Skip to content

Hrana z žuželkami ne samo na krožnikih ljudi, ampak tudi hišnih ljubljenčkov

Pred nekaj meseci smo raziskovali uredbe Evropske Unije, ki na trgovinskih policah dovoljujejo hrano, v kateri so uporabljeni različni insekti. Šlo je predvsem za prehranjevanje ljudi, zdaj pa je francosko podjetje razvilo tudi hrano z žuželkami za hišne ljubljenčke.

Podjetje Ÿnsect, ki se od leta 2011 ukvarja predvsem z gnojili iz žuželk, je v torek predstavilo svojo novo blagovno znamko Sprÿng, ki cilja na trg prehranskih izdelkov za domače živali.

»Pod novo blagovno znamko ponujamo visokokakovostne beljakovinske sestavine, pridobljene iz ličink mokarja, ki krepijo zdravje in prehrano hišnih ljubljenčkov, vključno z mačkami, psi, piščanci in pticami,« so zapisali.

Hrana z žuželkami ne samo na krožnikih ljudi. V sklopu znamke so predstavili več različnih sestavin za prehranjevanje domačih živali. Vir slike: Ÿnsect.
V sklopu znamke so predstavili več različnih sestavin za prehranjevanje domačih živali. Vir slike: Ÿnsect.

V sklopu znamke so predstavili več različnih sestavin, kot na primer Ynmeal, svetlo rjav prah brez vonja, ki se uporablja kot vir beljakovin in maščob, Ynoil, svetlo rumeno maščobno olje, pridobljeno iz ličink mokarja, Wetmass25, blanširano raztopino mokro mletih ličink, ki je »idealna za mokro hrano za pse in mačke«, ter Hydrolyn, ki je na voljo v trdni ali tekoči obliki in povečuje prebavljivost.

»Naše poslanstvo pri podjetju Ÿnsect je bilo vedno ustvariti naravno, zdravo in trajnostno rešitev za boj proti svetovni lakoti. Sprÿng je naslednji korak k uresničitvi tega poslanstva,« je dejal Antoine Hubert, izvršni direktor podjetja.

»Ta edinstvena hrana za domače živali našim strankam zagotavlja hranljivo možnost za njihove hišne ljubljenčke, ki ima najmanjši možni vpliv na okolje, kar doslej ni bilo na voljo.«

Hrana z žuželkami ne samo na krožnikih ljudi. Antoine Hubert, izvršni direktor podjetja Ÿnsect. Vir slike: CEO Magazine.
Antoine Hubert, izvršni direktor podjetja Ÿnsect. Vir slike: CEO Magazine.

Benjamin Armenjon, direktor oddelka za prehrano in zdravje živali pri podjetju Ÿnsect, je za portal FoodIngredientsFirst povedal, da se število hišnih ljubljenčkov na svetu še naprej povečuje, zlasti v Evropi in Združenih državah Amerike, zato so lastniki živali vse bolj zahtevni pri zadovoljevanju specifičnih potreb svojih ljubljenčkov.

»S povečanjem obsega nameravamo hitro pridobiti močan položaj na tem trgu, ki bo do leta 2026 po ocenah vreden 78,4 milijarde dolarjev,« je pojasnil Armenjon.

Prepričan je, da je hrana za domače živali velik trg, na katerem se lahko sestavine iz ličink mokarja dobro ujamejo s prehranskimi in trajnostnimi potrebami industrije.

Podjetje se ponaša z največjo farmo insektov na svetu. Vir slike: Ÿnsect.
Podjetje se ponaša z največjo farmo insektov na svetu. Vir slike: Ÿnsect.

»Hrana za hišne ljubljenčke, ki temelji na žuželkah, je med lastniki hišnih ljubljenčkov v ZDA več kot 50-odstotno sprejeta, študija, ki smo jo izvedli v sodelovanju s podjetjem OnePoll, pa je pokazala, da bi bilo 83 odstotkov lastnikov psov in mačk v ZDA pripravljenih hraniti svoje hišne ljubljenčke s sestavinami, ki temeljijo na žuželkah,« je dodal.

Kako varna je prehrana z žuželkami?

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je že pred leti opozorila na možna tveganja, ki jih s seboj pripelje predelava insektov za prehrambne namene.

Raziskava iz leta 2021 potrjuje, da se pri gojenju žuželk porabi manj vode in manj površine ter se bistveno manj prispeva k potencialu globalnega segrevanja. Vendar pa so tveganja neposredno povezana s samimi praksami gojenja žuželk.

»Žuželke se v nasprotju z drugimi živalmi zaužijejo v celoti, zato je treba biti pozoren na način gojenja in predelave žuželk,« so zapisali. »Žuželke se lahko onesnažijo s krmo ali drugimi materiali. Zaradi njihove majhnosti je težko dekontaminirati nabrane žuželke, morebitna kontaminacija pa se lahko prenaša po proizvodni in predelovalni verigi.«

Kako varna je hrana za domače živali iz žuželk. Vir slike: Ÿnsect.
Kako varna je hrana za domače živali iz žuželk. Vir slike: Ÿnsect.

Poleg tega velja tudi, da bi lahko v nasprotju z drugimi viri beljakovin za domače živali žuželke gojili izključno za hrano za hišne ljubljenčke in krmo za živino. Ker za sestavine, namenjene za krmo, ne veljajo enaki varnostni standardi kot za sestavine, namenjene za živila, bi lahko žuželke, ki se gojijo izključno za krmo, predstavljale bistveno večje tveganje.

Pri portalu Truth about pet foodso se ob raziskavi FAO vprašali tudi o biološki uporabnosti hranilnih snovi. V dokumentu so namreč zapisali, da so se žuželke izkazale za dober vir mikrohranil, kot so železo, cink, magnezij, mangan, fosfor, selen in cink, vendar trenutno glede same uporabnosti teh hranil še ni na voljo dovolj raziskav.

Z laboratorijsko analizo lahko torej preverimo, ali so v hrani za hišne živali vsa potrebna hranila, vendar če hišna žival teh hranil ne more izkoristiti, se lahko pojavijo zdravstvene težave, so opozorili na portalu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice