Skip to content

Sledi korakov: Simon Tanšek, večkrat nagrajeni filmski ustvarjalec

V tokratni oddaji Sledi korakov se je Igor Gošte pogovarjal s Simonom Tanškom.

Simon Tanšek živi v Hrastniku, kjer je bila posneta tudi ta oddaja. Snemali smo namreč v hrastniškem muzeju v stari šolski učilnici. Z učilnicami, bolj predavalnicami, pa je povezan tudi naš gost, ki ni le eden naših najboljših filmskih ustvarjalcev, ampak tudi predavatelj na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), kjer mlajšim generacijam predaja svoje znanje.

V prvi vrsti pa je povezan s fotografijo. Ljubezen do nje mu je že v zgodnji mladosti vnel njegov stari oče, znani hrastniški fotograf. Prek osnovnošolskih fotografskih krožkov, dedkovega prenašanja znanja, praktičnega dela in kasnejšega študija v Pragi je kmalu postal nepogrešljiv pri ustvarjanju slovenskih in tudi nekaterih tujih filmov. Največkrat je bil pri filmih direktor fotografije.

Simon Tanšek in Igor Gošte med snemanjem oddaje v hrastniškem muzeju. Vir slike: IG.
Simon Tanšek in Igor Gošte med snemanjem oddaje v hrastniškem muzeju.
Vir slike: IG.

Kakšno je to delo, si lahko ogledate v oddaji, kjer boste slišali tudi marsikaj zanimivega s snemanje filma Matevža Luzarja Orkester. »Ker imajo člani Pihalnega orkestra Svea Zagorje svoje službe, smo snemali med vikendi, potem je prišla še korona, zapovedana je bila prepoved združevanja in na koncu še težave z denarjem,« je o obljubljenem in dogovorjenem filmu, ki pa je imel dolgo pot, da je na koncu vendarle prišel na pravo mesto in ga lahko sedaj predstavljajo na festivalih povedal Tanšek.

Tanšek se je podpisal in dal svoj pečat tudi pri filmih Gremo mi po svoje, V leru, Srečen za umret, film 9:06, Ruševine … Nagrade Kodak in Vesna za fotografijo so se vrstile in bo še zagotovo katera prišla.

V oddaji sva se dotaknila tudi nekaterih igralskih legend, s katerimi je sodeloval in spregovorila o njegovih novih projektih. Par besed je namenil tudi Foto klubu Hrastnik, katerega član je in ki bo drugo leto praznoval visok jubilej. Ob koncu pa je beseda tekla še o festivalu delavskega filma Kumerat, ki bo letos v Hrastniku izpeljan drugič. Festivalske filme si bomo lahko ogledali na prehodu iz junija v julij na treh različnih lokacijah. Tudi v ohranjenem rudniškem rovu. Več pa v oddaji.

Igor Gošte

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice