Skip to content

Zahod želi ruske diamante označiti za »krvave« ali konfliktne diamante

Zaročni prstani, obeski, verižice, uhani in podoben nakit, ki je na prodaj v Evropi in Združenih državah Amerike, večinoma vsebuje diamante, ki izvirajo iz severovzhoda Rusije. Rusija je namreč največja svetovna dobaviteljica majhnih diamantov. Leta 2021 so bile ruske naravne zaloge diamantov ocenjene na približno 1,1 milijarde karatov.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Zmanjšana dobava zemeljskega plina bo za Evropo hladen tuš – dobesedno

Zahodne države z ZDA na čelu pa bi rade te diamante uradno označile za tako imenovane krvave oziroma konfliktne diamante. Zatrjujejo, da njihova prodaja financira vojno v Ukrajini.

Po definiciji Združenih narodov so »konfliktni diamanti tisti diamanti, ki izvirajo iz območij, nadzorovanih s strani sil ali skupin, ki nasprotujejo legitimnim in mednarodno priznanim vladam, in se uporabljajo za financiranje vojaških posegov proti tem vladam.«

V boju proti krvavim diamantom je bila ustanovljena tudi mednarodna organizacija The Kimberley Process (KP), ki ureja trgovino s surovimi diamanti. Njen cilj je preprečiti pretok konfliktnih diamantov, hkrati pa pomagati pri zaščititi zakonite trgovine. KP takšne diamante opisuje kot »surove diamante, ki jih uporabljajo uporniška gibanja ali njihovi zavezniki za financiranje oboroženih spopadov, katerih cilj je spodkopavanje zakonitih vlad«.

Diamanti: Rudnik Mir je odprti rudnik diamantov, ki se nahaja v mestu Mirny v Rusiji. Vir slike: Reuters.
Rudnik Mir je odprti rudnik diamantov, ki se nahaja v mestu Mirny v Rusiji. Vir slike: Reuters.

Uradnik ameriškega zunanjega ministrstva, George Cajati, je že maja v pismu predsedstvu KP zapisal, da izkupiček od proizvodnje diamantov »koristi isti državi, ki izvaja premišljeno, neizzvano in neupravičeno vojno«. Rusija je članica organizacije KP, kar pomeni, da so njeni diamanti certificirani kot »nekonfliktni«.

Evropska unija, Kanada in druge zahodne države, pa tudi Ukrajina in več aktivističnih organizacij so se pridružile pozivom k razpravi o posledicah vojne, vključno s tem, ali je treba ruske diamante obravnavati kot konfliktne, poročajo pri New York Times.

»Ruski diamanti so vpleteni v financiranje vojne Ruske federacije proti Ukrajini, zaradi česar ti diamanti niso le konfliktni, ampak krvavi,« je dejal Vladimir Tatarintsev, namestnik direktorja Državnega gemološkega centra Ukrajine, ki je prav tako članica KP.

Ruske oblasti temu odločno nasprotujejo, tudi zato, ker »uporniško gibanje« za Rusijo ni pravi izraz. V izjavi tiskovne službe ruskega ministrstva za finance so prizadevanja zahodnih vlad označili za »politično demagogijo«.

Diamanti: Poliranje diamantov v Suratu v Gujaratu, Indija. Vir slike: Reuters.
Poliranje diamantov v Suratu v Gujaratu, Indija. Vir slike: Reuters.

Iz Rusije sporočajo tudi, da so bili njihovi diamanti v skladu z okoljskimi, socialnimi in upravnimi standardi še preden so ti standardi postali modni v poslovnem svetu. Dodali so, da rudniki diamantov prispevajo k razvoju gospodarstva Jakutije, območja na skrajnem vzhodu države.

S prihodki so lahko uredili ceste, zgradili šole in bolnišnice, je rusko ministrstvo za finance zapisalo v izjavi. »Preživetje enega milijona ljudi v Jakutiji je v celoti odvisno od stabilnosti rudarjenja diamantov v regiji,« so še dodali.

Marca so ZDA že prepovedale uvoz ruskih diamantov skupaj z rusko vodko, kaviarjem in drugimi izdelki. Prav tako so mesec pred tem na seznam sankcij dodale Sergea S. Ivanova, izvršnega direktorja Alrose, največjega ruskega proizvajalca diamantov in največjega svetovnega rudarskega podjetja.

Toda ukrep ZDA se je nanašal le na ruske surove diamante, ki so izkopani iz zemlje, a jih je treba še obrusiti in obdelati. Le malo takih diamantov iz Rusije doseže ameriški trg.

Večino diamantov po izkopu pošljejo v tujino, kjer jih nato obdelajo. Največ jih konča v polirnih centrih v Indiji. Ko so diamanti obdelani in pripravljeni na izvoz, se njihov izvor spremeni in tako diamanti iz Rusije postanejo indijski.

Napetosti glede ruskih diamantov so razdelile države članice The Kimberley Process, pri čemer so se številne zahodne države odmaknile od Rusije, podprle pa so jo Kitajska, Belorusija in Kirgizistan ter Mali in Srednjeafriška republika.

Predsednik Svetovnega sveta diamantov Edward Asscher med srečanjem članic KP v Kasaneju v Bocvani letos junija. Vir slike: WDC.
Predsednik Svetovnega sveta diamantov Edward Asscher med srečanjem članic KP v Kasaneju v Bocvani letos junija. Vir slike: WDC.

KP ima »vedno manj opraviti z diamanti in je na nek način postal še eno geostrateško gledališče,« je dejal Hans Merket, raziskovalec diamantne industrije in človekovih pravic, čigar organizacija je del Koalicije civilne družbe (CSC) pri KP.

»KP bi si moral prenehati zatiskati oči pred rusko invazijo na Ukrajino in resno vzeti boj proti konfliktnim diamantom,« je izjavila Koalicija civilne družbe v sklopu junijskega sestanka članic KP.

Članice so med drugim pozvali, naj sprejmejo razširitev definicije konfliktnih diamantov, da bo vključevala »vse diamante, povezane z obsežnim ali sistematičnim nasiljem in resnimi kršitvami človekovih pravic, ne glede na to, ali so jih zagrešile uporniške skupine, kriminalci, teroristi, zasebne ali javne varnostne sile ali katerikoli vladni akter«.

Poleg tega so zahtevali izključitev Rusije iz KP ter posledično prenehanje »certificiranja ruskih diamantov kot etičnih, dokler Rusija brezpogojno ne konča svoje agresije na Ukrajino«.

Na junijskem sestanku KP v Bocvani so se razprave o ruski invaziji na Ukrajino in njenih posledicah končale po vetu Rusije, Kitajske in Belorusije. V novembru je načrtovan naslednji sestanek članic KP. »KP ne more biti tiho pri vojaški agresiji ene članice proti drugi,« je dejal Xavier Cifre Quatresols, tiskovni predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko pri Evropski uniji.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice