Skip to content

Marjeta Žebovec: V bogoslužju SMD bomo molili za Tajvance

Svetovni molitveni dan (SMD) je mednarodno ekumensko gibanje kristjank, saj na prvi petek v marcu vsako leto v molitvi pripadnice različnih krščanskih Cerkva in denominacij povabijo vse k skupni molitvi za državo, ki v določenem letu pripravi molitev. Prvič je bilo bogoslužje SMD izvedeno leta 1927.

Glavno mesto Tajvana. Vir slike: splet.
Glavno mesto Tajvana. Vir slike: splet.

Geslo gibanja je Seznanjeno moliti – molitveno delovati. V tej molitvi so celostno zajete država, njene značilnosti, tegobe in radosti. Ob molitvi je organizirana tudi nabirka, ki je vsako leto namenjena za projekte v državi, ki pripravlja molitev. Z njo izrazimo sočutje s tamkajšnjimi prebivalci. Za letos so bogoslužje pripravile kristjanke s Tajvana in slovenska nabirka bo šla za nov hladilnik v javni kuhinji na Tajvanu, ki deluje v klopu centra za invalide. Ta center vodijo redovniki kamilijanci in predstojnik centra je v prošnji, ki jo je poslal v Slovenijo, povedal tudi, da se spomni dr. Janeza Janeža in da je pred nekaj leti v Dolsko pripeljal skupino romarjev s Tajvana.

Gibanje SMD temelji na vrednotah krščanstva, ekumenizma, ljubezni in molitve, ki obkroži celotno oblo. Osnovo letošnjega bogoslužja predstavlja odlomek iz Pavlovega pisma Efežanom 1,15–19, v skladu s tem pa je naslov bogoslužja »Slišal sem o vaši veri«. Vsi smo sestre in bratje, tako kot na Tajvanu imamo tudi drugod po svetu svoje zgodbe. Ljubezen pa je Božje vezivo med nami, ne glede na lokacijo. Prihodnji rod želimo vzgojili v trdni veri in ohraniti vrednote, zato je vsako leto pripravljeno tudi bogoslužje za otroke.

Umetnica Hui-Wen Hsaio. Vir slike: MŽ.
Umetnica Hui-Wen Hsaio. Vir slike: MŽ.

V državi pripravljavki tudi vsako leto izberejo umetniško sliko, ki dopolnjuje bogoslužje. Tajvanke so izbrale delo Hui-Wen Hsaio, na kateri je umetnica upodobila več motivov, s katerimi je izrazila, kako krščanska vera Tajvanu prinaša mir in novo vizijo. Umetnica je bila rojena leta 1993, leta 2017 je v domačem Tainanu diplomirala iz oblikovanja vizualnih komunikacij, zdaj pa opravlja magistrski študij intermedijske umetnostne terapije v Hamburgu v Nemčiji.

Slovenija se je v to gibanje vključila leta 1999, ko je bilo prvo bogoslužje v kapeli sv. Ane v Rogaški Slatini. Dve leti kasneje je bilo organizirano tudi v Ljubljani, potem pa še v drugih krajih. Letos je bogoslužje načrtovano v osmih slovenskih krajih. Začeli bodo pri Sv. Duhu pri Škofji Loki, in sicer v nedeljo, 26. februarja, ob 18. uri v Hiši kruha. V četrtek, 2. marca, ob 18. uri bodo izvedli bogoslužje v Izoli v evangelijski cerkvi EVC Obala, drugje pa bodo izvedli bogoslužje v petek, 3. marca: v Rogaški Slatini ob 17. uri v župnijski cerkvi sv. Križa, v Ljubljani ob 17.30 v Marijini kapeli pri cerkvi sv. Jožefa, v Murski Soboti ob 18. uri v binkoštni cerkvi v Veščici, v Kamniku ob 18. uri v Domu kulture, Fužine 10, v Velikih Laščah ob 18.30 v Župnijskem domu bl. Alojzija Grozdeta, v Smledniku pa ob 19. uri v župnijski cerkvi sv. Urha.

Še več o bogoslužju in gibanju lahko dobite na spletni strani društva na povezavi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice