Skip to content

24. aprila bomo rešeni in to že četrtič

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes razpisal državnozborske volitve, ki se bodo odvile v nedeljo, 24. aprila 2022. Za dan razpisa je določil ponedeljek, 14.februarja, in s tem dnem bodo začela teči volilna opravila.S prvim dnem volilnih opravil bo tudi že mogoče vlaganje kandidatur, ki jih lahko politične stranke in volivci vložijo kadarkoli do četrtka, 24. marca. Do tega dne bo na upravnih enotah mogoče tudi podpisati obrazce podpore kandidatnim listam.

Politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci, oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi najmanj 100 volivcev. Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volivcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volivcev. Ta del volitev je jasen in določen z zakonom. Vse ostalo pa je vsakič znova velika uganka.

Ustvarjanje javnega mnenja v polnem pogonu

Odstotki volilnega uspeha se ne glede na vse še vedno seštevajo le do 100. In ko se preštejejo tisti, ki svoj glas zaupajo vedno isti stranki, in tisti, ki na volitve nikoli ne gredo, se lahko zgodi, da jih ostane premalo za koga, ki bi jih za višje cilje moral dobiti dovolj. Vsaka štiri leta se tako vključijo aparatčiki moderne dobe, ki v mesecu ali dveh dovolj velik del javnosti prepričajo, da se v Sloveniji pa vendarle še nekje skriva neodkrit in neiztrošen mesija, ki nas bo popeljal med zvezde. Nas male med velike.

Karte se tako na novo premešajo. Iz lestvic priljubljenih politikov čez noč izginejo tisti, ki so tam čepeli v vmesnem, mirnem času, ko ni bilo tako pomembno, kdo tam je. S prvega ali drugega mesta kar izginejo, kot da se je dvignila megla, ko je obzorje obžarilo sonce, ki obdaja novega izbranca.

Televizijske in radijske minute se delijo po navodilih, v skladu s tem, koliko je kdo primeren. V zavetjih lastnih domov nas dosežejo na drobnem situ presejane informacije. Nenazadnje, sploh ni važno, kaj je kdo povedal, važno je le, kje in koliko se je o tem poročalo. Neizbranim, nepomembnim ali nevarnim tako preostaneta trdo delo na terenu in družabni mediji, na katerih pa je odsotnost sita hkrati prednost in slabost.

Do volitev, ki bodo 24. februarja, bo še pestro. Vir slike: splet.
Do volitev, ki bodo 24. februarja, bo še pestro.
Vir slike: splet.

Edina prava anketa so volitve

V nedeljo, 24. aprila 2022, bomo torej lahko izbirali, kateri politični stranki ali listi kandidatov najbolj zaupamo. Vse do takrat nas bodo pa na vse pretege poskušali prepričati, kateri politični stranki ali listi kandidatov bi morali zaupati v čim večjem številu.

Trudili se nas bodo tudi prepričati, da so tokratne volitve pa res prelomne – kot so prelomne vsaka štiri leta, v kolikor so redne. V nasprotnem primeru je točka preloma na dnevnem redu še pogosteje. Svoje bodo pri tem opravile tudi javnomnenjske ankete, za katere se zdi, da pogosteje ustvarjajo javno mnenje, kakor ga merijo.

Vsakič znova, zdaj že četrtič, smo deležni istega postopka. Pojavi se nov obraz (ki tokrat sploh ni nov) in kar naenkrat ga je povsod polno. No, tokrat ima vsaj priimek pravi, golobov je res povsod toliko, da se jih niti hraniti več ne sme, da se ne bi še bolj razmnožili in širili mnogih bolezni. Pri tem ni pomembno, ali ima stranka mrežo, ali je že etablirana ali je bila ustanovljena pred petimi minutami. Prav tako ni pomembno, kdo bodo kandidati na listi. Še manj je pomembno, ali ima stranka program.

Ne škodi sicer, da si nadeneš ime, ki diši po svobodi. Sicer pa je ime stranke glede na vse ostalo daleč najbolj iskreno. S pol milijona na leto je namreč zelo enostavno biti svoboden in z višine spuščati drobtinice (ali pa kaj drugega) na navdušene volivce, ki si take vsote niti predstavljati ne znajo.

Veliko manj pozornosti od gibanja Svoboda, ki je šele prišlo na prizorišče, je bilo doslej deležno gibanje, ki je nastajalo več kot eno leto in v imenu nosi povezovanje, ne glede na to, da ti isti mediji, ki gibanje Povežimo Slovenijo ignorirajo, kar naprej na tak ali drugačen način poudarjajo, da je treba preseči delitve, ki državo držijo v krču.

Da je preseganje delitev nujno kaže tudi poziv predsednika republike Boruta Pahorja, ki je danes ob razpisu volitev dejal, da naj predvolilna soočenja ne bodo zožena zgolj na vprašanja, kdo bo sodeloval s kom ali proti komu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice