Skip to content

Cene hrane nadaljujejo s padajočim trendom, podražitve samo pri mlečnih izdelkih

Svetovne cene hrane so nekoliko padle tudi v mesecu oktobru, so sporočili iz Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Indeks cen hrane je tako znašal 120,6 točke, kar je 0,7 točke oziroma 0,5 odstotka manj kot septembra. Indeks je s tem dosegel tudi 10,9 odstotka nižjo vrednost od tiste izpred leta dni.

Pocenitev pri pšenici, podražitev pri koruzi

Svetovne cene žit so se oktobra v povprečju znižale za en odstotek. S tem so bile tudi za 17,9 odstotka nižje kot pred letom dni.

Pšenica se je oktobra pocenila za 1,9 odstotka, kar je bila posledica večje oskrbe v Združenih državah Amerike od pričakovane in močne konkurence med izvozniki. Nasprotno so manjše zaloge koruze v Argentini pritiskale na rast svetovnih cen, vendar so to omejile večje sezonske zaloge v ZDA, kjer je bila žetev dobra, in močna izvozna konkurenca iz Brazilije.

Zvišale so se tudi svetovne cene sirka. Vir slike: Getty.
Zvišale so se tudi svetovne cene sirka. Vir slike: Getty.

Zvišale so se tudi svetovne cene sirka, medtem ko so se cene ječmena znižale. Cene riža so se oktobra glede na prejšnji mesec znižale za dva odstotka.

Cenejše tudi rastlinsko olje

Tudi cene rastlinskega olja so ohranile padajoči trend, čeprav so se znižale le za 0,7 odstotka. Kljub temu je treba poudariti, da je to že tretji zaporedni mesečni padec ter 20,7 odstotka nižja vrednost kot oktobra 2022.

Palmovo olje se je pocenilo zaradi sezonsko višje proizvodnje v vodilnih državah proizvajalkah ter dolgotrajnega zmanjšanega svetovnega uvoznega povpraševanja. Nasprotno so se svetovne cene sojinega olja po dveh zaporednih mesecih padanja ponovno okrepile, k čemer je prispevalo močno povpraševanje v sektorju biodizla.

Medtem so se mednarodne kotacije sončničnega olja rahlo zvišale zaradi stabilnih svetovnih uvoznih nakupov, obeti majhnega pridelka v Kanadi pa so zmerno zvišali tudi ceno repičnega olja.

Mlečni izdelki dražji

Za 2,2 odstotka so se oktobra podražili mlečni izdelki in s tem prekinili devet mesecev trajajoči trend padanja. Kljub temu so ohranili za dobrih 20 odstotkov nižje cene kot v preteklem letu.

Svetovne cene mleka v prahu so se oktobra najbolj zvišale. Vir slike: Getty.
Svetovne cene mleka v prahu so se oktobra najbolj zvišale. Vir slike: Getty.

Svetovne cene mleka v prahu so se oktobra najbolj zvišale, predvsem zaradi skokovitega povečanja uvoznega povpraševanja, zlasti iz severovzhodne Azije.

Omejene zaloge mleka v Zahodni Evropi in negotovost glede vpliva vremenskih razmer El Niño na prihajajočo proizvodnjo mleka v Oceaniji so še dodatno povečale cene.

Maslo se je medtem podražilo tudi zaradi povečane maloprodaje pred zimskimi počitnicami v Zahodni Evropi in večjega uvoznega povpraševanja iz severovzhodne Azije. Nasprotno so se mednarodne cene sira nekoliko znižale.

Pri cenah mesa najmanj sprememb v zadnjem letu

Cene mesa so oktobra ob minimalni spremembi (-0,7 odstotka) dosegle le 3,4 odstotka nižjo vrednost kot v oktobru pred letom dni.

Prašičje meso se je pocenilo že tretji mesec zapored zaradi šibkega povpraševanja. Vir slike: iStock.
Prašičje meso se je pocenilo že tretji mesec zapored zaradi šibkega povpraševanja. Vir slike: iStock

Prašičje meso se je sicer pocenilo že tretji mesec zapored zaradi šibkega povpraševanja, povišale pa so se cene perutninskega mesa, saj so izbruhi ptičje gripe še naprej omejevali dobavo pri več vodilnih svetovnih dobaviteljih. Tudi mednarodne cene govejega in ovčjega mesa so se rahlo zvišale.

Sladkor za 46,6 odstotka dražji kot pred letom dni

Cene sladkorja so oktobra na mesečni ravni padle za 2,2 odstotka. Kljub temu so se cene sladkorja v zadnjem letu povišale za 46,6 odstotka.

Na oktobrsko znižanje je vplivala predvsem visoka stopnja proizvodnje v Braziliji, kljub negativnemu vplivu deževja na drobljenje sladkornega trsa v prvi polovici oktobra. Na svetovne kotacije sladkorja sta vplivala tudi oslabitev brazilskega reala glede na ameriški dolar in nižje cene etanola v Braziliji.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice