Skip to content

Med vsemi profili v Sloveniji najbolj primanjkuje prodajalcev

Pomanjkanje delovne sile pravzaprav ni ne v Sloveniji ne drugje po svetu več nič novega. O tem smo v Slovencu napisali že kar nekaj prispevkov. Zadnji izmed teh je bil prispevek o tem, da v zabaviščnem parku Gardaland v bližini Verone v Italiji predčasno zaustavljajo določene atrakcije – razlog je pomanjkanje delovne sile. Tudi ponudba počitniških del za dijake in študente je na študentskih servisih večja, kot je povpraševanje.

Podatki karierno-zaposlitvenega portala MojeDelo.com kažejo, da je najbolj iskan profil prve polovice letošnjega leta prodajalec (med 1. januarjem in 15. junijem so našteli 3018 novih oglasov za prodajalce). V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta se je povpraševanje po prodajalcih podvojilo.

In kakšne plače ponujajo prodajalcem nekateri izmed trgovcev?

Lidl za 30-urni tedenski delovnik ponuja »mesečno plačilo, ki je nad slovenskim povprečjem v trgovinski dejavnosti: v 1.letu zaposlitve osnovna bruto plača za 30 ur tedensko znaša 1.100 EUR bruto/mesec; vsako nadaljnjo drugo leto zaposlitve se plača samodejno zvišuje vse do zadnje, 4. stopnje, kjer osnovno plačilo za 30 ur tedensko znaša najmanj 1.250 EUR bruto/mesec; 6,12 EUR povračila stroškov prehrane na delovni dan in povračilo stroškov prevoza na delo v skladu s KP dejavnosti trgovine Slovenije,« so zapisali na spletni strani.

Hofer za 30-urni tedenski delavnik po večstopenjskem plačilnem modelu ponuja osnovno bruto plačo v 1. letu zaposlitve najmanj 1.179 EUR/mesec. Vsako naslednje leto zaposlitve se osnovna bruto plača samodejno zviša, vse do zadnje, 6. stopnje, ko znaša najmanj 1.372 EUR/mesec. »Poleg osnovne bruto plače sodelavcem izplačamo nadpovprečna regres in mesečno nadomestilo za prehrano ter prevoz na delo,« so zapisali v oglasih za delo.

V oglasih za delo prodajalca drugih večjih trgovcev (Mercator, E.Leclerc, Spar in Tuš) višina plače ni navedena.

Med najbolj iskanimi profili po podatkih portala MojeDelo.com sledijo proizvodni delavec (2263 oglasov), skladiščnik (1318 oglasov), komercialist (655 oglasov) in svetovalec v prodaji (633 oglasov) – vsa števila oglasov se nanašajo na prvo polovico tega leta.

Med najbolj iskanimi profili so prodajalec, proizvodni delavec in skladiščnik. Vir slike: mojaizbira.si.
Med najbolj iskanimi profili so prodajalec, proizvodni delavec in skladiščnik. Vir slike: mojaizbira.si.

Iskani profili že iz prejšnjega leta ostajajo tudi delavci na strojih, nekateri poklici, ki so bili zelo iskani v preteklem letu, pa se ne pojavljajo več v tolikšni meri. Med temi so na primer mesar, diplomirani inženir strojništva in elektrotehnik. Med deset najpogosteje iskanih profilov se je zavihtel tudi administrator.

Sezonski delavci

Čas sezonskih del je močno povečal povpraševanja tudi na tem področju, predvsem gre za sezonske delavce v turizmu in gostinstvu. Po številu oglasov v prvi polovici leta sta se kuhar (516 oglasov) in natakar (467 oglasov) znašla na lestvici 10 najbolj iskanih kadrov, od tega je bilo v zadnjem mesecu objavljenih kar 481 oglasov za oba profila skupaj.

Med turističnimi delavci iščejo tudi pomočnike v kuhinji, sobarice, turistične delavce in receptorje. Gre za poklice, ki so si bili v času ustavitev javnega življenja prisiljeni iskati delo drugje, in se kasneje niso več vrnili. Številni delodajalci delavce iščejo tudi v sosednjih državah, tudi na Balkanu, kjer pa je bazen delovne sile tudi že precej izpraznjen, mnogi ustrezno kvalificirani delavci pa so odšli v Avstrijo, Nemčijo, Švico, kjer so jih pričakali boljši delovni pogoji in višje plače.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice