Naprej na vsebino

Rusija prekinja dogovor o izvozu žita iz Ukrajine

V začetku avgusta smo pisali o tem, kako je iz Ukrajine na pot krenilo več deset tisoč ton koruze v sklopu dogovora med Rusijo, Ukrajino, Združenimi narodi in Turčijo. To je bila dobra novica za milijone ljudi, ki so zaradi blokade žita in drugega tovora v Ukrajini trpeli še hujšo lakoto kot doslej. Navsezadnje pa so zaradi dogovora začele padati tudi svetovne cene žit.

Rusija pa je v soboto sporočila, da je začasno prekinila sodelovanje v dogovoru o izvozu žita in drugih kmetijskih proizvodov iz ukrajinskih pristanišč.

Sodelovanje so prekinili »zaradi terorističnega napada na Sevastopol,« je v sobotni izjavi sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Razložili so, da je ukrajinska vojska po humanitarnem koridorju, ki je bil ustvarjen v okviru dogovora za izvoz žita, iz zraka in morja izvedla množičen napad na ruske ladje in infrastrukturo v mestu na Krimskem polotoku z vsaj 16 droni.

»Rusija ne more zagotoviti varnostnih jamstev za civilna plovila za suhi tovor, ki sodelujejo v ‘pobudi za črnomorsko žito’, in od danes naprej za nedoločen čas prekinja njeno izvajanje,« je po poročanju ruske tiskovne agencije sporočilo ministrstvo. V izjavi so dodali, da je Rusija namesto ukrajinskega žita pripravljena na svetovnih trgih prodati svoje.

Pot, ki so jo opravljale ladje v sklopu dogovora o izvozu žita. Vir slike: NYT.
Pot, ki so jo opravljale ladje v sklopu dogovora o izvozu žita. Vir slike: NYT.

Po začetku vojne v Ukrajini, 24. februarja 2022, je Rusija vojaške ladje napotila vzdolž ukrajinske črnomorske obale. Ukrajina je ta območja minirala, da bi odvrnila ruski napad z morja. To pa je tudi pomenilo, da so bila pristanišča za izvoz ukrajinskega žita blokirana za komercialni prevoz.

Turško obrambno ministrstvo je v nedeljo potrdilo, da ladje s hrano ukrajinskih pristanišč po odločitvi Rusije ne bodo zapustile. Poleg tega so sporočili, da se turški obrambni minister aktivno pogovarja tako z Rusijo kot tudi Ukrajino, da bi čimprej uredili situacijo. Po podatkih ministrstva je bilo od začetka dogovora prepeljanih več kot 9 milijonov ton žita.

Kakršnikoli pogovori o nadaljnjih korakih glede ukrajinskega dogovora o žitu bodo mogoči šele, ko bodo razjasnjene vse okoliščine napada na ladje ruske črnomorske flote in bo na to temo zasedal Varnostni svet ZN, je v nedeljo povedal namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko.

Pri Reuters so medtem od evropskega diplomata pridobili informacijo, da bi lahko ruski predsednik Vladimir Putin morebitno podaljšanje dogovora uporabil kot način za pridobivanje vpliva in prevlado na srečanju dvajset gospodarsko najmočnejših držav (G20) prihodnji mesec v Indoneziji.

Tovornjaki, napolnjeni z žitom, prejšnji mesec na cesti proti pristanišču Voronivka v bližini Odese v Ukrajini. Vir slike: NYT.
Tovornjaki, napolnjeni z žitom, prejšnji mesec na cesti proti pristanišču Voronivka v bližini Odese v Ukrajini. Vir slike: NYT.

»Dogovor o žitu bo osrednji del tega sestanka G20 in vsi bodo Putina poskušali prepričati, da ga podaljša,« je za Reuters povedal diplomat, ki je želel ostati anonimen. »To je način, da Rusi držijo moč na sestanku G20, medtem ko jih podaljšanje pogodbe o žitu ne stane nič.«

Evropska unija, Nato in Združene države Amerike so Rusijo že pozvale, naj čimprej ponovno omogoči izvoz hrane iz Ukrajine.

»Odločitev Rusije, da prekine sodelovanje v črnomorskem dogovoru, ogroža glavno izvozno pot prepotrebnega žita in gnojil za reševanje svetovne prehranske krize,« je sporočil predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrel. »EU Rusijo poziva, naj prekliče svojo odločitev.«

Tiskovna predstavnica Nata, Oana Lungescu, je dejala, da zavezništvo Rusijo poziva, »naj ponovno razmisli o svoji odločitvi in nemudoma obnovi dogovor, s čimer omogoči, da hrana doseže tiste, ki jo najbolj potrebujejo.« Dodala je, da mora Rusija prenehati uporabljati hrano kot orožje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice