Skip to content

Gibanje Povežimo Slovenijo: Prihaja čas tistih, ki povezujejo

Srečanje gibanja Povežimo Slovenijo, ki gradi na povezovanju, dialogu in sodelovanju, je v ponedeljek, 28. februarja 2022, potekalo v Dornavi na Ptujskem polju. Srečanje je sinoči gostil predsednik stranke Zeleni Slovenije Andrej Čuš, na njem pa so poleg predstavnikov Zelenih Slovenije sodelovali predstavniki Slovenske ljudske stranke, stranke Konkretno, Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke in Nove socialdemokracije.

Pod znakom gibanja Povežimo Slovenijo nastopajo Slovenska ljudska stranka, Nova ljudska stranka, Zeleni Slovenije, Konkretno in Nova socialdemokracija. Vir slike: PoS.
Pod znakom gibanja Povežimo Slovenijo nastopajo Slovenska ljudska stranka, Nova ljudska stranka, Zeleni Slovenije, Konkretno in Nova socialdemokracija.
Vir slike: PoS.

Uradni govorec PoS Marko Balažic je uvodoma pojasnil, zakaj je gibanje Povežimo Slovenijo sploh nastalo: »To je odgovor na to, kakšno Slovenijo si pravzaprav želimo. Pet strank, ki sestavljajo PoS: stranka Konkretno, Slovenska ljudska stranka, Nova ljudska stranka, Zeleni Slovenije in Nova socialdemokracija je staknilo glave in sklenilo: Slovenije, v kateri se ne znamo pogovarjati, v kateri ne znamo sodelovati, nočemo. Odgovor na to, kako dokazati, da mislimo resno, je v tem, da smo se začeli povezovati. Te stranke so bile sposobne reči: stopimo korak nazaj, pustimo ego zunaj, in se vprašajmo, kaj je dejansko dobro za to državo, in kaj bomo za to lahko storili«.

Zbrane je v uvodu pozdravil so-gostitelj srečanja župan Občine Dornave Janko Merc, ki je izrazil veselje, da je PoS za današnje srečanje izbralo prav občino Dornava in njihovo kulturno dvorano ter zbranim zaželel dobro počutje in uspešno delo.

Branko Brumen, dolgoletni direktor ptujskega kurentovanja in generalni sekretar Federacije evropskih karnevalskih mest, je goste pozdravil z besedami zadovoljstva, da so se srečali v Dornavi, pokrajini Spodnje Podravje, s centrom v Mestni občini Ptuj v tem posebnem času, ki mu v teh krajih rečejo kar peti pustni letni čas – čas, ko se zahvaljujemo zimi, jo počastimo in kličemo, prebujamo pomlad z znamenitimi pustnimi etnografskimi liki, na čelu s kurentom, ki je vpisan v register nesnovne kulturne dediščine Unesca. Gostom je zaželel veliko uspeha v povezovanju in pozval: »Povezujmo skupaj!«

»Vedno vidim, od Olimja, Maribora in naprej, enkrat več obiska na srečanjih PoS, kot ga pričakujemo,« je dejal Andrej Čuš, predsednik Zelenih Slovenije, ki ga na Dornavo vežejo čudoviti spomini. »Da si vedno stojimo ob strani in si pomagamo, je ambicija Gibanja Povežimo Slovenijo. Mi ne gremo na volitve zato, ker so drugi slabši, ampak zato, da zmaga res tisti, ki je najboljši,« je poudaril Čuš. Izpostavil je svoja in skupna prizadevanja za razvoj lokalne skupnosti, predvsem pa napore za končanje prerekanj okoli tega kdo je za investicije in kdo za okolje. »To paradigmo moramo obrniti. Vsi vemo, da potrebujemo investicije, razvoj in nova delovna mesta. Zeleni nismo samo nergači, nismo proti vsemu. Moramo skupaj sesti za mizo in najti take rešitve za investicije, s katerimi se ne bo uničevalo kmetijske zemlje in se ne bo gradilo na problematičnih območjih,« je še dejal Čuš.

Predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek je povedal, da se je z veseljem odločil za sodelovanje s sorodnimi strankami v projektu, ki želi bolestno razdeljeno slovensko politično sceno povezati. »Nas v Sloveniji niso razdelili ljudje, ampak politiki. Zato se veselim projekta, pri katerem po eni strani sodelujemo različni, po drugi strani pa enako misleči, ki mislimo, da je treba gledati naprej in združiti vse potenciale, ki jih imamo, zato, da bomo v Sloveniji bolje živeli,« je dejal in poudaril, da potrebujemo v Sloveniji boljše gospodarstvo, ki je osnova za boljšo socialno državo. »To pa bomo naredili skozi zeleni in digitalni prehod, debirokratizacijo in enakomeren ter skladen razvoj,« je poudaril Počivalšek in zaključil z besedami, da prihaja čas tistih, ki povezujejo.

Dornava, 28. februar 2022. Vir slike: PoS.
Dornava, 28. februar 2022.
Vir slike: PoS.

Podpredsednica Slovenske ljudske stranke Suzana Lara Krause je izrazila navdušenje, da so se zbrali v tem delu Slovenije prav v tem posebnem petem letnem času in delu Slovenije, kjer je SLS na lokalni ravni tradicionalno izredno močna in prisotna, ta močna SLS struktura pa je v polnosti na voljo gibanju Povežimo Slovenijo. »Ideja Povežimo Slovenijo je vzklila v SLS v nekoliko drugačni obliki že nekaj let nazaj, ko je dr. Drago Čepar zbral okoli sebe ljudi, ki so se odločili, da bodo potovali po Sloveniji, spoznavali druge kraje, da se bodo povezovali in ljudje ne bodo osamljeni, saj je šlo namreč pretežno za starejše ljudi. In v vsem tem času je ideja prerasla v nekaj velikega. Danes združuje pet suverenih strank ter posameznikov. Bistvo pa je ostalo isto: povezovanje, sodelovanje za dobro vseh ljudi,« je spomnila in izpostavila, da politiki niso vsi isti ter da so za to dokaz tisti, ki so danes tu zbrani. Poudarila je tudi pomen skladnega regionalnega razvoja in lokalne samouprave in dodala, da »živimo v času, ko je še kako pomembno, da je orožje, ki ga primemo v roke, pogovor, spoštovanje in iskanje skupnih poti«.

Podpredsednik Nove ljudske stranke Milan Mikl je zbrane pozdravil tudi v imenu predsednika Franca Kanglerja ter posebej izpostavil ministra Zdravka Počivalška v času padca prejšnje Šarčeve vlade, da si je tedaj upal kot predsednik stranke v prejšnji vladni koaliciji, ko ni bilo lahko, tudi po njenem padcu, stopiti skupaj, se povezati v novo vlado. Tako je pokazal, kaj pomeni povezati se, ne pa razdirati. »Vsem čestitam in želim pokončno držo. Zaupamo si, pokazali smo, kaj pomeni, povezati se. Z željo po boljšem: skupaj naprej za dobrobit Slovenije, naših zanamcev, naših mladih. To si slovenski narod zasluži,« je poudaril Mikl.

Andrej Magajna, predsednik Nove socialdemokracije, je povedal: »Ključni sta dve stvari: dialog in sinteza. Ali bolj po ljudsko: pogovor, kjer je prva faza predvsem, da se poslušamo in spoštujemo tudi drugo mnenje ter se zavedamo, da se vedno lahko od drugega nekaj naučimo. Sinteza pa pomeni, da znamo tri stebre gibanja Povežimo Slovenije: gospodarski, ljudsko-socialni in zeleni, povezati. Ne le seštevati, temveč, da ustvarjamo simbiozo, tudi med gospodarskim in socialnim stebrom, kjer bo delavec zadovoljen. In to je upanje za naprej.«

Koordinatorka PoS dr. Nada Pavšer je orisala svojo pot, ki jo je prek vzpostavljanja mreže Eko šol, ki so izobraževale otroke o pomenu varovanja okolja v naši lepi deželi, in delovanja pri Zelenih Slovenije pripeljalo v gibanje Povežimo Slovenijo. Izpostavila je, da je usklajevanje treh stebrov trajnostnega, sonaravnega, vzdržnega razvoja, ki so trije stebri PoS: socialno-ljudski, gospodarski in okoljski, vzajemno delo vseh teh stebrov in posameznikov v njih. »Vabimo vse, tudi mlade, da se nam pridružijo pri gradnji take sonaravne Slovenije, ki ni vezana na levo ali desno, ampak Slovenijo, ki bo pokazala pravo pot tudi mladi generaciji,« je pozvala ljudi, da se pridružijo gibanju Povežimo Slovenija.

Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS in podpredsednik stranke Konkretno je poudaril podporo kandidatu Andreju Čušu, ki kandidira v tem okolju, ter poudaril, da gremo na volitve zato, da zmagamo. »Nekateri so skakali v nepreverjene bazene in metali puške v koruzo, nam se to ne zgodilo. Smo ekipa, ki vam danes obljublja, da bo igrala pomembno vlogo pri vodenju države, in ki je sestavljena iz ljudi, ki so se že dokazali, da znajo in zmorejo in ki niso hodili le v lakastih čevljih zgolj po asfaltni poti, ampak so znali hoditi tudi po blatu ter prenašati udarce usode, ki je bila v rokah drugih, in poraze ter iskati nove načine in povezave, gledati naprej z dvignjeno glavo in optimizmom,« je dejal Kovšca. Poudaril je, da smo pripravljeni na izziv, kako živeti drug z drugim v koaliciji PoS, kot tudi na to, da se bomo pogovarjali s tistimi, ki nas danes zavračajo.

Po odlično obiskani prireditvi, kjer sta se ob koncu pridružila tudi predsednik SLS Marjan Podobnik in nosilka področja zdravstva pri Povežimo Slovenijo dr. Tina Bregant, so se kandidat sosednjega haloškega okraja Ivan Brodnjak in zbrani gostje dogovorili za podobno srečanje, ki bo v Majšperku 23. marca ob 19. uri.

Prvo naslednje srečanje gibanja Povežimo Slovenijo v petek, 4. marca, v Hotelu Kras v Postojni ob 19. uri.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice