Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu o naraščajočem sovraštvu do tujcev v ZDA

»Strašna rodbinska drama«

Iz vasi Tominje pri Ilirski Bistrici je pred 100 leti prišla neprijetna zgodba o sovraštvu znotraj družine. »Posestnik Jagodnik in njegov sin sta se že dalj časa hudo prepirala med seboj,« je pisal Slovenec. »V tem sovraštvu je oče ovadil sina, da ima skrito slivovko, od katere še ni plačal carine. Sin je moral plačati 3000 lir globe. Sovraštvo je s tem še naraslo in ko se je te dni v hiši zopet razpalil domači prepir, je sin pograbil sekiro in z njo razklal glavo očetu in materi, nato pa vzel vrv in se obesil.«

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu: »Kultura mora odpraviti s sveta vojno, sicer bo vojna ubila kulturo«

Slabe novice so prihajale tudi iz Trsta, ki je tudi danes, po 100 letih, poznan po izredno močnem vetru. Takrat se je po neki ulici peljal fant, ki je s seboj prevažal težjo desko. Burja je bila tako močna, da je desko dvignila ter jo z vso silo treščila v dva moška, ki sta hodila po pločniku. Ob tem je eden izmed njiju izgubil življenje.

Gospodarski položaj Anglije

V tistih dneh so časopisi poročali o tem, kako se gospodarski položaj Anglije izboljšuje. Dolg se je zmanjšal, izvoz proizvedenih izdelkov se je vrnil na skorajda isto višino, kot pred vojno. Povečal se je tudi izvoz železa in jekla.

Slovenec_Tovarna jaht v Angliji leta 1923. Vir slike: Birken head star yachts.
Tovarna jaht v Angliji leta 1923. Vir slike: Birken head star yachts.

Izboljšave je bilo mogoče opaziti tudi po drugih evropskih državah. Češkoslovaška je svojo krono stabilizirala, proračun pa uravnovesila, Avstrija se je počasi dvigala, na zeleno vejo pa so počasi prihajale tudi Italija in Poljska.

Protesti v Budimpešti

Pred 100 leti so delavci v glavnem mestu Madžarske, Budimpešti, priredili obhode po glavnih ulicah. Po poročanju Slovenca so se med protesti slišali klici »Proč z vlado! Živela republika! Živel proletariat!«. Policija je proti sodelujočim nastopila z orožjem, kar je privedlo do krvavih spopadov. Deset delavcev je bilo težko ranjenih, 50 pa lažje.

Ministrski predsednik je med sejo narodne skupščine naslovil tudi proteste. Izjavil je, da bo vlada ostro nastopila proti vsem nemirom. V primeru, da bi se nadaljevali, je zagrozil z razglasitvijo izrednega stanja.

V marcu je madžarska krona na borzah doživela hud padec. Posledično je nastopila velika draginja, ki je iz dneva v dan samo še naraščala.

»Gonja proti tujcem v Ameriki«

Znani ameriški publicist, Herbert Kaufman, je v več časopisih »otvoril veliko kampanjo proti tujstvu v Ameriki,« je pisal Slovenec. Kaufman je opozarjal, da je med tujci, ki so se naselili v Združenih državah Amerike, še vedno od 50 do 80 odstotkov takih, ki si še niso preskrbeli ameriškega državljanstva, se niso naučili angleškega jezika, se združujejo v svojih lastnih organizacijah in se zapirajo pred »amerikanstvom«.

Avtomobilska nesreča v Združenih državah Amerike leta 1923. Vir slike: Wiki commons.
Avtomobilska nesreča v Združenih državah Amerike leta 1923. Vir slike: Wiki commons.

»Kdor noče postali z dušo in telesom Amerikanec, nima mesta v Ameriki. Amerika Američanom,« je še dodal. Kot so nadaljevali pri časopisu Slovenec, se tem »zahtevam« že davno »pokoravajo nemški, angleški in skandinavski doseljenci«, ki se ameriškim navadam in šegam hitro prilagodijo. To so bili večinoma ljudje, ki so se s celimi družinami za stalno naselili v ZDA.

»Drugače je s Slovani — severnimi in južnimi —, Madžari, Rumuni in pripadniki drugih vzhodnih narodov, ki prihajajo v Ameriko le začasno na zaslužek, da si opomorejo in otmo dom, na katerega se hočejo zopet vrniti,« so pojasnjevali pri Slovencu.

Razen tega je med temi narodi in Američani veliko večja kulturna in socialna razlika. Zato je bila asimilacija mnogo težja in počasnejša.

»Toda Američani pozabljajo, da je ameriško bogastvo, ki jim omogoča sedanjo visoko civilizacijo, v veliki meri poteklo baš iz žuljev najbednejših doseljencev, ki so jih ameriški kapitalisti neusmiljeno izkoriščali in v kratkih letih izčrpali njihove moči do poslednje kaplje,« so zaključili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice