Naprej na vsebino

V torek bo Finska postala članica zveze Nato: »To je zgodovinski teden«

Finska bo na srečanju zunanjih ministrov Nata 4. aprila v Bruslju uradno postala 31. država članica politično-vojaškega zavezništva.

»To je zgodovinski teden. Jutri bomo Finsko sprejeli kot enaintrideseto članico Nata,« je na konferenci v ponedeljek izpostavil generalni sekretar Jens Stoltenberg. »Na sedežu Nata bomo prvič izobesili finsko zastavo.« S tem bo Finska postala varnejša, Nato pa močnejši, je še dodal.

S priključitvijo Finske, ki ima z Rusijo 1340 kilometrov dolgo mejo, se bo Natova meja z Rusijo več kot podvojila.

Pred sedežem Nata v Bruslju stoji prazen drog med državnimi zastavami Francije in Estonije. Vir slike: AP.
Pred sedežem Nata v Bruslju stoji prazen drog med državnimi zastavami Francije in Estonije. Vir slike: AP.

Novica o priključitvi Finske prihaja le nekaj dni po tistem, ko je finski pristopni protokol potrdila še zadnja država Nata, Turčija. Države članice morajo namreč nove pristope soglasno potrditi.

Turški parlament je predlog o ratifikaciji potrdil v četrtek prejšnji teden. Pritrdilno je glasovalo vseh 276 prisotnih poslancev, s čimer je Finska naposled dobila pravno podlago za vstop.

Maja lansko leto sta prošnjo za vstop v Nato vložili tako Finska kot tudi Švedska, Turčija pa je nadaljnji proces blokirala. Od obeh nordijskih držav je zahtevala, da kurdske organizacije označita za teroristične in Turčiji izročita tiste, ki so obtoženi teroristične dejavnosti ali pomoči pri poskusu državnega udara leta 2016.

Vse tri države so junija lani dosegle dogovor o nadaljnjih ukrepih, vendar je turški predsednik Tayyip Erdogan pred kratkim dejal, da se zlasti Švedska ne drži svoje strani dogovora.

Kaj sledi?

Turčija bo v torek na sedežu Nata v Bruslju ameriškemu državnemu sekretarju Antonyju Blinkenu izročila pismo o potrditvi pristopa Finske. Združene države Amerike so v skladu z ustanovno pogodbo zavezništva iz leta 1949 država depozitarka.

V torek bo Finska postala članica zveze Nato. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Vir slike: AP.
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Vir slike: AP.

Stoltenberg bo nato Finsko pozval, naj predloži svoj dokument o sprejemu, ki ga bo podpisal zunanji minister Pekka Haavisto. Za ta namen ga je pooblastil finski predsednik Sauli Niinistö.

»To je za nas zgodovinski trenutek. Za Finsko bo najpomembnejši cilj srečanja poudariti Natovo podporo Ukrajini, saj Rusija nadaljuje svojo nezakonito agresijo,« je po poročanju AP v izjavi dejal Haavisto. »Prizadevamo si spodbujati stabilnost in varnost v vsej evroatlantski regiji.«

Ko bo Finska prejela dokument o sprejemu, bo uradno postala članica Nata. Slovesnost ob dvigu zastave bo v torek ob 15.30 v Bruslju.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško je dejal, da se bo Moskva na vstop Finske v Nato odzvala tako, da bo po potrebi okrepila svojo obrambo.

»Okrepili bomo svoj vojaški potencial na zahodu in severozahodu,« je dejal Gruško v pripombah, ki jih je objavila ruska tiskovna agencija RIA Novosti. »V primeru namestitve sil drugih članic Nata na ozemlju Finske bomo sprejeli dodatne ukrepe za zagotovitev vojaške varnosti Rusije.«

Stoltenberg je še dodal, da si Nato želi tudi priključitve Švedske in to še pred poletjem. »Švedska ni ostala prepuščena sama sebi. Švedska je že tako blizu polnopravni članici Nata, kot je v tem trenutku lahko,« je dejal.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice