Skip to content

Svetovne cene hrane še naprej padajo, mlečni izdelki najcenejši v zadnjih 12 mesecih

Indeks cen hrane, ki ga vodi Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), je januarja znašal 131,2 točke, kar je 1,1 točke oziroma 0,8 odstotka manj kot decembra lani. Kljub temu, da je sprememba zelo majhna, je to vseeno že 10. zaporedni mesečni padec cen hrane v mednarodnem okolju.

Tako je bila januarja vrednost indeksa za skoraj 20 odstotkov nižja kot marca 2022, ko so cene dosegle rekordno visoke vrednosti (spomnimo: marca lani so poskočile za slabih 13 odstotkov). Največji premiki so bili prejšnji mesec opazni pri rastlinskih oljih, cene žit in mesa pa so ohranile dokaj stabilne vrednosti. Poglejmo posamezne skupine živil bolj podrobno.

Svetovne cene hrane še naprej padajo. Gibanje svetovnih povprečnih cen hrane v zadnjih mesecih. Vir podatkov: FAO.
Svetovne cene hrane še naprej padajo. Gibanje svetovnih povprečnih cen hrane v zadnjih mesecih. Vir podatkov: FAO.

Žita in olja

Svetovne cene žit so se januarja glede na december podražile za desetinko odstotka ter tako ohranile za 4,8 odstotka višjo vrednosti kot pred enim letom. Podražila sta se riž (6,2 odstotka) in koruza (0,5 odstotka), medtem ko sta se ječmen (1 odstotek) in pšenica (2,5 odstotka) pocenila.

Na ceno riža je ob slabši razpoložljivosti vplivalo še močno lokalno povpraševanje v nekaterih azijskih državah izvoznicah ter gibanje menjalnih tečajev. Koruza se je medtem prav tako podražila zaradi močnega povpraševanja, dodatno zaskrbljenost pa so povzročile sušne razmere v Argentini. Vse skupaj so izravnale počasne prodajne številke v Združenih državah Amerike. Na ceno pšenice pa so pritisnile povečane svetovne zaloge zaradi večje proizvodnje v Avstraliji in Rusiji.

Rastlinska olja so se v povprečju pocenila za 2,9 odstotka, cene pa so s tem dosegle za 25 odstotkov nižjo raven kot pred letom dni.

Svetovne cene hrane še naprej padajo. Sadeži, iz katerih pridelujejo palmovo olje. Vir slike: WWF.
Svetovne cene hrane še naprej padajo. Sadeži, iz katerih pridelujejo palmovo olje. Vir slike: WWF.

Januarja so se mednarodne cene palmovega olja znižale že drugi mesec zapored, kar je v največji meri posledica umirjenega svetovnega povpraševanja, saj so glavni uvozniki v zadnjih mesecih obnovili svoje zaloge. Slabše povpraševanje je skupaj z izboljšanimi proizvodnimi pogoji v Argentini pritisnilo tudi na ceno sojinega olja. Pri sončničnem in repičnem olju so se cene znižale zaradi obsežnih svetovnih zalog.

Meso in mlečni izdelki

Cene mlečnih izdelkov so se januarja spustile za 1,4 odstotka in s tem dosegle najnižjo raven v zadnjih 12 mesecih.

Svetovne cene hrane še naprej padajo. Cene mlečnih izdelkov so se januarja spustile za 1,4 odstotka. Vir slike: Pixabay.
Cene mlečnih izdelkov so se januarja spustile za 1,4 odstotka. Vir slike: Pixabay.

Maslo se je že sedmi mesec zapored pocenilo, tokrat predvsem zaradi umirjenega povpraševanja, ki izhaja iz tržnih pričakovanj, da bodo cene še padle, ter povečane dobave iz Oceanije. Nižje povpraševanje je vplivalo tudi na cene polnomastnega mleka v prahu, ki se je pocenilo tudi zaradi povečane dobave iz Nove Zelandije. Znižale so se tudi cene posnetega mleka v prahu. Poskočile so le cene sira, kar je posledica okrevanja gostinskih storitev in maloprodaje ter valutnih gibanj.

Za desetinko odstotka so se znižale tudi cene mesa, s čimer se trend padanja nadaljuje že sedmi zaporedni mesec. Kljub temu je meso za 1,3 odstotka dražje kot pred enim letom.

Kljub izbruhom ptičje gripe je globalna proizvodnja vodilnih dobaviteljev presegala povpraševanje, kar se je odrazilo v nižjih cenah perutninskega mesa. Večje zaloge so vplivale tudi na cene prašičjega in govejega mesa. Le ovčje meso se je podražilo zaradi večjega povpraševanja.

Sladkor

Zadnjo skupino živil predstavlja sladkor, ki se je januarja pocenil za 1,1 odstotka, kar pomeni prvi padec po dveh mesecih rasti cen.

Dober napredek žetve na Tajski in ugodne vremenske razmere, ki so koristile pridelku sladkornega trsa v Braziliji, so med glavnimi razlogi za nižje cene. Nasprotno so dodaten padec cen zamejile skrbi zaradi slabšega pridelka v Indiji ter povišanje cen bencina v Braziliji, kar je povečalo povpraševanje po etanolu.

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Drago
Drago
9 months ago

O cenah mleka ne drži.
Lani januarja mleko 3,5% cena 0,65 €, sedaj 1,09 €. Kje vidite pocenitev?

Prijava na e-novice