Skip to content

»Padec prodaje nepremičnin ne bo porušil gospodarstva, toda gradbena podjetja, dobavitelji materialov in nekateri trgovci bodo trpeli«

April je bil že šesti mesec zapored, ko je prodaja stanovanj v Združenih državah Amerike padala. Tako je zdrsnila na najnižjo raven v nekaj manj kot zadnjem desetletju, strokovnjaki pa menijo, da padcev še ni konec, saj prodajo zavirajo predvsem naraščajoče obrestne mere hipotekarnih posojil, ugotavljajo pri Forbes.

Pri Slovencu smo že poročali o tem, kako v zadnjem času naraščajo cene nepremičnin. Višje cene surovin in storitev očitno še nekaj časa ne bodo ovirale ljudi pri načrtovanju doma – vsaj dokler bodo ugodni tudi stanovanjski krediti in obrestne mere, so pri družbi Daibau, ki upravlja s portalom MojMojster, zapisali v poročilu za prvo letošnje četrtletje.

Podobno ali morda še hujšo zgodbo doživljajo tudi Američani, ki so prav tako priča podivjanim cenam nepremičnin. Kot kaže, pa so visoke cene v zadnjem času postale ovira pri prodaji, ki se je krepko upočasnila. Kljub temu nekateri strokovnjaki ne pričakujejo občutnega upada cen.

Prejšnji mesec je bilo prodanih približno 591.000 novih enodružinskih hiš, kar je 16,6 odstotka pod 709.000 meseca marca in močno pod napovedmi analitikov v višini 750.000, je v torek sporočil Ameriški urad za popis prebivalstva.

»Skratka, zabave je konec,« je za Forbes dejal Ian Shepherdson, glavni ekonomist pri svetovalnem podjetju Pantheon Macro, in poudaril, da padec prodaje sledi »trendu strmega padanja hipotekarnih vlog«, saj so se hipotekarne obrestne mere začele dvigovati, ko se je marca začelo dvigovanje obrestnih mer s strani Ameriške centralne banke.

Ian Shepherdson, glavni ekonomist pri svetovalnem podjetju Pantheon Macro. Vir slike: CNBC.
Ian Shepherdson, glavni ekonomist pri svetovalnem podjetju Pantheon Macro.
Vir slike: CNBC.

Mesečni obrok, potreben za nakup stanovanja, se je od septembra povečal za približno 50 odstotkov, pri čemer je za približno dve tretjini povečanja odgovoren skok obrestnih mer, pravi Shepherdson. Povprečna 30-letna hipoteka s fiksno obrestno mero se je ta mesec povzpela na 5,25 odstotka s 3 odstotkov pred enim letom.

»To ne bo porušilo celotnega gospodarstva,« je prepričan Shepherdson, čeprav opozarja, da bodo gradbena podjetja, dobavitelji materialov in trgovci z opremo za dom »trpeli«. Pri slednjih je vredno opozoriti tudi to, da so njihove zaloge v času razcveta prodaje stanovanj močno narasle.

Z naraščajočimi hipotekarnimi obrestnimi merami Lawrence Yun, glavni ekonomist pri National Association of Realtors, ki združuje vse deležnike v nepremičninski industriji, napoveduje, da se bo prodaja obstoječih stanovanj leta 2022 zmanjšala za 9 odstotkov, rast cen stanovanj pa bo do konca leta zmerna na 5 odstotkih.

»Naraščajoče hipotekarne obrestne mere so zvišale stroške nakupa stanovanja za več kot 25 odstotkov v primerjavi z letom prej, medtem ko višje cene stanovanj k tej številki dodajo še 15 odstotkov,« je dejal Yun.

Lawrence Yun, glavni ekonomist pri National Association of Realtors. Vir slike: Think Realty.
Lawrence Yun, glavni ekonomist pri National Association of Realtors.
Vir slike: Think Realty.

V nekaterih primerih je to povečalo hipotekarna plačila za kar 500 ameriških dolarjev na mesec. Yun je opozoril, da so takšna povišanja cen breme že sama po sebi, vendar postanejo še bolj problematična za družino z omejenimi prihodki, ki se spopada z visoko inflacijo, vključno z naraščajočimi stroški goriva in hrane.

Obstajajo pa tudi scenariji, v katerih bi se lahko trg tudi za kupce kmalu izboljšal, pravi Yun. »Če se hipotekarne obrestne mere stabilizirajo približno na trenutni ravni 5,3 odstotka in rast novih delovnih mest nadaljuje, bi se lahko prodaja stanovanj stabilizirala v prihodnjih mesecih,« je povedal. »Če bi se hipotekarne obrestne mere povzpele na 6 odstotkov, bi lahko prodajna aktivnost padla za 15 odstotkov.«

Nepremičnine. Obstoječi lastniki stanovanj se ne odločajo za prodajo. Vir slike: FOX.
Obstoječi lastniki stanovanj se ne odločajo za prodajo.
Vir slike: FOX.

Yun ne pričakuje, da bi se cene stanovanj na kakršenkoli občuten način znižale. »Še vedno vlada pomanjkanje stanovanj, stanovanja, ki so pravilno oglaševana, se še vedno hitro prodajo. Pogodba se običajno podpiše v enem mesecu,« je dejal.

Mark Fleming, glavni ekonomist pri družbi First American, je v četrtek dejal, da prodaje na nepremičninskem trgu ne upočasnjuje le upadanje finančnih zmožnosti potrošnikov.

»V tej zgodbi je še druga stran, stran ‘dobave’,« je razložil Fleming. »Obstoječi lastniki stanovanj se ne odločajo za prodajo. Povprečna dolžina lastništva v ZDA je več kot 10,5 leta, naraščajoče obrestne mere pa bodo obstoječe lastnike stanovanj še dodatno odvrnile od prodaje svojih domov. Ni spodbude k prodaji, če izposojanje istega zneska denarja vsak mesec stane več.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice