Naprej na vsebino

Po dveh letih prvič v trgovino brez maske

Vlada je na včerajšnji seji sprostila obvezno uporabo zaščitnih mask. Maske je potrebno nositi samo še pri obisku zdravstvenih storitev in tistih izvajalcih socialno varstvene dejavnosti, ki izvajajo nastanitev, so zapisali na vladni spletni strani.

Zaščitne obrazne maske v zaprtih javnih prostorih ostajajo zgolj priporočilo. Poleg tega bo prenehal tudi ukrep vzdrževanja medosebne razdalje in ukrep izpolnjevanja PCT pogoja v zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnih domovih.

Sproščanje ukrepov je podprla Strokovna svetovalna skupina za covid-19, ki je v zapisniku v ponedeljek navedla, da je zaradi vodilne covid-19 diagnoze v slovenskih bolnišnicah v intenzivnih terapijah že več kot sedem dni zaporedoma hospitaliziranih manj kot 35 pacientov.

O tem, da bo vlada obravnavala predlog opustitve zaščitnih mask, je pred dnevi povedal že minister za zdravje Janez Poklukar. »Na seji vlade bomo predlagali tisto, kar je predlagala strokovna skupina za covid-19,« je v torek povedal minister za zdravje Janez Poklukar. »Seja vlade bo predvidoma v sredo, odprava ukrepa pa bi v tem primeru začela veljati v četrtek,« je dodal.

Minister za zdravje Janez Poklukar. Vir slike: STA.
Minister za zdravje Janez Poklukar.
Vir slike: STA.

Strokovna skupina za covid-19 je najprej predlagala, da bi nošenje mask spremenili v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi in s covidom-19 zdravilo manj kot 35 bolnikov.

V ponedeljek je vodja skupine Mateja Logar dodatno pojasnila, da bi upoštevali le bolnike, ki se na oddelkih intenzivne terapije zdravijo zaradi covida-19. Kot je razvidno iz podatkov ministrstva za zdravje, je ta kriterij že nekaj dni izpolnjen, pišejo pri STA.

Kot je še povedal minister Poklukar, bi nošenje mask še vedno priporočali vsem starejšim in imunsko oslabelim. Splošno priporočilo nošenja mask v zaprtih javnih prostorih bi še vedno ostalo, prav tako bi nošnjo mask priporočili v primerih, ko ni mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra, je ob tem dodala gospa Logar.

Na vprašanje, če so morebitno odpravo mask v zaprtih prostorih komentirali tudi epidemiologi, je Poklukar v ponedeljek sicer odgovoril, da je z njimi o tem razpravljal prejšnji teden. Po njegovih besedah so se epidemiologi strinjali, da »ne smemo stremeti k temu, da maske postanejo nova normalnost«, a končnega stališča do morebitne odprave zaščitnih mask niso sprejeli.

Tudi v tujini se pripravljajo na sprostitve ukrepov

Za vstop v Italijo in Avstrijo moramo še vedno predložiti dokaz o izpolnjevanju enega izmed pogojev PCT, to pa ne velja več za Hrvaško in Madžarsko. Za Italijo je poleg tega potreben tudi izpolnjen spletni obrazec za sledenje potnikov, kar pa ne velja za obmejne prebivalce, ki obiščejo kraje v državi, oddaljene do 60 kilometrov od njihovega prebivališča. V tem primeru ni potreben niti pogoj PCT.

Ponekod po tujini so maske že odvrgli. Vir slike: Getty Images.
Ponekod po tujini so maske že odvrgli.
Vir slike: Getty Images.

Eden izmed večjih korakov k »vrnitvi v normalnost«, bi se za Italijo lahko zgodil 1. maja, ko bi v celoti odpravili pogoje PC in PCT ter nošnjo mask. Do takrat je nošnja mask še vedno obvezna v notranjih prostorih in na prostem, kjer se zbira večje število ljudi. Pogoj PC pa je trenutno še potreben za obisk kinematografov, gledališč in koncertnih prizorišč. Pogoj PCT pa je potreben za obisk restavracij, barov in hotelov.

Na Hrvaškem je večinoma odpravljeno nošenje mask, razen v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše. V drugih javnih prostorih in pri javnem prevozu je uporaba mask samo še priporočena.

Covid potrdilo za vstop v Avstrijo ni potrebno za otroke, mlajše od 12 let, od ponedeljka naprej pa ga ni potrebno pokazati niti tujcem, ki dnevno obiskujejo državo, ker so tam zaposleni ali se šolajo. Enako velja za obiskovalce, ki v državo vstopajo iz družinskih razlogov. 24. marca so ponovno uvedli obvezno nošenje mask tipa FFP2 v vseh zaprtih javnih prostorih.

Madžarska je s sproščanjem ukrepom kar pohitela, saj jih je bila večina odpravljena že 7. marca. Brez covid pogojev je torej mogoč dostop do barov in restavracij, hotelov, prostočasnih dejavnosti ter kulturnih prireditev. Maske niso obvezne niti na javnem prevozu, v zdravstvenih in socialnih ustanovah pa je odločitev o nadaljnji obveznosti mask v rokah posamezne ustanove.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice