Naprej na vsebino

Velika Britanija bo regulirala kriptovalute in do poletja izdala svoj NFT

Ta teden je Britanska vlada napovedala, da bodo izdali svoj lastni nezamenljivi žeton oziroma NFT, kar je še ena izmed potez v upanju na eno izmed vodilnih mest v svetu kripto industrije.

V govoru na ponedeljkovem dogodku v Londonu je britanski minister, odgovoren za finančne storitve, John Glen, potrdil tudi namene vlade, da regulira kripto industrijo. »Če bodo kripto tehnologije velik del prihodnosti, potem želimo mi – Združeno kraljestvo – biti del tega in to na začetku,« je dejal.

Za izdajo NFT odgovorna Royal Mint, institucija, ki skrbi tudi za izdajo »klasične« valute Združenega kraljestva, izdan pa bo na zahtevo britanskega finančnega ministra Rishija Sunak.

Britanski minister John Glen je potrdil  namene vlade, da regulira kripto industrijo. Vir slike: John Glen.
Britanski minister John Glen je potrdil namene vlade, da regulira kripto industrijo.
Vir slike: John Glen.

Vlada bo začela uvajati regulativne odloke za nekatere tako imenovane stabilne kovance (vrsta kripto sredstev, ki so sicer vezana na vrednost neke fiat valute ali drugega premoženja z namenom zmanjšanje nihanja cen), da bi jih uskladila s trenutnimi pravili o ponudnikih plačilnih storitev, je dodal Glen, ter izrazil upanje, da bodo pravila omogočila potrošnikom samozavestno uporabo plačilnih storitev s takimi kovanci.

»Moja ambicija je, da Združeno kraljestvo postane globalno središče za tehnologijo kripto sredstev, in ukrepi, ki smo jih danes začrtali, bodo pomagali zagotoviti podjetjem, da lahko v tej državi vlagajo, uvajajo inovacije in se širijo,« je ob tem povedal Rishi Sunak.

»Želimo videti podjetja prihodnosti – in delovna mesta, ki jih ustvarjajo – tukaj, v Združenem kraljestvu, z učinkovito regulacijo pa jim lahko damo zaupanje, ki ga potrebujejo za dolgoročno razmišljanje in vlaganje. To je del našega načrta, da zagotovimo, da bo industrija finančnih storitev Združenega kraljestva vedno v ospredju tehnologije in inovacij,« je še dodal.

Britanski finančni minister Rishi Sunak: Združeno kraljestvo naj postane globalno središče za tehnologijo kripto sredstev. Vir slike: Sky News.
Britanski finančni minister Rishi Sunak: Združeno kraljestvo naj postane globalno središče za tehnologijo kripto sredstev.
Vir slike: Sky News.

Zagovorniki in skeptiki kriptovalut si že leta izmenjujejo prednosti in slabosti uporabe teh tehnologiji. Prvi so prepričani, da bodo kriptovalute omogočale hitrejša, lažja in preglednejša plačila, medtem ko druge skrbi visok ogljični odtis zaradi velike računalniške moči, ki je potrebna za obdelavo transakcij ter možnost uporabe za nezakonite dejavnosti, kot je pranje denarja.

Tudi trgovalci, ki kupujejo in prodajajo kriptovalute, kot je Bitcoin in Ethereum, bi lahko bili tarča regulacije, je v nadaljevanju povedal minister Glen.

»Menimo, da se je trg dovolj spremenil, da lahko pogledamo na regulacijo širšega nabora kripto dejavnosti, vključno s trgovanjem z žetoni, kot je Bitcoin,« je dejal. »Posvetovali se bomo o najboljšem možnem režimu tudi za preostali del kripto trga. Režim, ki bo omogočil varno in trajnostno ter upam hitro inovacijo.«

Ob tem je povedal tudi, da imajo namen proučevati tudi davčne posledice naložb v instrumente decentraliziranega financiranja (DeFi) v Združenem kraljestvu in tako imenovan kripto staking, ki omogoča služenje denarja tako, da žetone oziroma sredstva hranimo v digitalni denarnici, nekaj, česar slovenska vlada v predlogu o obdavčitvi virtualnih valut pri nas ni omenila.

Britanski parlament. Vir slike: WION.
Britanski parlament.
Vir slike: WION.

Mauricio Magaldi, direktor globalne strategije za kriptovalute pri finančno svetovalnem podjetju 11:FS, je za CNBC skeptično komentiral vladne namene za NFT kovanec. Odločitev se »ne zdi nič drugega kot strateška PR igra,« je dejal. Veliko bolj pa je prepričan v načrte, da Velika Britanija postane kripto središče.

Britanski načrt za izdajo NFT kovanca prihaja ob rahlem upadu zanimanja za to področje, piše portal Euro News. Prodaja na OpenSea, največjem trgu NFT kovancev, je januarja dosegla skoraj 4,5 milijarde evrov, kar je velik skok v primerjavi s 7,2 milijona evrov leto prej, vendar se je prejšnji mesec zmanjšala na približno 2,2 milijarde evrov.

Približno 635.000 ljudi je marca kupilo NFT, pri čemer so v povprečju plačali 427 dolarjev (389 evrov), poroča analitično podjetje CryptoSlam. Tukaj je prav tako mogoče opaziti upad od približno 948.000 kupcev, od katerih je vsak januarja letos v povprečju porabil 659 dolarjev (600 evrov).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice