Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o protestih v Splitu na Hrvaškem

Protesti v Splitu

Na eno izmed septembrskih nedelj pred 100 leti je bil sklican protestni shod v Splitu na Hrvaškem. Prijavljenih je bilo na tisoče obiskovalcev s cele Dalmacije, vendar je policija ljudem preprečevala obisk shoda. Ustavljali so tudi ladje, ki so želele pripluti v splitsko pristanišče.

Protest je bil usmerjen proti vladi v Beogradu, pripravili pa so več resolucij. »1. protest proti upravi občin po vladnih komisarjih, ki gospodarijo po dalmatinskih občinah že pet let, 2. protest proti gospodarskemu zanemarjanju Dalmacije, zlasti v dobi slabe žetve in splošne lakote, 3. protest proti zanemarjanju dalmatinskih pristanišč, 4. protest proti sedanjemu reakcionarnemu režimu,« je poročal Slovenec.

Slovenec, Stara razglednica iz Splita, leto 1923. Vir slike: zdvdks, Njuškalo.
Stara razglednica iz Splita, leto 1923. Vir slike: zdvdks, Njuškalo.

»Vse take stvari so vladi seveda neprijetne. Toda če misli vlada, da bo obstoječe nezadovoljstvo odpravila z bajoneti, je mi v njeni dobri veri ne bomo motili,« so zaključili.

Popravek italijansko-jugoslovanske meje?

V tistem času je bilo vprašanje glede razmejitve območja Reke še vedno nerazrešeno. Med Italijo in Kraljevino SHS so potekala burna pogajanja, o čemer smo že pisali.

Nekateri italijanski časopisi so v tem sklopu pisali, da naj bi bila Italija pripravljena privoliti v popravek italijansko-jugoslovanske meje v korist Sloveniji. Pripravljeni naj bi bili »vrniti« celotno Postojno in Idrijo.

»Z ozirom na take vesti piše fašistovski organ ‘Corriere Italiano’, da je vsaka korektura meje v Sloveniji na korist Jugoslavije izključena,« je dodal časopis Slovenec.

Pisali smo tudi že, da so nekateri v tistem času med Italijo in Kraljevino SHS pričakovali celo oborožen spopad. Zaradi tega so v Beograd prispeli dopisniki angleških, ameriških, francoskih, nemških in drugih časopisov.

V političnih krogih se je sicer smatralo, da Italija ne sme aneksirati Reke, kot so pravile nekatere govorice, saj bi s tem lahko izzvala mednarodni odziv.

Z reškim vprašanje se je ukvarjal tudi švicarski zvezni svet. Sklenili so, da se Švica v to vprašanje ne bo vmešavala, razen če bi bila za posredovanje ali pa za odločitev posebno zaprošena.

Švicarska vlada je sicer sporočila, da že vnaprej zavrača arbitražo švicarskega predsednika v italijansko-jugoslovanskem sporu, saj bi to lahko negativno vplivalo na italijansko-švicarske odnose.

Slovenec. Minister za zunanje zadeve Kraljevine SHS Momčilo Ninčić. Vir slike: Wikicommons.
Minister za zunanje zadeve Kraljevine SHS Momčilo Ninčić. Vir slike: Wikicommons.

Vlada registrirala rapalsko pogodbo

Pred 100 leti so iz Ženeve prišle vesti, da je takratni minister za zunanje zadeve Kraljevine SHS Momčilo Ninčić pri Društvu narodov uradno registriral rapalsko pogodbo z vsemi zemljevidi in drugimi prilogami.

Rapalska pogodba je bila namreč do takrat pri Društvu narodov vpisana v zapisniku samo kot »dogodek mednarodne narave«.

Opozorilo za tiste, ki so se želeli preseliti v Argentino

Pred 100 leti so bile migracije v polnem razmahu. Med drugim tudi iz Kraljevine SHS v Argentino. Komisariat za izseljence s sedežem v Zagrebu je tako izdal opozorilo, v katerem je povzel članek časopisa »Jadran« iz glavnega mesta Argentine. Zapisali so, »da so se začeli naši ljudje pod vplivom neke propagande izseljevati vedno v večjih množinah v republiko Argentinijo«.

»Večina nima zagotovljenega zaslužka, je brez priporočil in brez sredstev, in ko pridejo semkaj, so v veliki stiski. Članek pravi nadalje, da ni res, da bi se v Argentiniji lahko našlo delo. Posebno težko ga dobe oni, ki ne govore španski. Zaradi tega se opozarjajo naši izseljenci, ki nameravajo iti v Argentinijo, da ne potujejo tjakaj, dokler si niso zagotovili dela,« so opozorili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice