Skip to content

Pater Ašič je prisegal na zdravilne učinkovine jabolčnega kisa

Jabolka so zelo zdrava in blagodejna za naše telo, to vemo vsi. Da pa nekateri pripravki iz jabolk njihove zdravilne lastnosti še pomnožijo, nam je manj znano. Tak je vsekakor velikokrat premalo cenjen domač jabolčni kis. Njegovo zdravilno učinkovanje so poznali že v starem Egiptu in na Kitajskem je že stoletja priznan kot zdravilo v ljudski medicini. Pri nas ga je cenil predvsem priznani zeliščar pater Simon Ašič, ki je jabolčni kis jemal povsod s seboj.

In kaj  daje jabolčnemu kisu tako visoko zdravilno vrednost? Kis nastaja s fermentacijo, pri tem pa se v njem ustvarjajo encimi in poleg hranilnih snovi, ki jih vsebujejo jabolka, še številni drugi dragoceni vitamini in minerali. Naj naštejemo najpomembnejše: vitamini A, B1, B2, B6, C, E in betakaroten ter minerali kalij, kalcij, železo, cink, magnezij, selen in žveplo.

Jabolka so zdravilna, jabolčni kis pa jih po učinkovanju celo presega. Vir slike: Pixabay.
Jabolka so zdravilna, jabolčni kis pa jih po učinkovanju celo presega. Vir slike: Pixabay.

Zdravilno deluje na vrsto stanj – od prehladnih obolenj, grgranja pri vnetem grlu do kroničnih bolezni, pomlajuje, razstruplja, krepi imunski sistem, znižuje vnetja in maščobe ter sladkor v krvi, skrbi za prebavo, skratka, je pravi eliksir zdravja za sodobni način življenja. Vsekakor si je vredno malo pobliže pogledati njegove učinke in neverjetno zdravilno moč. Prepričana sem, da vas bo presenetilo, kaj vse zmore.  

Naše zdravje je odvisno od učinkovitega izločanja toksinov

Dokler naše telo zmore skozi organe (ledvice, jetra, črevesje, pljuča) izločati presežne toksine, ki jih v telo vnašamo s hrano in s strupi iz okolja, smo zdravi. Ko pa se v telesu začnejo kopičiti strupeni presnovki, to počasi vodi v bolezni. Zato je redno razstrupljanje telesa zelo pomembno – in jabolčni kis je za razstrupljanje izvrstna izbira. V telesu namreč spodbuja proces acetilozo, pri katerem se delovanje strupov izničuje. Pektini, ki jih vsebujejo jabolka, pa prav tako nase vežejo strupe.

Prav zato je pater Ašič bolehnim svetoval jemanje kisa – in tudi sam se je vedno zanašal na njegovo zdravilno učinkovanje. Svetoval je jemanje kisa trikrat na dan po dve čajni žlički – lahko s čajem, juho itd. Za učinkovito delovanje je vedno dobro narediti zdravilno kuro. Za preventivo in dobro počutje je dalj časa treba zjutraj na tešče spiti kozarec vode z žlico jabolčnega kisa, po želji pa temu lahko dodate še žličko medu.       

Jabolčni kis je bogat z vitamini, minerali in zdravilnimi učinkovinami. Vir slike: Pixabay.
Jabolčni kis je bogat z vitamini, minerali in zdravilnimi učinkovinami. Vir slike: Pixabay.

Jabolčni kis uravnava krvni tlak in sladkor

Prehrana igra pri nastanku sladkorne bolezni ključno vlogo, saj telo, ki ga preobremenjujemo z nezdravo hrano in sladkarijami, izgubi zmožnost pravilne regulacije sladkorja v krvi. Prihaja do nihanja vrednosti sladkorja v krvi. Pri tem nam je jabolčni kis v veliko pomoč. Strokovne analize namreč kažejo, da lahko zaužitje jabolčnega kisa, potem ko smo se pregrešili in pojedli večjo količino nezdravih ogljikovih hidratov, nihanje sladkorja izboljša za kar 34 %.

Kis izboljša občutljivost na inzulin in tako pripomore k uravnavanju vrednosti sladkorja v krvi. Zadoščata že dve žlici kisa, ki ju vzamemo pred spanjem. Že po enem dnevu je naslednji dan vrednost sladkorja v krvi nižja za 4 %.

Bakterije in glivice na koži so proti kisu nemočne

Jabolčni kis deluje zelo močno tudi pri zunanji uporabi. Hipokrat je že pred 2000 leti uporabljal jabolčni kis za razkuževanje ran. V tradicionalnem zdravilstvu je nepogrešljiv za zdravljenje ušesnih vnetij, glivic na nohtih, ekcema, za odstranjevanje uši in bradavic. Pomaga uničevati tudi bakterije na sluznicah, zato je nepogrešljiv za grgranje pri vnetem grlu. Vsak, ki se želi izogniti nevarnim okužbam, naj poseže po kisu, saj ta z dokazano antibakterijskim in antiglivičnim delovanjem varuje pred razvojem bolezni.

Naravna pomoč pri prhljaju in za lepe lase

Če iščete naravno sredstvo za odpravo prhljaja, je kis pravi naslov, saj uničuje škodljive glive na lasišču, ki prhljaj povzročajo. Na koži imamo, podobno kot v črevesju, poleg slabih dobre bakterije, ki so za nas zelo pomembne in ščitijo našo kožo. Če se ravnovesje med dobrimi in škodljivimi mikroorganizmi poruši, se lahko razširijo nepriljubljene glive in pojavi se prhljaj. Če imate to nadlogo, dajte v zadnjo vodo za izpiranje malo kisa. Poleg tega kis okrepi zdrave lase, jim da sijaj in z nanašanjem na konice preprečuje, da bi se te cepile.

Pomaga srcu in znižuje vrednosti holesterola v krvi

Jabolčni kis pozitivno vpliva na zdravje srca in je pomemben kot sestavni del zdrave prehrane, saj so srčna obolenja v sodobnem svetu vse množičnejša in eden najpogostejših vzrokov za smrt. Kot kažejo raziskave, kis pripomore k nižanju vrednosti trigliceridov in holesterola v krvi in spodbuja krvni obtok ter redči kri in hkrati uravnava krvni tlak.

Po zagotovitvah strokovnjakov naredite nekaj za svoje zdravje že s tem, če solato redno okisate z jabolčnim kisom. Za zdravje srca pa so seveda ob ustrezni prehrani potrebni tudi drugi ukrepi, kot sta telesna dejavnost in splošen režim zdravega prehranjevanja.

Domači jabolčni kis lahko pripravite tudi sami. Vir slike: Pixabay.
Domači jabolčni kis lahko pripravite tudi sami. Vir slike: Pixabay.

Vsak lahko preprosto »pridela« svoj domači jabolčni kis

Da je jabolčni kis res zdravilen, mora biti narejen iz domačih jabolk. Lahko ga naredite tudi sami – postopek ni zapleten. Ponujamo vam dve različici. Pater Ašič svetuje, da se kisla jabolka narežejo, dajo v posodo in pustijo 8 dni, potem jih zalijete z mlačno vodo, pokrijete posodo s krpo in pustite tri tedne na toplem. Kis je končan, treba pa ga je razredčiti z vodo v razmerju 1:1.

Po drugi različici potrebujete velik steklen kozarec, vanj pa do polovice nalijete jabolčnik. Za hitrejši postopek dodajte malo jabolčnega kisa. Potem kozarec pokrijte s krpo in ga vsak dan malo pretresite. Med fermentacijo se izloči želatinasta kepa, kisova matica – in takrat je kis pripravljen. To matico lahko kasneje uporabite za pripravo novega kisa.

Naj vam ta preprosti dar narave čim bolj pomaga ohranjati zdravje!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice