Skip to content

Prihaja občutnejša pocenitev pogonskih goriv

Iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS so sporočili nove cene bencina, dizla in kurilnega olja, ki bodo začele veljati ob polnoči.

Najvišji dovoljeni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina izven avtocestnega križa bosta tako v naslednjem 14-dnevnem obdobju, od 6. decembra do vključno 19. decembra 2022, znašali 1,556 evra za liter dizelskega goriva in 1,366 evra za liter bencina.

Nova najvišja dovoljena cena kurilnega olja pa bo določena pri 1,192 evra na liter. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Sporočili so tudi, da je vlada prejšnji teden spremenila način, po katerem se cene oblikujejo. Po novem je namreč v cenah vključen tudi dodatek za biokomponento, kar velja pri bencinu in dizlu. Dodatek je že vključen v cenah, ki pričnejo veljati jutri.

Z Miklavžem prihaja pocenitev pogonskih goriv. Od jutri naprej bomo tankali za manj. Vir slike: RAC.
Z Miklavžem prihaja pocenitev pogonskih goriv. Od jutri naprej bomo tankali za manj. Vir slike: RAC.

Oblikovanje marž trgovcev pa ostaja takšno kot do sedaj, kar pomeni, da so izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Na ministrstvu so poleg tega izračunali, da potrošnik za 50-litrski tank dizla odšteje 5,4 evra manj, kot bi v primeru, če cene ne bi bile regulirane. Pri 50-litrskem tanku bencina prihranek znaša 4,85 evra, pri 1.000 litrih kurilnega olja pa 155 evrov.

Pri portalu Moje finance so pocenitev napovedali pred nekaj dnevi. Tako bencin kot tudi dizel sta se pocenila predvsem zaradi padanja cen na mednarodnih trgih, nekoliko pa je na spremembe vplival tudi tečaj evra in ameriškega dolarja, kjer je prvi pridobil na vrednosti.

V zadnjem obdobju se premiki dogajajo tudi na trgu z nafto. S tem tednom je pričela veljati evropska prepoved uvoza ruske nafte preko morja, prav tako pa je v veljavo stopila omejitev cen, ki ceno sodčka nafte določa pri 60 dolarjih.

Kako pa se cene gibljejo v sosednjih državah?

V Italiji so se goriva v zadnjih dneh za odtenek podražila, saj je z začetkom decembra stopila v veljavo nova uredba o trošarinah. Trošarine tako niso več nižje za 30,5 centa na liter, kot je veljalo še novembra, ampak so znižane samo še za 18,3 centa.

V Italiji so povišali trošarine. Vir slike: Freepik.
V Italiji so povišali trošarine. Vir slike: Freepik.

Cena za liter bencina se na samopostrežnih črpalkah giblje med 1,730 in 1744 evra, s povprečno ceno pri 1,739 evra, kar je za dobre tri cente več kot pred dvema tednoma. Za liter dizla pa je potrebno odšteti med 1,804 in 1,824 evra, povprečna cena pa je določena pri 1,815 evra, kar je približno enako kot v prejšnjem 14-dnevnem obdobju.

Nasprotno pa se našim južnim sosedom obeta pocenitev. Bencin se bo na Hrvaškem glede na prejšnje obdobje pocenil za 6 centov na 1,40 evra na liter, dizel pa bo po novem stal 1,53 evra na liter, kar je dobrih 20 centov manj.

Cene goriv padajo tudi v Avstriji. V povprečju je potrebno za liter bencina odšteti 1,653 evra, za liter dizla pa 1,850 evra.

Na Madžarskem je medtem liter bencina v povprečju prejšnji teden stal 640,9 madžarskega forinta oziroma 1,59 evra (9 centov manj), liter dizla pa 701,8 forinta oziroma 1,71 evra (12 centov manj).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice