Skip to content

Od Slovenije do ZDA se nepremičninski trgi ohlajajo, cene pa rastejo

Centralne banke so se po vsem svetu lotile zviševanja obrestnih mer, kar poveča stroške izposoje denarja. S tem pa so pri ljudeh, ki so se že tako težko lotili nakupa svoje hiše ali stanovanja, naposled le dosežene omejitve. Posledice so vidne v državah, kot so Kanada, Združene države Amerike in Nova Zelandija, poročajo pri Bloomberg. Navsezadnje pa tudi pri nas, v Sloveniji. Prodaja nepremičnin upada.

Preberite tudi:

»Padec prodaje nepremičnin ne bo porušil gospodarstva, toda gradbena podjetja, dobavitelji materialov in nekateri trgovci bodo trpeli«

Stanovanjske nepremičnine so bile v prvih treh mesecih tega leta na četrtletni ravni višje za 4,1 odstotka, na letni pa za 16,9 odstotka, so ugotovili pri Statističnem uradu Republike Slovenije.

Povišale so se predvsem cene rabljenih stanovanj in hiš, ki so se na četrtletni ravni zvišale za 5,2 odstotka. Cene rabljenih stanovanj so se zvišale za 5,5 odstotka, cene rabljenih družinskih hiš pa za 4,7. Najizrazitejše skoke cen je SURS opazil v Mariboru (za 6,9 odstotka), sledile so podražitve v preostali Sloveniji (za 6,3 odstotka) in v Ljubljani (za 5,3 odstotka).

Prodaja nepremičnin. Novogradnja v Ljubljani. Vir slike: Palais & Villa Schellenburg, Mesto nepremičnin.
Novogradnja v Ljubljani.
Vir slike: Palais & Villa Schellenburg, Mesto nepremičnin.

Nova stanovanja in družinske hiše pa so se v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju pocenile in sicer za 6,8 odstotka. Cene novih stanovanj so se znižale za 8,7 odstotka, cene novih družinskih hiš pa zvišale za 2.

Medtem je bila skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji v prvem četrtletju 435 milijonov evrov, kar je 4-odstotni padec od skupne vrednosti prodaj v zadnjih treh mesecih leta 2021. Na letni ravni se je sicer vrednost povišala za približno tretjino.

Skupno je bilo tako prodanih 3.422 stanovanjskih nepremičnin, kar je za okrog 4 odstotke manj kot v prejšnjem četrtletju.

Nova Zelandija na vrhu lestvice tveganj

Analiza, ki so jo izvedli pri Bloomberg Economics, je pokazala, da so v 19 državah, včlanjenih v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), razmerja med ceno nepremičnin in najemom ter razmerja med ceno nepremičnin in dohodkom gospodinjstva danes višja, kot so bila pred finančno krizo leta 2008. To pomeni, da so se cene premaknile iz »zdravega« območja.

Ukrotitev podivjanih cen nepremičnin je eden izmed ključnih ciljev mnogih držav, vendar bi lahko v trenutni situaciji, ko zaradi inflacije in dobavnih motenj gospodarstvo peša, popravek cene lahko samo še poglobil gospodarski padec, opozarjajo pri Bloomberg.

Prodaja nepremičnin. Stanovanjska hiša, ki se na Novi Zelandiji prodaja za približno 331 tisoč evrov. Vir slike: One Agency Real Estate New Zealand.
Stanovanjska hiša, ki se na Novi Zelandiji prodaja za približno 331 tisoč evrov.
Vir slike: One Agency Real Estate New Zealand.

Padanje cen nepremičnin bi zmanjšalo sredstva gospodinjstev, uničilo zaupanje potrošnikov in bi lahko omejilo prihodnji razvoj. Občutek potrošnikov se običajno poslabša, če so ljudje soočeni z vedno višjimi stroški odplačevanja posojil za sredstva, ki izgubljajo vrednost. Poleg tega pa sta gradnja in prodaja nepremičnin pomembna gonilna kolesa gospodarske dejavnosti po vsem svetu.

Na vrhu lestvice tveganj Bloombergove analize zgoraj omenjenih razmerij so se znašle Nova Zelandija, Avstralija in Kanada ter nam bližji Češka in Madžarska.

»Obstaja nevarnost, da se poslovni in finančni cikli hkrati zavrtijo navzdol, kar lahko vodi v dolgotrajne recesije,« je dejal Rob Subbaraman, vodja raziskav globalnih trgov pri Nomura Holdings Inc. »Desetletje kvantitativnega sproščanja je podžgalo nepremičninske trge in kmalu bomo morda prestopili na drugo stran.«

V tem primeru bi se pritisk na bančna posojila še povečal, kar bi zadušilo tok denarja, ki vpliva na uspeh gospodarstev. V ZDA in Zahodni Evropi je nepremičninski zlom, ki je povzročil finančno krizo, še leta negativno vplival na bančne sisteme, vlade in potrošnike.

Pri Bloomberg sicer menijo, da scenarij iz leta 2008 ni verjeten. Posojilodajalci so že zaostrili standarde, prihranki gospodinjstev so še vedno močni in v mnogih državah še vedno primanjkuje stanovanj. Močni so tudi trgi dela, ki zagotavljajo pomembno varovalko.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice