Skip to content

Kaj je novega v naprednejšem klepetalnem robotu z umetno inteligenco GPT-4?

OpenAI, podjetje za slavnim klepetalnim robotom z umetno inteligenco ChatGPT, ki je v nekaj mesecih od predstavitve javnosti dosegel rekordno število uporabnikov, je predstavilo četrto različico robota, imenovano GPT-4.

Do zdaj je ChatGPT lahko reševal različne besedilne naloge, pomagal pri odgovarjanju na e-poštna sporočila ali sestavil daljšo zgodbo. Nova različica pa naj bi bila »varnejša in bolj usklajena«.

»GPT-4 je širok večmodalni model (sprejema slikovne in besedilne vnose, vrača pa besedilne izhode), ki je sicer v mnogih scenarijih resničnega sveta manj zmogljiv kot ljudje, vendar na različnih strokovnih in akademskih merilih uspešnosti deluje na isti ravni,« so sporočili iz OpenAI.

»Na primer, opravil je simulirani pravosodni izpit z rezultatom, ki ga je postavil med približno 10 odstotkov najboljših udeležencev. Nasprotno je bil rezultat GPT-3.5 okoli spodnjih 10 odstotkov.«

Nova različica GPT-4 lahko poišče in razloži humoristični vidik takšnih slik. Vir slike: OpenAI.
Nova različica GPT-4 lahko poišče in razloži humoristični vidik takšnih slik. Vir slike: OpenAI.

Pojasnili so, da so za učenje nove različice umetne inteligence porabili šest mesecev, kar je pripeljalo do »naših najboljših rezultatov doslej«. Izpopolnili so podajanje dejstev, vodljivost, robot pa ne zahaja izven začrtanih meja.

Vendar pa podjetje opozarja, da je GPT-4 še vedno nagnjen k »halucinacijam«, kar pomeni, da si lahko robotek izmišljuje dejstva ali podaja napačne informacije.

Poleg tega, da lahko nova različica sprejema nove kategorije vnosov, je tudi bolj kreativna v smislu ustvarjanja scenarijev ali komponiranja pesmi. Izboljšana je tudi zmožnost posnemanja sloga pisanja uporabnika, kar prinese bolj prilagojene rezultate. Obdela lahko tudi do 25.000 besed, kar je približno osemkrat toliko kot ChatGPT.

Kot primer so robotu predstavili fotografijo (spodaj) mleka, jajc, moke in masla ter ga vprašali, katere jedi je mogoče pripraviti s temi sestavinami. GPT-4 je nanizal več možnosti, med katerimi so bile palačinke ali vaflji, francoski toast, omleta in podobne.

Fotografija, ki so jo predstavili GPT-4 ter ga vprašali, katere jedi bi lahko iz tega pripravili. Vir slike: OpenAI.
Fotografija, ki so jo predstavili GPT-4, ter ga vprašali, katere jedi bi lahko iz tega pripravili. Vir slike: OpenAI.

Klepetalni robot lahko obdela tudi do 25.000 besed, kar je približno osemkrat toliko kot ChatGPT. Ta sposobnost omogoča ustvarjanje obsežnih vsebin, razširjenih pogovorov ter iskanje in analizo dokumentov, so navedli pri OpenAI.

Preizkusi tudi kažejo, da bi GPT-4 lahko dosegel 1300 od 1600 možnih točk na standardiziranih izpitih za sprejem v ameriške univerze in odlično oceno pet na izpitih AP pri predmetih, kot so matematika, psihologija, statistika in zgodovina.

GPT-4 ima »naprednejše sposobnosti razmišljanja« kot ChatGPT, saj lahko na primer poišče razpoložljiv termin sestanka za tri osebe z različnimi urniki.

Pri OpenAI so ob tem napovedali tudi nova partnerstva z razširjeno aplikacijo za učenje jezikov Duolingo, kjer bodo učenci lahko z umetno inteligenco vadili rabo nekega jezika, in pa aplikacijo za slabovidne Be My Eyes.

GPT-4 bo sprva na voljo naročnikom ChatGPT Plus, ki plačujejo 20 ameriških dolarjev na mesec za premium dostop do storitve.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice