Skip to content

Svetovne cene hrane v maju ponovno navzdol, kljub temu pa so cene mesa rekordno visoke

Mesec rekordnih podražitev hrane zaenkrat še vedno ostaja marec, saj so tako aprila kot tudi maja svetovne cene hrane upadle. Za znižanje v prejšnjem mesecu so poskrbeli predvsem padci cen rastlinskih olj in mlečnih izdelkov, nekoliko tudi sladkorja. Kljub temu so opazne podražitve in sicer predvsem pri žitih in mesu.

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) vsak mesec izda poročilo o gibanju indeksa svetovnih cen hrane. V zadnjem poročilu so zapisali, da je indeks maja v povprečju znašal 157,4 točke, kar je za 0,9 točke oziroma 0,6 odstotka manj kot aprila.

To pomeni že drugo zaporedno mesečno znižanje, čeprav je vrednost indeksa še vedno krepko (22,8 odstotka) nad tisto v lanskem maju. Razlika je v največji meri posledica vojaškega konflikta v Ukrajini.

Konflikt v Ukrajini je povišal cene pšenice. Vir slike: GWN.
Konflikt v Ukrajini je povišal cene pšenice.
Vir slike: GWN.

Žita in meso navzgor

Vrednost indeksa, ki sledi cenam žit, je bila maja višja za 2,2 odstotka (173,4 točke) glede na april in 29,7 odstotka višja od tiste izpred letom dni.

Svetovne cene pšenice so beležile že četrto mesečno povišanje zapored. Maja so se dvignile za 5,6 odstotka, v enem letu pa za kar 56,2 odstotka. Rekordno vrednost so sicer dosegle marca 2008, trenutne cene pa so le 11 odstotkov pod to vrednostjo, opozarjajo pri FAO.

Strmo zvišanje cen pšenice je posledica prepovedi izvoza, ki jo je napovedala Indija, medtem ko se stopnjuje zaskrbljenost glede razmer pridelka v več vodilnih državah izvoznicah. Zmanjšanje proizvodne zmogljivosti v Ukrajini pa še bolj pripomore k zvišanju cen.

Izboljšana razmere pridelka v Združenih državah Amerike, sezonske zaloge v Argentini in skorajšnji začetek glavne brazilske žetve so privedli do znižanja cen koruze za 3 odstotke, vendar so vseeno ostale za 12,9 odstotka nad ravnjo iz maja 2021.

Podobno so se maja znižale tudi mednarodne cene sirka in sicer za 3,1 odstotka, medtem ko so se zaradi močnih gibanje cen pšenice in zaskrbljenosti glede razmer pridelkov v Evropski uniji dvignile cene ječmena za 1,9 odstotka. Dvignile so se tudi cene riža.

Indeks cen mesa pa je maja zabeležil dvig v višini 0,5 odstotka in dosegel vrednost 122 točk. S tem je tudi dosegel novo najvišjo vrednost v zgodovini, ki ga je pognalo predvsem višanje cen perutninskega mesa zaradi nadaljnjih motenj dobave iz Ukrajine in nedavnih primerov ptičje gripe, medtem ko povpraševanje v Evropi in na Bližnjem vzhodu raste.

Cene mesa so poskočile za polovico odstotka.
Cene mesa so poskočile za polovico odstotka.

Medtem so mednarodne cene govejega mesa ostale stabilne, saj je bila povečana dobava iz Brazilije in Oceanije zadostna za zadovoljitev vztrajno visokega svetovnega povpraševanja. Nasprotno pa so svetovne cene prašičjega mesa padle zaradi visoke izvozne razpoložljivosti, zlasti v Zahodni Evropi, ter šibkega povpraševanja in pričakovane sprostitve prašičjega mesa iz sheme pomoči za zasebno skladiščenje Komisije EU. Padle so tudi cene ovčjega mesa.

Mlečni izdelki, rastlinska olja in sladkor pa navzdol

Povprečne cene rastlinskih olj so v maju padle za 3,5 odstotka, vrednost indeksa pa je znašala 229,3 točke. Na padec so vplivale predvsem nižje cene palmovega, sončničnega, sojinega in repičnega olja.

Poleg zmernega povpraševanja po palmovem olju je k padcu cen pripomogla tudi odprava prepovedi izvoza iz Indonezije. Nadaljnjo znižanje cen pa je bilo okrnjeno zaradi negotovosti glede izvoznih zmožnosti države.

Medtem so svetovne cene sončničnega olja padle z nedavnih rekordnih vrednosti, zaloge v Ukrajini pa se zaradi logističnih ovir še naprej kopičijo. Maja so se nekoliko znižale tudi mednarodne cene sojinega in repičnega olja, predvsem zaradi slabšega povpraševanja zaradi povišanih cen v zadnjih mesecih.

Cene mleka in mlečnih izdelkov so maja pretrgale osem zaporednih mesecev dvigov in padle za 3,5 odstotka, indeksa pa je tako dosegel vrednost 141,6 točke. Padce so zabeleži prav vsi mlečni izdelki, najbolj pa so izstopala mleka v prahu, na kar je vplivalo nižje povpraševanje predvsem zaradi nadaljevanja lockdownov na Kitajskem.

Cene masla so se tudi močno znižale zaradi šibkejšega povpraševanja skupaj z nekaterimi izboljšavami pri dobavi iz Oceanije. Medtem pa so obsežne prodajne številke in veliko povpraševanje s strani restavracij pred poletnim oddihom na severni polobli preprečili občutno znižanje cen sira, kljub oslabljenemu povpraševanju na svetovni ravni.

Sladkorni trs v Braziliji. Vir slike: AP Photo, Eraldo Peres.
Sladkorni trs v Braziliji.
Vir slike: AP Photo, Eraldo Peres.

Indeks cen sladkorja je maja v povprečju znašal 120,3 točke oziroma 1,1 odstotka manj kot aprila, kar je prvi padec po prejšnjih dveh mesecih. Mesečni upad mednarodnih cen sladkorja je bil prav tako posledica slabšega povpraševanja ter dobrih obetov razpoložljivosti na svetovni ravni, predvsem zaradi pridelkov v Indiji.

Oslabitev brazilskega reala proti ameriškemu dolarju in nižje cene etanola sta povzročila nadaljnji pritisk na znižanje svetovnih cen sladkorja. Vendar pa so negotovosti glede pridelka v Braziliji, največjem svetovnem izvozniku sladkorja, preprečile dodatne padce.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice