Skip to content

Hrana v slovenskih trgovinah najcenejša od začetka spremljanja cen, žitni izdelki dražji

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS je v petek objavilo rezultate zadnjega, desetega popisa cen osnovnih živil. Kot kaže analiza, je vrednost najcenejše košarice 15 osnovnih živil najnižja od septembra, ko so pričeli s spremljanjem cen.

Za najcenejšo košarica je bilo v preteklih dveh tednih potrebno odšteti 39,06 evra. »To je za dobrih 17 odstotkov manj od vrednosti na prvem popisu, ko je znašala 49,90 evra,« so dodali na ministrstvu. Najbližje ji je bila košarica iz popisa konec oktobra, ko je znašala 39,17 evra.

»Glede na pretekli popis se je povprečna vrednost najcenejše košarice znižala za kar 2,84 evra oziroma za skoraj šest odstotkov in pol,« so razložili. »Prav tako se je znižala tudi razlika med najcenejšo in najdražjo košarico med trgovci, ki na tokratnem popisu znaša nekaj več kot pet evrov. To nakazuje na približevanje najnižjih cen med posameznimi trgovci.«

Gibanje vrednosti najcenejše košarice živil. Vir slike: Naša super hrana.
Gibanje vrednosti najcenejše košarice živil. Vir slike: Naša super hrana.

Pobliže si poglejmo še posamezne trgovce. Tokrat je naziv najcenejšega trgovca prejel Lidl, medtem ko je bil na prejšnjem popisu najcenejši Hofer. Sledita Spar (39,43 evra) in Hofer (39,79 evra). Najdražjo košarico pa najdemo v Eurospinu (44,28 evra), ki je že drugič zapored najdražji. V Mercatorju so košarico živil izračunali pri 42,44 evra, v Tušu pa 42,66 evra.

Povprečna vrednost košarice živil je na desetem popisu znašala 41,28 in je bila s tem za 2,84 evra nižja kot na prejšnjem popisu.

Največje podražitve pri žitnih izdelkih

V rezultatih desetega popisa je razvidno, da so se najbolj podražili žitni izdelki. Cene testenin so poskočile za skoraj šest odstotkov, moka je bila dražja za nekaj več kot štiri odstotke, kruh pa za dobre tri odstotke in pol.

»Opazno pa so se znižale cene svinjskega mesa, ki so padle za malo manj kot četrtino, ter cene govejega mesa, ki so se znižale za petino v primerjavi s prvim popisom v letu 2023,« so zapisali pri ministrstvu.

Tokratni najcenejši trgovec je Lidl. Vir slike: Lidl.
Tokratni najcenejši trgovec je Lidl. Vir slike: Lidl.

Povprečna vrednost košarice, v kateri je združeno sadje in zelenjava, se je glede na prejšnji popis znižala za 1,28 evra oziroma 4,28 odstotka in zdaj znaša 28,54 evra. »S tem pa se je povečala tudi razlika med najcenejšo in najdražjo vrednostjo sadno zelenjavne košarice pri posameznih trgovcih, ki trenutno znaša kar 12,56 evra,« so še dodali.

Meso, pri katerem so bile v prejšnjem popisu izpostavljene občutne podražitve, se je tokrat pocenilo. Najcenejša nakupna košarica mesa je na voljo v Hoferju (skupna vrednost 22,20 evra), z minimalnimi razlikami sledita Lidl (22,25 evra) in Spar (22,35 evra), so zapisali na spletni strani.

Trgovci imajo največje izbiro izdelkov znotraj kategorij masla in jabolk, sledijo kruh, moka, piščančje meso, sončnično olje in testenine. Najmanjša izbira je na voljo znotraj kategorij govejega mesa, sladkorja, jajc ter svinjskega mesa.

Hrana je sicer v prejšnjem letu najbolj vplivala na inflacijo. Skupaj z brezalkoholnimi pijačami se je podražila za 18,6 odstotka. Kot je sporočili Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je bila skupna inflacija v letu 2022 10,3-odstotna. V letu pred tem so bile cene medtem višje za 4,9 odstotka.

Na območju držav, v katerih je uradna valuta evro, ni nič boljše. Čeprav je bila skupna inflacija v decembru za skoraj cel odstotek nižja, se je inflacija znotraj skupine hrane, alkohola in tobačnih izdelkov povišala, s tem pa dosegla 13,8 odstotka.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice