Naprej na vsebino

Okužbe padajo, kaj bo z ukrepi?

Število novih okužb s covidom-19 v Sloveniji upada. Pri tako visokih številkah, kot smo jim bili priča v preteklih tednih, bi bilo sicer čudno, če do tega ne bi prišlo, saj je ljudi, ki še niso zboleli, skoraj že zmanjkalo. V primerjavi s preteklo soboto , ko je bilo potrjenih 5512 okužb, so včeraj potrdili 35 odstotkov manj oziroma 3601 novih primerov. Pred 14 dnevi, 30. marca 2022, so potrdili 8575 primerov.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 140.334 primerov aktivnih okužb. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 446 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 118.

Število cepljenih. Vir: cepimo.se.
Število cepljenih. Vir: cepimo.se.

V celotnem času trajanja epidemije covida-19 od 4. marca 2020 do včeraj je bilo skupno potrjenih 851.416 primerov okužb. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo cepljenih 1.262.796 oseb, kar predstavlja 60 odstotkov populacije, z vsemi odmerki pa 1.215.858 oseb oziroma 58 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 68 odstotkov. V populaciji starejših od 50 let je s prvim odmerkom cepljenih 80 odstotkov, z vsemi pa 78 odstotkov.

Sproščanje ukrepov bo najverjetneje minimalno

Kot smo že poročali, bo vlada jutri s širšo zdravstveno stroko (epidemiologi, mikrobiologi, infektologi, predstavniki bolnišnic in zdravstvenih domov, družinski zdravniki, pediatri in drugi strokovnjaki) razpravljala o prilagajanju ukrepov za zamejevanje širjenja koronavirusa.

Kateri ukrepi in do katere mere se bodo sprostili, še ni znano, znano pa je, da splošni ukrepi za zamejevanje širjenja virusa (nošenje mask, razkuževanje, vzdrževanje razdalje, prezračevanje, delo od doma) zagotovo ostajajo. Prav tako si še ne moremo obetati sproščanja ukrepov na področjih zdravstva, socialnega varstva in šolstva.

Sproščanje ukrepov se lahko pričakuje predvsem tam, kjer so prisotni kratkotrajni stiki med uporabniki in ponudniki storitev, kjer so prostorske razmere takšne, da ni prevelike gneče, in pri dejavnostih, ki potekajo na prostem. Prav velikih sprememb torej še ne bo.

Prikaz aktivnih primerov okužb s covidom-19 od 14. 1. do 14 .2. Vir: covid-19 sledilnik.
Prikaz aktivnih primerov okužb s covidom-19 od 14. 1. do 14 .2. Vir: covid-19 sledilnik.

V Avstriji kmalu v šole brez mask, testiranje ostaja obvezno za vse

Avstrijski minister za šolstvo Martin Polaschek je danes napovedal, da od prihodnjega tedna učencem med poukom ne bo več treba nositi zaščitnih mask. Maske bodo učenci sicer še vedno morali uporabljati, ko se bodo gibali po hodnikih in drugih prostorih šole. Za učitelje maske ostajajo obvezne.

Že danes so lahko prišli v šole brez maske učenci prvih štirih razredov osnovnih šol, za katere so bile do konca preteklega tedna predpisane katerekoli maske, medtem, ko so morali starejši učenci nositi maske tipa FFP2.

Testiranje na covid-19 za vse učence ostaja obvezno in to ne glede na njihov cepilni status. Testirati se morajo najmanj trikrat tedensko, od tega vsaj dvakrat tedensko s PCR-testom.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice