Skip to content

Nova baterija za električne avtomobile, ki je polna v treh minutah in traja do 20 let

Iz ameriškega start up podjetja Adden Energy, ki so ga ustanovili znanstveniki z univerze Harvard, so sporočili, da jim je uspelo razviti novo vrsto baterije za električna vozila, ki jo je mogoče popolnoma napolniti v nekaj minutah, zdrži pa lahko do 20 let.

Po navedbah Adden Energy je njihova litij-kovinska baterija v laboratoriju dosegla življenjsko dobo več kot 10.000 ciklov. Prototip ima tudi visoko energijsko gostoto in stabilnost materiala, »ki premosti varnostne težave nekaterih drugih litijevih baterij«. Rezultati so bili objavljeni v Nature in drugih znanstvenih revijah.

William Fitzhugh, izvršni direktor pri Adden Energy, pravi, da želi izdelati baterijo, ki se polni toliko časa, kot je potrebno za točenje bencina na črpalki in tako odstraniti glavno oviro voznikom, ki se odločajo za električna vozila.

Adden Energy se osredotoča predvsem na litij-kovinske baterije. Vir slike: Adden Energy.
Adden Energy se osredotoča predvsem na litij-kovinske baterije. Vir slike: Adden Energy.

»Sprejetje električnih vozil zahteva baterije, ki lahko zadovoljijo raznolike potrebe potrošnikov. Električna vozila se morajo napolniti v primerljivem času kot vozila z notranjim zgorevanjem, v bistvu v času, ki ga preživite na bencinski črpalki,« je dodal.

Litij-kovinskim baterijam smo pri Slovencu že namenili nekaj besed v članku, kjer smo pisali o razvoju baterij v Singapurju. Takšne baterije so izboljšana različica klasičnih litij-ionskih baterij, vendar je glavna težava v tem, da zelo hitro pride do kratkega stika in vžiga.

Harvardsko podjetje se zdaj pripravlja na razširitev laboratorijskega prototipa na komercialno uporabo svoje litij-kovinske baterije. Najprej naj bi baterijo pripravili v velikosti dlani, v naslednjih treh do petih pa naj bi razvili dovolj veliko, da bi jo bilo mogoče uporabiti v električnih vozilih.

»Če želite elektrificirati vozila, je polprevodniška baterija prava pot,« je povedal Xin Li, izredni profesor vede o materialih na harvardski šoli za inženiring in uporabne znanosti John A. Paulson (SEAS).

»Zadali smo si komercializirati to tehnologijo, ker jo vidimo kot edinstveno v primerjavi z drugimi polprevodniškimi baterijami. V laboratoriju smo dosegli od 5.000 do 10.000 ciklov polnjenja v življenjski dobi baterije v primerjavi z 2.000 do 3.000 cikli polnjenja pri najboljših baterijah, ki se trenutno uporabljajo, in ne vidimo nobene temeljne omejitve za razširitev te tehnologije baterij,« je razložil.

William Fitzhugh, izvršni direktor, na levi in Xin Li, znanstveni svetovalec na desni. Vir slike: Adden Energy.
William Fitzhugh, izvršni direktor, na levi in Xin Li, znanstveni svetovalec na desni. Vir slike: Adden Energy.

Xin Li, ki pri Adden Energy sodeluje kot znanstveni svetovalec, je prepričan, da električna vozila ne morejo ostati luksuzna moda, če želimo napredovati v smeri čiste energije. »Združene države Amerike ne bodo imele trga rabljenih avtomobilov, če baterije za električna vozila zdržijo le od tri do pet let.«

Fitzhugh je ob tem dodal, da je »popolna elektrifikacija voznega parka eden najbolj pomembnih korakov, ki jih lahko naredimo v boju proti podnebnim spremembam«.

Litij-kovinske baterije predstavljajo eno izmed ključnih tehnologij, ki bodo nujno potrebne za dosego ciljev zmanjšanja emisij toplogrednih plinov. Tukaj je potrebno izpostaviti predvsem predlog Evropske unije, v sklopu katerega bi do leta 2035 popolnoma prepovedali avtomobile na bencin in dizel. Drugje bi to radi uvedli še prej, na primer v Veliki Britaniji do leta 2030.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Vitomir Bric
1 year ago

Zares dober prispevek!

Prijava na e-novice