Naprej na vsebino

Poljska in Bolgarija ostali brez ruskega zemeljskega plina, medtem ko ga bo Avstrija plačevala v rubljih

Rusija je v sredo ustavila dobavo zemeljskega plina v Bolgarijo in Poljsko, so sporočili iz državnega podjetja Gazprom. Dobavo plina so ustavili, ker sta državi zavrnili plačilo v rubljih, kar je nov pogoj, ki ga je podjetje postavilo prejšnji mesec.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Ne le elektrika in plin, tudi hrana bo dražja

Gospodarske zbornice po Evropi najbolj opozarjajo na dvig cen energije

»Plačila za dobavljen plin od 1. aprila naprej je treba opraviti v rubljih,« so zapisali v izjavi in dodali, da bo »od 27. aprila prekinjena dobava plina do plačila v skladu s postopkom«. Poljska in Bolgarija, obe članici Nata, sta močno odvisni od tega energenta.

Po mnenju poljske energetske družbe PGNiG prekinitev dobave zemeljskega plina predstavlja kršitev Yamalske pogodbe, zato bo družba sprejela ustrezne ukrepe za ponovno vzpostavitev dobave zemeljskega plina po tej pogodbi, so sporočili v izjavi za javnost.

Skladišče plina, ki ga upravlja Gazprom v Kasimovu v Rusiji. Vir slike: Bloomberg.
Skladišče plina, ki ga upravlja Gazprom v Kasimovu v Rusiji.
Vir slike: Bloomberg.

Pogodba iz leta 1996 predvideva dobavo do 10,2 milijarde kubičnih metrov plina na leto do izteka pogodbe konec 2022, z najmanjšo letno količino 8,7 milijarde kubičnih metrov.

Obenem si družba pridržuje pravico do uveljavljanja zahtevkov v zvezi z omenjeno prekinitvijo dobave zemeljskega plina in bo v ta namen uporabila vse svoje pogodbene pravice ter pravice, ki izhajajo iz zakonskih določil, so še dodali.

Bolgarsko ministrstvo za energijo je sporočilo, da za zdaj ne bo nobenih omejitev glede porabe plina v Bolgariji, ki z uvozom Gazproma pokriva več kot 90 odstotkov svojih potreb po plinu.

»Napoved Gazproma, da enostransko ustavi dobavo plina odjemalcem v Evropi, je še en poskus Rusije, da bi plin uporabila kot instrument izsiljevanja,« je zadevo komentirala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. »Na ta scenarij smo pripravljeni. Smo v tesnem stiku z vsemi državami članicami. Prizadevamo si, da bi zagotovili alternativne dobave in najboljše možne ravni skladiščenja po vsej EU.«

Po mnenju poljske energetske družbe PGNiG prekinitev dobave zemeljskega plina predstavlja kršitev Yamalske pogodbe. Vir slike: Wikimedia.
Po mnenju poljske energetske družbe PGNiG prekinitev dobave zemeljskega plina predstavlja kršitev Yamalske pogodbe.
Vir slike: Wikimedia.

V nadaljevanju je dodala, da so države pripravile načrte ukrepov ob takšnih nepredvidljivih dogodkih. »Še naprej bomo sodelovali z mednarodnimi partnerji za zagotovitev alternativnih tokov. Jaz pa bom še naprej sodelovala z evropskimi in svetovnimi voditelji, da bi zagotovili zanesljivo oskrbo z energijo v Evropi,« je zagotovila.

Putin je 23. marca ukazal, da morajo »neprijateljske države« ruski plin plačevati v rubljih, pri čemer je dejal, da Moskva zavrača plačila po pogodbah s temi državami v »ogroženih« valutah, zlasti v dolarjih in evrih.

Avstrija pristala na plačilo v rubljih

Avstrijska stran, ki jo zastopa avstrijsko naftno in plinsko podjetje OMV, je sprejela ruske pogoje za plačevanje dobave ruskega plina v rubljih z odprtjem računa pri ruski banki, je v sredo povedal avstrijski kancler Karl Nehammer.

Avstrija bo po drugi strani plačevala ruskih plin v rubljih. Vir slike: OMV AG.
Avstrija bo po drugi strani plačevala ruskih plin v rubljih.
Vir slike: OMV AG.

»Mi, torej OMV, smo sprejeli plačilne pogoje, tako kot nemška vlada. Ugotovljeno je bilo, da so pogoji v skladu s pogoji sankcij. To je bilo za nas pomembno,« je dejal na tiskovni konferenci.

Kancler je opozoril na dejstvo, da sta Poljska in Bolgarija zavrnili plačilo ruskega plina v rubljih, zato sta se soočili s težavami pri dobavi tega goriva iz Rusije.

Kot dodaja Nehammer, mu je ruski predsednik Vladimir Putin med potovanjem v Moskvo zagotovil popolno oskrbo s plinom v prihodnosti in možnost plačila v evrih, tako da se razmere za Avstrijo do zdaj niso spremenile.

Slovaška bo še naprej plačevala ruski plin v evrih

Po besedah premierja Eduarda Hegerja bo Slovaška še naprej plačevala ruski zemeljski plin v evrih v skladu s predhodno podpisanimi pogodbami z Gazpromom, je v sredo poročala slovaška tiskovna agencija TASR.

»Slovaška plinska industrija je sklenila dolgoročno pogodbo z ruskim Gazpromom in bo plin plačevala v evrih v skladu z obstoječimi sporazumi in priporočilom Evropske komisije,« je dejal Heger.

Dodal je, da se je Slovaška pripravljena upreti morebitnim omejitvam pri dobavi ruskega plina, s katerimi se zdaj soočata Poljska in Bolgarija. Rusija sicer zagotavlja 85 – 87 odstotkov zalog zemeljskega plina na Slovaškem.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice