Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu o nočnih izgredih v Mariboru

Velik uspeh slovenske pesmi

Pred 100 leti je pevski zbor slovenske učiteljske zveze priredil dva koncerta v Trstu in v bližnjem naselju Kontovel. Koncertov se je udeležilo večje število glasbenih kritikov tržaških časopisov, skladatelj Antonio Smareglia in zastopniki tržaškega konservatorija.

»Slovenska pesem je v dovršenem prednašanju učiteljskega pevskega zbora slavila zmagoslavje,« je poročal časopis Slovenec. »Navzoči laški kritiki so brez pridržka izražali svoje globoko občudovanje, a [časopis] ‘Piccolo’ je prinesel laskavo kritiko.«

Učiteljski zbor se je kasneje odpravil v vsa večja italijanska mesta, »da pokaže Italijanom lepoto slovenske pesmi«. Turnejo so zaključili v Rimu.

Demontiranje tobačne tovarne v Ljubljani

Iz Beograda je monopolna uprava sporočila, da nameravajo zmanjšati obrat v ljubljanski tobačni tovarni in julija odpustiti okrog 200 delavcev. Hkrati pa so v Srbiji gradili tri nove velike tobačne tovarne.

»Demontiranje industrije v Sloveniji opažamo že dalje časa in se vrši z izgovorom, da smo preblizu državne meje,« je opozarjal Slovenec. »Lepa bodočnost čaka potemtakem slovensko industrijo, ako bo še dalje čara šaril centralizem in z izgovori, da je Slovenija preblizu državne meje, isto ubijal in pustošil.«

Slovenec, Delo v tobačni tovarni v Ljubljani. Vir slike: Marketing Magazin.
Delo v tobačni tovarni v Ljubljani. Vir slike: Marketing Magazin.

Padanje cen govejega mesa v Zagrebu

Po tem, ko je večji del leta 1922 in začetek leta 1923 vladala draginja in so cene hrane ter drugih življenjskih potrebščin strmo naraščale, so na takratnem sejmu živine v Zagrebu končno opazili trend upadanja cen. Govedo se je na primer prodajalo za 10 do 20 odstotkov ceneje, nekatero tudi 30 odstotkov.

Napetosti med Grčijo in Turčijo

Po Grško-turški vojni v Mali Aziji sta se obe strani pred 100 leti končno usedli za pogajalsko mizo. Turška stran je odločno zahtevala, da Grčija plača vojno odškodnino, sicer naj bi odstopili od mirovnih pogajanj. Grki pa so vztrajali, da vojne odškodnine ne nameravajo plačati, pripravljeni pa so bili na teritorialne koncesije.

Časopisi v Atenah so opozarjali, da je situacija zelo krhka in niso izključevali možnosti, da pride do nove vojne med Grki in Turki.

Slovenec. Pohod turških vojakov. Vir slike: Getty.
Pohod turških vojakov. Vir slike: Getty.

Razgrajači v Mariboru

V Mariboru so pred 100 leti nočni mir kalile skupine razgrajačev. Izgredi so se dogajali predvsem v nočnih urah na ulicah in po gostilnah in lokalih.

Iz policijskega komisariata so sporočili, da je varnostna straža prejela posebna pooblastila, da lahko proti izgrednikom nastopa z »vso strogostjo« ter jih brez postopkov do jutri postavi v zapore.

»Proti izgrednikom se bo postopalo ne glede na njih pripadnost eni ali drugi stranki z vso strogostjo le z zapornimi kaznimi in ne glede na eventuelno sodno postopanje, za slučaj, da je bilo izvršeno istodobno kako sodnijsko kaznivo dejanje,« je dejal vodja komisariata.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice