Skip to content

»Pomisli, predno (za)parkiraš«. Res pomisli.

Ne glede na velikost parkirišča in število prostih parkirnih mestih, se še vedno najdejo posamezniki, ki parkirajo na mesto za invalide. Mesto za invalide ni označeno kar tako. Tudi, če se komu zdi, da je poleg označenega mesta še dovolj drugih parkirnih mest, kjer lahko parkirajo tudi invalidi, temu ni tako. Parkirna mesta za invalide so širša z namenom in služijo temu, da se lahko invalid varno presede iz avtomobila na invalidski voziček. Poleg tega so nameščena ob prehodih, ki jih je mogoče prevoziti (brez stopnic in pragov).

Morda vas bo zanimalo tudi:

Dostop za invalide še marsikje ni urejen

Na to opozarjajo tudi v Društvu za mobilnost invalidov Moja pot: »Samostojni voznik invalid je (lahko) na poti sam in za omogočen vstop/izstop iz vozila potrebuje določen prostor. Predvsem težje gibalno ovirani, ki potrebujemo prostor za dvigalo (zadnje ali stransko) v prilagojenem kombi vozilu.

Prepogosto se dogaja, da parkiramo pravilno, ko pa se vrnemo na parkirišče, je nekdo parkiral malenkost čez črto (na rumeno polje) in nam tako onemogočil vstop v vozilo. Sledi (lahko tudi večurno) čakanje, da se voznik nepravilno ali površno parkiranega vozila pojavi in odpelje.

Z razvojem tehnologij, avtomobilske industrije in Zakona o izenačevanju možnosti invalidov se v zadnjih letih povečuje število (težje) gibalno oviranih invalidov, ki so samostojni vozniki. Mobilnost temeljno pripomore tudi k vključenosti v družbo. A težava je, ker širša javnost ne pozna, ni seznanjena in se ne zaveda pomembnosti zadostnega zagotovljenega prostora za vstop/izstop invalida iz vozila.

Z akcijo »Pomisli, predno (za)parkiraš« želimo družbo seznanjati s problematiko, ker lahko na ta način največ prispevamo k boljšemu jutri. Verjamemo, da lahko že predstavitev problematike pozitivno vpliva k nižjemu številu onemogočanja mobilnosti z nepravilnim in površnim parkiranjem,« so zapisali.

Ker verjamejo, da je le informiranje in izobraževanje tisto, ki pripomore k napredku družbe (in ne višje kazni ali dodatne represije) so s snemalno ekipo in znanimi osebnostmi posneli štiri spote, s katerimi želijo širšo javnost opozoriti na problematiko in pozitivno prispevati h kulturi parkiranja.

Na snemanju so sodelovali tudi Maks Mausser (bivši motokrosist), Jaka Hliš (glasbenik) ter Denis Vučak (pevec, Game Over).

Vse štiri spote, ki jih je društvo objavilo na platformi YouTube delimo tudi v Slovencu – in vabimo vas, dragi bralci, da jih delite naprej – le tako bodo spoti dosegli čim višje število voznikov in voznic, s tem pa bomo skupaj pripomogli k boljši osveščenosti in kulturi parkiranja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice