Skip to content

Z januarjem minimalna plača višja za približno 100 evrov

Z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so v četrtek sporočili, da se bo neto minimalna plača z novim letom povečala za okrog 100 evrov, kar je največji skok v zadnjih desetih letih.

Trenutno je minimalna plača določena pri 1.074,43 evra bruto, kar v primeru samske osebe pomeni približno 778 evrov neto. Skladno z Zakonom o minimalni plači (ZMinP) mora biti ta določena med 120 in 140 odstotkov izračunanih minimalnih življenjskih stroškov, so razložili. Minimalni življenjski stroški, izračunani v letošnjem oktobru, znašajo 669,83 evra.

Pri določitvi minimalne plače pa se upošteva tudi rast cen življenjskih potrebščin. Za uskladitev se uporabi uradni podatek Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta.

Na koncu pa se upošteva še gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti.

Po novem bo minimalna plača višja za okoli 100 evrov. Vir slike: Delfi.
Po novem bo minimalna plača višja za okoli 100 evrov. Vir slike: Delfi.

V začetku novembra so na ministrstvu predstavili načrt, kako bi minimalno plačo uskladili v dveh korakih. Prvi dvig bi se zgodil še letos, drugi pa januarja.

Skladno z zakonom in razpravo socialnih partnerjev na Ekonomsko-socialnem svetu pa bo ministrstvo na začetku januarja 2023 izpeljalo oba koraka hkrati in določilo nov veljavni znesek minimalne plače za leto 2023. Potreben podatek o rasti cen življenjskih potrebščin, ki ga narekuje zakon, namreč ne bo znan pred koncem letošnjega leta.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je ocenil, da bo nova minimalna plača v neto znesku višja za približno 100 evrov.

»Končnega zneska bruto minimalne plače pa v tem trenutku ni mogoče dokončno določiti zaradi neznane rasti cen življenjskih potrebščin in ureditve dohodninske zakonodaje, ki se v letu 2023 spreminja tako po veljavnem zakonu kot po predlagani noveli ZDoh-2AA,« so še sporočili z ministrstva.

Predvidoma bo nov bruto znesek minimalne plače od obstoječega višji za 12 do 14 odstotkov. Novemu znesku minimalne plače bo sledila ustrezna prilagoditev minimalne bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ter upokojencev, ki je trenutno določena pri 6,17 evra na uro.

Povprečna plača oktobra višja od plače za september

Povprečna bruto plača za oktober 2022 je znašala 2.024,03 evra, so v četrtek sporočili s SURS. Od plače za september je bila višja in sicer nominalno za 1,9 odstotka, realno (po vračunani inflaciji) pa za 1,1 odstotka. Povprečna neto plača je znašala 1.317,60 evra in je bila od plače za september nominalno višja za 1,7 odstotka, realno pa za 0,9 odstotka.

Povprečna plača po dejavnosti za oktober. Vir slike: SURS.
Povprečna plača po dejavnosti za oktober. Vir slike: SURS.

V primerjavi s plačo za oktober prejšnjega leta je bila nominalno višja (v bruto znesku za 7,3 odstotka oziroma v neto znesku za 8,1 odstotka), realno pa nižja (v bruto znesku za 2,4 odstotka oziroma v neto znesku za 1,6 odstotka).

V primerjavi s plačo za september se je povprečna bruto plača zvišala v obeh sektorjih in sicer v zasebnem sektorju za 0,8 odstotka, v javnem sektorju pa za 3,8 odstotka.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice