Skip to content

Pismo bralca: Gibanje Svoboda ni skrajni domet

In onih 400 tisoč volivcev, ki so nasedli Golobovim obljubam o boju proti Janševi diktaturi, o ponovni demokratizaciji naše deželice, o depolitizaciji policije, televizije, … se bo na prihodnjih volitvah z lahkoto odločilo, da zamenjajo svobodo plešočih za kaj lepšega, za kaj oprijemljivejšega, za kaj, kar diši po denarju. Ja, to, kar si je zamislil Robert Golob (ali so mu prišepnili strički in tetke iz ozadja ali iz znotraj globoke države), da je tolikšno število volivcev padlo dol od silnega navdušenja, pa sploh ni skrajni domet ali dosežek kakega gibanja ali stranke. Gibanje Svoboda bo ob vse dražjih naftnih derivatih, elektriki, prehrani, ogrevanju stanovanj, dopustovanjih, skratka ob vsem, kar nam polni življenje, kaj hitro izgubilo podporo tudi onih 400 tisoč navdušencev, ker kaj ti pomeni v sodobni družbi biti svobodno zaprt v nezakurjenem stanovanju ob prazni shrambi na Silvestrovo ob petrolejki ter starinskem gramofonu z eno škripajočo ploščo, lačen in podhlajen?

Ja in zato pričakujte, da se bo slab mesec pred naslednjimi volitvami pojavil pravi odrešenik, ki bo povzročil, da bo več kot milijon volivcev padlo dol od realnega vzhičenja, veselega pričakovanja, saj to ne bo več obljubljena gola svoboda, ampak tisto pravo, vseobsegajoče, čemur se prav nihče ne bo hotel odreči. To gibanje ali ta stranka bo vsebovalo že v samem imenu svobodo, a ob tem še blagostanje, ki ga Golobova svoboda ni prinesla in ga tudi ni obljubljala, zato se ob zdajšnji podražitvi naftnih derivatov, kot pomoči prebivalstvu, nikar ne razburjajte. Če nimate denarja za bencin, se še vedno lahko svobodno odločite, a boste šli peš ali s kolesom. In če vam bo oči ali ata dejal: »Danes smo bili pridni, pa sva se z mami odločila, da vas otroke peljeva skozi ograjo gledat, kako otroci ob bazenu ližejo sladoled, midva z vašo mami bova šla pa zvečer gledat, kako pijejo pivo,« je to doseg, ki ga zagotavlja gibanje Svoboda. Svoboda kot pojem zagotavlja zgolj prosto izbiro brez omejitev in tudi brez luksuza, saj tudi Luka Mesec, prvak strančice Levica, govoreč o večji enakosti (in ga je pri priči uslišal Robert Golob in nas potešil z brezmesnimi jedilniki, kot možnostjo bolj zdrave prehrane) bržkone ni imel v mislih enakosti, marveč eno kost za nedeljsko juhico.

Ja, slab mesec pred volitvami se bo pojavil odrešenik, kot predsednik novega gibanja, ki se mu pa prav noben volivec ne bo hotel odreči. Naj vam torej razodenem ime gibanja? Naj vam bo, ko tako milo prosite. Alternativa Golobovim svobodnjakom in obema kulcema, ki jih bo v hipu posrkalo vase, bo Gibanje Raj Izpod Triglava ali na kratko Gibanje RIT. Le kdo bi se ne odločil za nebesa, za združitev svobode in blagostanja, za polno rit, za izobilje vsega dobrega, za pravcato Indijo Koromandijo, za deželo, kjer se cedita med in mleko in tudi pivo v neomejenih količinah? To ne bo neka nova Švica, ki so nam jo že obljubljali, to bodo nebesa, na kakršna nima vpliva niti Bruselj in tudi ne nobena vojna, kot je to Putinovo mrcvarjenje Ukrajine. In če so nas z Golobom opeharili in nam prinesli svobodo v revščini in enakost z eno kostjo, bo Gibanje RIT tisto pravo, kar si res zaslužimo. Boste dali Golobovim 100 dni miru ali gremo skoraj na volitve. Torej pojdimo na volitve danes, jutri bo že prepozno!

Jožef Praprotnik, Jesenice

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice