Skip to content

Nemška podjetja načrtujejo povišanje cen

Število nemških podjetij, ki načrtujejo zvišanje cen, je višje kot v prejšnjem mesecu, so v sklopu svoje zadnje raziskave sporočili z gospodarskega inštituta Ifo, s sedežem v Münchnu v Nemčiji.

Za celotno gospodarstvo je kazalec cenovnih pričakovanj za prihodnje mesece septembra znašal 53,5 točke, avgusta pa 48,1 točke. Pri hrani je kazalnik dosegel 100 točk, medtem ko je avgusta znašal 96,9 točke.

Točke označujejo odstotek podjetij, ki nameravajo zvišati cene. Končni izračun inštitut dobi tako, da odstotek podjetij, ki nameravajo znižati cene, odšteje od odstotka tistih, ki nameravajo cene zvišati. Če bi vsa anketirana podjetja nameravala zvišati cene, bi kazalnik pokazal 100 točk. Če bi vsi želeli znižati cene, bi kazalnik padel na -100 točk.

Glavna stavba inštituta Ifo v Münchnu. Vir slike: Wikiwand.
Glavna stavba inštituta Ifo v Münchnu. Vir slike: Wikiwand.

»Na žalost to verjetno pomeni, da se val inflacije še ne bo umiril,« je ugotovitve komentiral Timo Wollmershäuser, vodja prognoz na inštitutu. »Predvsem pri plinu in elektriki se cenovni sistem še ni izčrpal.«

V trgovinski dejavnosti načrtujejo dvig cen predvsem prodajalci lekarniških artiklov, cvetja, rastlin in izdelkov za hišne živali, igrač, koles ter pisarniških potrebščin.

V predelovalnih dejavnostih so v ospredju proizvajalci oblačil, stekla, keramike in lončevine ter električne opreme, prav tako pa tudi tiskarne. Zelo visoke so tudi številke v gostinstvu, v storitvah za stavbe in hotelih.

Inflacija v Nemčiji je v septembru dosegla najvišjo stopnjo v zadnjih desetletjih, predvsem zaradi visokih cen energije. Cene življenjskih potrebščin so se na letni ravni zvišale za 10,9 odstotka, je sporočil zvezni statistični urad. Reutersova anketa med analitiki je pred tem napovedala 10-odstotno rast.

Podjetja pa se pripravljajo na še občutnejše povišanje cen. Timo Wollmershäuser, vodja prognoz na inštitutu Ifo. Vir slike: Handelsblatt.
Timo Wollmershäuser, vodja prognoz na inštitutu Ifo. Vir slike: Handelsblatt.

Alexander Krueger iz banke Hauck & Aufhäuser je za Reuters glede vztrajnega naraščanja inflacije povedal, da Evropska centralna banka (ECB) »nima druge izbire, kot da hitro in odločno privije vijak obrestne mere«.

Evropska centralna banka, ki je na svojih zadnjih dveh srečanjih zvišala obrestne mere za skupaj 125 bazičnih točk, je že pred časom obljubila nadaljnja zvišanja.

Barometer zasebne potrošnje nemškega trgovskega združenja (HDE) je padel že tretji mesec zapored in spet dosegel najnižjo vrednost doslej. Indeks je tako v padajočem trendu, ki se po poletni umiritvi v jesenskih mesecih krepi.

Po raziskavi, ki so jo pred tednom dni objavili pri HDE, so potrošniki začeli spreminjati svoje nakupovalno vedenje zaradi skokovitih cen energije, pri čemer jih je 46 odstotkov reklo, da so zaradi tega nehali kupovati določene izdelke, 60 odstotkov pa vse pogosteje pri nakupu živil izkorišča posebne ponudbe in akcije.

Pri HDE ocenjujejo, da bo pesimizem potrošnikov v prihodnjih mesecih še bolj negativno vplival na potrošnjo. Potrošnja naj bi padala še krepko v pomlad 2023, tako da naj bi bila tudi prihodnje leto pod predkoronsko ravnjo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice