Skip to content

Nova najnižja pokojnina 310,11 evra, zagotovljena pa 687,75 evra

Članice in člani sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) so na seji 16. februarja 2023 sprejeli sklep o redni uskladitvi pokojnin, po katerem se bodo pokojnine in drugi prejemki uskladili za 5,2 odstotka, so v četrtek sporočili z ministrstva za delo. Uskladitev, ki velja od 1. januarja 2023, se bo opravila pri izplačilu pokojnin za mesec februar 2023.

V nadaljevanju so pojasnili, da gre pri 5,2 odstotka za seštevek 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin.

Pokojnina se je povišala za dobrih pet odstotkov. Vir slike: iStock.
Pokojnina se je povišala za dobrih pet odstotkov. Vir slike: iStock.

Rast povprečne bruto plače je glede na leto 2021 v lanskem letu znašala 2,8 odstotka. Povprečna letna rast cen življenjskih potrebščin pa je lani znašala 8,8 odstotka, so zapisali.

Usklajena najnižja pokojnina tako po novem znaša 310,11 evra, zagotovljena pokojnina 687,75 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 431,00 evra.

»Na ministrstvu se zavedamo stisk številnih upokojenk in upokojencev. V okviru prenove pokojninske in invalidske zakonodaje želimo nasloviti težave upokojenih in tistih, ki se bodo upokojili v prihodnosti. Pripravljamo več možnih modelov pokojninskega sistema, ki jih bomo v prihodnje predstavili in usklajevali skozi široko javno razpravo,« so na koncu zagotovili.

V Franciji se nadaljujejo protesti zaradi zvišanja upokojitvene starosti

Francoski predsednik Emmanuel Macron je že pred časom naznanil zvišanje upokojitvene starosti za dve leti na 64 let, kar je po njegovem mnenju bistvenega pomena za preprečitev zloma državnega pokojninskega sistema.

Protesti v Franciji se nadaljujejo. Vir slike: Reuters.
Protesti v Franciji se nadaljujejo. Vir slike: Reuters.

Po ocenah ministrstva za delo bi reforma lahko prinesla dodatnih 17,7 milijarde evrov letnih pokojninskih prispevkov. Leva opozicija pravi, da bi vrzel lahko zapolnili z večjo obdavčitvijo bogatih in podjetij, ob tem poročajo pri Reuters.

V odgovor so se na francoske ulice zgrnili protestniki. Francoska odvetnica Isabelle Dumond je dejala, da še nikoli prej ni sodelovala na demonstracijah proti pokojninskim reformam. »Delam v pisarni. Ni mi treba nositi opeke ves dan. Vendar sem psihično izčrpana zaradi tempa, produktivnosti, ki se od nas zahteva,« je dejala za Reuters. »Zame bi reforma pomenila dodatno leto in pol dela, a tega ne bom zdržala.«

Za Macrona je veliko na kocki. Neuspeh pri pokojninski reformi bi očrnil preostanek njegovega drugega in zadnjega mandata ter zaustavil njegovo reformistično vnemo, pravijo vladni viri.

Če živimo dlje, ali lahko tudi delamo dlje?

Lisa Berkman, direktorica Harvardovega centra za študije prebivalstva in razvoja, je v intervjuju pred nekaj meseci pojasnila, kje tiči težava pri dvigovanju upokojitvene starosti.

Če živimo dlje, zakaj ne moremo tudi delati dlje. Razlogov je več. Vir slike: iStock.
Če živimo dlje, zakaj ne moremo tudi delati dlje? Razlogov je več. Vir slike: iStock.

»Ta rojstna kohorta, ljudje, ki zdaj prihajajo v svoja 40-ta ali 50-ta leta, je dejansko slabšega zdravja kot so bili ljudje, rojeni desetletje ali dve prej, ko so bili v svojih 40-ih in 50-ih,« je razložila.

V svojem raziskovanju ljudi v Združenih državah Amerike, ki se trenutno nahajajo pred pragom upokojitve, pa je ugotovila, da zdravje ni edina ovira za podaljšano delovno dobo.

»Obstajata še vsaj dva zelo pomembna razloga. Eden od njih je negovanje in družinska dinamika. To je še posebej veljalo v času covida, ko so morali ljudje poskrbeti za starejše ali svoje partnerje ali svoje otroke,« je dejala. »Negovanje ljudem odvzame velik del zmožnosti, da nemoteno delajo do svojih 50 let.«

Na koncu pa je izpostavila še samo naravo zaposlitve. »Dobra delovna mesta so res bistvenega pomena. Omogočajo več nadzora nad urnikom, večjo prilagodljivost delovnega mesta, manj negotovosti.«

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
jože
jože
24 days ago

Pozdravljeni ! Res je,da nikakor ni prijetno takrat,ko ne gre po pričakovanih načrtih…Zaposlil sem se ,ko nisem še dopolnil 15 let.Že kar veliko prisilnega dela doma pri gradnji hiše in potem,ko sem imel 18 let,sem imel že hude težave z bolečinami v hrbtenici ( skolioza )pozneje se je ta težava razširila v vratno hrbtenico.Kot,da že to ni preveč pa sem leta 1995 utrpel hudo poškodbo na očesu,1998 ponovna operacija očesa in cca čez 20 let ponovno operacija,ker so se na očesu pojavile težave,vida pa je bilo takrat 20% in se še poslabšuje…Pred nekaj leti pa se je pojavil še cel… Read more »

Prijava na e-novice