Naprej na vsebino

Z oktobrom se cene goriv obračajo navzgor

Ni dolgo nazaj, ko so cene pogonskih goriv dosegle rekordne vrednosti in je bilo na primer za liter bencina potrebno odšteti tudi več kot 1,7 evra. Zadnje tedne pa se je cena vrnila v vsaj nekoliko normalna območja.

V torek, 11. oktobra, pa se padanje cen goriv zaključuje. Najvišji dovoljeni maloprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej do vključno ponedeljka, 24. oktobra, znašali 1,684 evra za liter dizelskega goriva in 1,414 evra za liter bencina, so sporočili iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Dizelsko gorivo bo torej dražje za osem, bencin pa za šest centov.

Najvišja dovoljena maloprodajna cena kurilnega olja pa bo znašala 1,367 evra na liter, kar je za skoraj osem centov dražje kot v preteklem 14-dnevnem obdobju.

En dan pred spremembo cen je za liter bencina potrebno odšteti 1,353 evra izven avtocest oziroma 1,443 evra na avtocestnih črpalkah, za liter dizla pa 1,603 evra izven avtocest oziroma 1,693 evra na avtocestah.

Bencin bo dražji za šest, dizel pa za osem centov. Vir slike: Canva.
Bencin bo dražji za šest, dizel pa za osem centov. Vir slike: Canva.

Na gospodarskem ministrstvu so spomnili, da so marže trgovcev izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencina, za kurilno olje pa največ 0,08 evra za liter.

Prav tako velja, da do junija prihodnje leto ni potrebno plačevati prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (prispevek OVE+SPTE), od 13. septembra pa je odpravljena tudi okoljska dajatev za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida (CO2 taksa).

Po njihovih izračunih bi bila v nasprotnem primeru cena dizla 1,855 evra na liter, cena bencina pa 1,528 evra na liter.

Nove cene pogonskih goriv so v skladu z napovedmi, ki jih je pred nekaj dnevi za Moje finance pripravil Jure Ugovšek. »V minulem 14-dnevnem obdobju smo na trgih spremljali nadaljevanje upadanja cene surove nafte (ta je še četrti petek zapored trgovalni teden zaključila pod izhodiščem) in vnovično slabitev evra v primerjavi z dolarjem (ta je konec minulega tedna upadel na 0,976 dolarja, kar je najmanj v 20 letih),« je zapisal.

Gibanje cen bencina in dizla v Sloveniji. Vir slike: Moje finance.
Gibanje cen bencina in dizla v Sloveniji. Vir slike: Moje finance.

Cene goriv v sosednjih državah

Po tistem, ko so povprečne cene pogonskih goriv v Italiji pred dvema tednoma dosegle rekordno nizke vrednosti, so se tudi tam nekoliko dvignile. Povprečna cena bencina na samopostrežnih črpalkah trenutno znaša 1,690 evra na liter, giblje pa se med 1.661 in 1.708 evra na liter.

Kar zadeva ceno dizla, je povprečje enako 1,836 evra na liter, pri čemer se cene na različnih lokacijah gibljejo med 1,823 in 1,856 evra na liter.

Cene so tudi na Hrvaškem poskočile rahlo navzgor. Za liter bencina je tam potrebno odšteti 10,72 hrvaške kune oziroma 1,42 evra, za liter dizla pa 12,30 kune oziroma 1,63 evra.

Podobna zgodba se odvija tudi pri naših severnih sosedih. Povprečne cene goriva v Avstriji se trenutno gibajo pri 1,724 evra za liter bencina in 1,955 evra za liter dizla.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice