Skip to content

Vlada od trgovcev pričakuje izenačitev cen pogonskih goriv na avtocestah

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je danes na novinarski konferenci predstavil uredbi, s katerimi namerava vlada ponovno poseči predvsem v maloprodajne cene dizla na avtocestah po Sloveniji.

To nameravajo storiti z odpravo dajatev pri ceni dizla na bencinskih črpalkah na avtocestnem križu, medtem ko bodo prispevki za bencin ostali. Vlada pa od trgovcev pričakuje, da svoje marže uskladijo s tistim, ki jih morajo upoštevati izven avtocest, sicer bi se lahko zgodile nove uvedbe regulacij.

O zadevi so v sredo, skupaj z ministrom, razpravljali predstavniki sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Razložil je, da je bil to že drugi pogovor od začetka mandata, vmes pa je bilo tudi nekaj telefonskih pogovorov, na katerih so usklajevali argumente z obeh strani. »Začutil sem pripravljenost za dosego dogovora,« je povedal minister ter dodal, da se želijo izogniti temu, da bi prevozniki gorivo točili izven avtocest.

Minister Bojan Kumer o rešitvah za avtoprevoznike. Vir slike: Ministrstvo za infrastrukturo.
Minister Bojan Kumer o rešitvah za avtoprevoznike.
Vir slike: Ministrstvo za infrastrukturo.

Ključni dogovor sestanka je rešitev, ki bo avtoprevoznikom omogočila točenje dizel goriva na avtocestnih črpalkah po enaki ceni, kot velja na črpalkah zunaj avtocest. Minister je tako napovedal dve uredbi, s katerima se bo država začasno odpovedala okoljskim dajatvam pri ceni dizla na avtocestah.

»S tem bomo dosegli znižanje maloprodajne cene za vse prevoznike, ne samo slovenske, tudi tuje,« je pojasnil Kumer. »Danes je bilo govora predvsem o dizlu. Prispevki na bencin na avtocestnem križu ostanejo,« je dodal.

Razlika v ceni goriv bo šla tako v breme države, obveznost naftnih trgovcev pa je, da čim prej zagotovijo nemoteno oskrbo, »kar je njihovo osnovno poslanstvo«. »Zagotovili so nam, da se bo zadeva iz ure v uro popravlja in bi se lahko v roku nekaj ur stanje normaliziralo,« je dejal.

V nadaljevanju je povedal tudi, da od trgovcev pričakuje znižanje marže, saj bi se radi približali enaki ali vsaj primerljivi maloprodajni ceni za vse. Pravzaprav minister pričakuje, da bo marža na avtocestah celo nižja kot zunaj njih. Vlada sicer ne izključuje regulacije cen goriva tudi na avtocestah, je opozoril.

Vlada od trgovcev z gorivi pričakuje prostovoljno znižanje marže. Vir slike: VAAJU.
Vlada od trgovcev z gorivi pričakuje prostovoljno znižanje marže.
Vir slike: VAAJU.

Od torka, ko so se cene goriv odmrznile, uvedena pa je bila najvišja možna marža pri maloprodajni ceni, imamo tako bencin po 1,755 evra na liter ter dizel po 1,848 evra na liter. Nove cene veljajo dva tedna in sicer do 4. julija.

Na avtocestah je medtem cena popolnoma sproščena. Za liter 95-oktanskega bencina je treba odšteti 1,851 evra na Petrolovih servisih in 1,944 evra na servisih OMV Slovenija, za liter dizla pa pri obeh ponudnikih nekaj čez dva evra.

Cene za 100-oktanski bencin se medtem na vseh bencinskih črpalkah gibljejo nad 2,1 evra, za dizel višjega kakovostnega razreda pa nad 2,2 evra.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice