Skip to content

April kot najtoplejši mesec v zgodovini uničil velik del oljčnih dreves v Španiji

Letošnji april je bil po podatkih državne meteorološke agencije najbolj vroč in najbolj suh mesec v zgodovini Španije. Pomanjkanje dežja v času, ki je za pridelovanje oljčnega olja zelo pomembno, bo ob koncu sezone povzročilo skromen pridelek in povišanje cen, napovedujejo strokovnjaki.

Po podatkih Observatorija za gospodarsko kompleksnost (OEC) je Španija največja izvoznica oljčnega olja na svetu. Leta 2021 so izvozili za kar 230 milijonov ameriških dolarjev olja. Sledili sta jim Italija z 90 milijoni in Grčija s 70,5 milijona dolarjev.

Napovedi pridelka za letošnjo sezono pa je že očrnila huda suša. »Če se deževne razmere ne bodo izboljšale, bo letina oljk enaka ali slabša kot lani, ki je bila že tako 50 odstotkov slabša kot leta 2021,« je za portal FoodIngredientsFirst dejal Mateo Muela, vodja izvoza pri podjetju Mueloliva.

April kot najtoplejši mesec v zgodovini uničil velik del oljčnih dreves v Španiji. Napovedi pridelka za letošnjo sezono je že očrnila huda suša. Vir slike: Mueloliva.
Napovedi pridelka za letošnjo sezono je že očrnila huda suša. Vir slike: Mueloliva.

Nekaj deževja v zadnjih dneh je sicer izboljšalo napovedi. Vendar je del cvetov oljčnih dreves že uničen in ga ni mogoče obnoviti, je medtem pojasnila Mara Romero, vodja izvoznega območja pri podjetju Migasa Aceites. »Zelo pomembno je, da še naprej dežuje.«

Manjše proizvodnje olja ne bo mogoče nadomestiti z oljčnim oljem iz drugih držav, kot je Italija, saj kot že omenjeno pridelajo veliko manj pridelka, poleg tega pa jih prav tako pestijo podobne sušne razmere.

Rezerve sektorja so aprila znašale 607.288 ton, kar je nekoliko manj kot marca (670.285 ton) in februarja (738.810 ton). Romero medtem pričakuje, da bodo zaloge zadostovale do žetve, ki bo oktobra, in da jih ne bo primanjkovalo, vendar pa bodo zaradi nizkih rezerv cene še višje kot so danes.

Cene olivnega olja

Muela je dejal, da se je zaradi izredno suhega aprila samo v zadnjem mesecu cena litra oljčnega olja zvišala za en evro oziroma s pet na šest evrov, v primerjavi z letom prej pa se je povečala za 50 odstotkov. Nekaj dežja v zadnjih tednih je sicer zajezilo rast cen in stabiliziralo trg.

Ko cene narastejo nad 5 evrov, se povpraševanje potrošnikov znatno zmanjša. Vir slike: Spanish Sabores.
Ko cene narastejo nad 5 evrov, se povpraševanje potrošnikov znatno zmanjša. Vir slike: Spanish Sabores.

»Ko cene narastejo nad pet evrov, se povpraševanje potrošnikov znatno zmanjša, saj kupci iščejo druge možnosti,« je dodal.

Medtem so cene rastlinskega olja po podatkih Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) najnižje od novembra 2020 in so se od aprila lani skoraj prepolovile.

Cene oljčnega olja pa bi lahko še narastle, saj moralo trgovci obnoviti pogodbe s proizvajalci po višjih cenah. »Junija ali julija bomo priča padcu porabe, saj se bodo pogodbe končale,« je poudaril Muela.

Tudi Rocio Losada, vodja izvoza na območju pri podjetju Migasa, je dejal, da dejanske tržne cene zaostajajo, saj imajo nekateri proizvajalci še vedno stare pogodbe. »Zvišanje cen se še ni v celoti odrazilo na policah supermarketov,« je dodal.

Zvišanje cen se še ni v celoti odrazilo na policah supermarketov. Vir slike: Finca Hermosa.
Zvišanje cen se še ni v celoti odrazilo na policah supermarketov. Vir slike: Finca Hermosa.

Proizvajalci polnijo zaloge

Nekatere proizvajalce so slabe razmere spodbudile, da so povečali svoje zaloge in čakali na višje cene. »Nekateri proizvajalci niso želeli prodati, bodisi neposredno bodisi prek tretje osebe,« je pojasnil Losada.

»Nekateri italijanski ponudniki so morali svojim strankam poslati pisma in jim pojasniti, da jim španski dobavitelji ne prodajajo oljčnega olja.«

Dež je edina prava rešitev za težave, se strinjajo v sektorju oljčnega olja. Kljub temu pa bi lahko nekatere naložbe v raziskave in razvoj prav tako pripeljale do izboljašanja.

»Sektor bi moral vlagati v raziskave, da bi našel sorte oljk, ki bi prej dozorele in se bolje prilagodile novim bolj suhim razmeram, ki se bolje obnesejo v poletjih, ki se začnejo prej in končajo pozneje,« pravi Lorena López, vodja izvoznega področja pri podjetju Mueloliva.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice