenega protokola testiranja

Včerajšnji dan je predstavljal začetek novega protokola testiranja, v katerem se pozitivnih hitrih antigenskih testov ne potrjuje več s PCR testiranjem, ampak se avtomatsko pripišejo številkam novih okužb v državi.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik. Vir slike: NLZOH.
Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik.
Vir slike: NLZOH.

To pomeni, da so bila danes objavljene tudi prve take številke, v katerih so bili zajeti tudi pozitivni hitri testi. V torek so tako ob 17.143 PCR testih in 96.160 hitrih antigenskih testih potrdili 23.433 okužb s koronavirusom. Tako visoke številke v Sloveniji sicer še nismo zabeležili, vendar direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik rekordne številke pripisuje novemu protokolu testiranja.

»Številke pozitivnih primerov, ki so bili testirani v ponedeljek, so se seštele s tistimi, ki so bili pozitivni v torek in jih nismo več potrjevali s PCR-testi, tako da sta se dva dneva v bistvu delno skoncentrirala v enega,« je pojasnila gospa Žohar Čretnik.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Vir slike: STA.
Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar.
Vir slike: STA.

Enako pravi tudi vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar, ki je za TV Slovenija pojasnila, da »ne gre za to, da bi bilo res toliko več okužb kot dan pred tem«. Kot je povedala, je glede na spremenjeno metodologijo morda nekoliko težje ocenjevati, ali smo vrh epidemije dosegli ali se mu šele bližamo.

Vsekakor pa so v tem trenutku številke še vedno zelo visoke. »Vsi upamo, da je vrh v resnici dosežen in bomo v nekaj dneh prišli do te faze, ko se bo začelo število primerov v splošni populaciji zmanjševati. Upajmo, da bo to zmanjševanje potekalo čim hitreje,« je še dodala.

Preobremenjenost laboratorijev se umirja

Nov protokol testiranja po njenih besedah prinaša predvsem prihranek pri PCR testiranjih in pospešitev postopka, razumljivo pa je, da gre za začasen protokol, saj je metoda PCR bolj zanesljiva in je potrjevanje testov z njo v diagnostičnem smislu najvišji možen standard.

Pri nekaterih izvajalcih testiranj je bilo zadnje dneve slišati navodilo, da bo rezultat prispel v roku treh dni, vendar trenutno okoli tri četrtine rezultatov opravljenih PCR testov sporočijo bolnikom v roku 24 ur, skoraj vse pa v roku 48 ur, kar pomeni, da se razmere v laboratorijih umirjajo.

Kot je še povedala direktorica NLZOH, so v torek v nemški laboratorij poslali 3700 vzorcev, tako da tudi ta številka upada. Ker pričakujejo, da bo novi protokol dosegel pričakovani učinek, pomoči v Nemčiji že v kratkem naj ne bi več potrebovali.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Vir slike: Camis.
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).
Vir slike: Camis.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) medtem ocenjuje, da je v državi trenutno 186.537 primerov aktivnih okužb, kar je skoraj deset odstotkov vseh prebivalcev Slovenije. Število aktivnih primerov okužb se je v torek v primerjavi s prejšnjim torkom zvišalo za 50.182. V primerjavi s ponedeljkom pa se je število aktivnih okužb dvignilo za 11.033.

Kot kažejo zadnje laboratorijske analize, različica omikron že povsem prevladuje med novimi primeri, medtem ko so med hospitaliziranimi bolniki še vedno primeri različice delta. Pri slednji je potek bolezni daljši, zato bo še trajalo nekaj časa, da se vsi bolniki pozdravijo.

Doslej so v Sloveniji naleteli tudi na skupaj pet primerov nove podrazličice omikrona. Medtem ko so prvi primer zabeležili na severovzhodu Slovenije, so tri primere zabeležili še na Notranjskem, enega pa v Jelšanah.

Številka je po njenih besedah še vedno nizka, zagotovo pa je pričakovati porast glede na to, kar se dogaja v sosednjih državah, od koder prihajajo podatki, da tam, kjer je BA.1 povzročila močan val, v najslabšem primeru BA.2 epidemični val lahko nekoliko podaljša.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice