Skip to content

Invazija stenic: »Kar se dogaja v Parizu, bi se lahko kmalu zgodilo po celem svetu«

Konec septembra so se po celem svetu bliskovito razširili videoposnetki posteljnih stenic, ki se v Parizu plazijo po sedežih podzemne železnice, po hotelih, avtobusih in kinodvoranah.

»Grozne so in lahko uničijo počitnice. Ne le zaradi ugrizov, temveč tudi zaradi naselitve v oblačila in prtljago, preko katerih jih lahko nato prenesemo drugam,« je situacijo komentiral Robert Cole, višji analitik za nastanitev in prostočasna potovanja pri raziskovalnem podjetju Phocuswright, ki ima osebne izkušnje s stenicami v hotelih.

Nekateri uporabniki družbenega omrežja X (nekdanji Twitter) so francoskega predsednika Emmanuela Macrona pozvali, naj se raje kot vojni na Bližjem vzhodu posveti vojni s stenicami.

Po preplahu v Parizu se je panika razširila tudi v druga evropska mesta. Po Londonu se je na primer razširil videoposnetek, ki naj bi prikazoval, kako se na nogi potnika med vožnjo na podzemni železnici nahaja krvosesna stenica.

Posteljne stenice so v Parizu povzročile preplah. Vir slike: Global News.
Posteljne stenice so v Parizu povzročile preplah. Vir slike: Global News.

Kot pa opozarjajo pri reviji Time, se invazija stenic skoraj zagotovo ni razvila kar čez noč. V Parizu in drugih mestih, pa tudi na manj poseljenih območjih po svetu, so težave s stenicami stalnica. Zaradi razmaha potovanj po pandemiji pa jih ljudje v Parizu bolj opažajo.

V nasprotju s splošnim prepričanjem posteljne stenice niso posledica slabe higiene in niso omejene na skupnosti z nižjimi dohodki. Je pa res, da manj premožni ljudje pogosto nimajo sredstev za njihovo izkoreninjenje.

»Obravnaval sem že poročila iz hotelov s petimi zvezdicami, letalskih sedežev prvega razreda in vrhunskih stanovanj,« je dejal Zachary DeVries, docent entomologije na univerzi Kentucky. »Posteljne stenice lahko dobi vsakdo, vendar se jih lahko znebijo le tisti, ki imajo na voljo dovolj sredstev.«

Od blizu fotografirana posteljne stenica. Vir slike: Univerza Kentucky.
Od blizu fotografirana posteljne stenica. Vir slike: Univerza Kentucky.

Pomembno pa je tudi poiskati nov način boja proti tem žuželkam, je prepričan Martim Gois, ustanovitelj podjetja Valpas, ki se ukvarja s pametno tehnologijo za odpravljanje stenic.

»Posteljne stenice so na planetu že od časa dinozavrov – še preden so obstajale postelje,« je dejal v intervjuju za PhocusWire. »Če jih bomo poskušali trmasto obvladovati na isti način kot doslej, s pesticidi, na katere so postale odporne in ki jih uporabimo šele takrat, ko so se že razširile, se bo to, kar se dogaja v Parizu, kmalu zgodilo po vsem svetu.«

Valpas, Spotta in Delta 5 so ena izmed najbolj uspešnih podjetij v boju proti skupnemu sovražniku, čeprav se njihovi načini bojevanja nekoliko razlikujejo.

Pri Valpas uporabljajo pametne hotelske posteljne noge, ki delujejo kot past za stenice. Ko se v nogah naberejo žuželke, je hotelsko osebje obveščeno preko pametnega telefona, da noge izpraznijo.

Stenice, Pametna past za žuželke podjetja Spotta. Vir slike: Spotta.
Pametna past za žuželke podjetja Spotta. Vir slike: Spotta.

Podjetje Delta Five uporablja elektronsko vabo, ki jo imenuje »e-Lure«. Namesti se na vzglavje postelje, da privabi in ujame stenice. Naprava je brez vonja in deluje v tišini. Po opozorilu lahko hotelsko osebje past izprazni.

Medtem se pri Spotta osredotočajo na več kot le na posteljne stenice. Podjetje uporablja pametne kapsule, ki jih je mogoče postaviti kamorkoli in ki zaznavajo in opozarjajo na žuželke s pomočjo naprednih algoritmov za prepoznavanje slik. V videoposnetku podjetje Spotta prikazuje, kako se past namesti na primer pod vzmetnico.

Nekaj o stenicah

Posteljne stenice so edinstvene, saj so za preživetje odvisne skoraj izključno od človeka. Vse kar potrebujejo je namreč naša kri. Hranijo se lahko tudi s krvjo živine in piščancev, vendar se raje prisesajo na ljudi.

Če imajo  človeškega gostitelja, ne potrebujejo niti vode. Ta parazitski odnos so razvile že pred stoletji. Stenice so upodobljene na jamskih risbah, na lesnih odtisih so vidna njihova ploska, drobna telesca, z razvojem fotoaparatov pa so se v 19. stoletju pojavile njihove prve fotografije.

Tudi na kulturnem področju so posteljne stenice zaznamovale človeško zgodovino. Nekateri zgodovinarji domnevajo, da se je običaj vsakoletnega spomladanskega čiščenja morda začel kot poskus odstranitve posteljnih stenic, ki so v hladnejših zimskih mesecih manj aktivne., spomladi in poleti se ponovno okrepijo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice